Contactează-ne

Actualitate

Şantaj şi camătă la jocuri de noroc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei fraţi au fost duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă ■ au avut loc nouă percheziţii, fiind indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■ mai multe persoane au fost aduse la audieri ■ în cauză sînt acuze de şantaj, camătă, hărţuire sau inducerea în eroare a organelor judiciare ■

Anchetatorii, poliţişti şi procurori, au descins la Roman, pe 23 noiembrie 2020 şi au reţinut cîţiva dintre membrii unei grupări, care desfăşurau activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jicurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie.

La finalul anchetei, au fost reţinute patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, avînd vîrste între 37 şi 50 de ani. La instanţă, cu propunere de arestare preventivă, au ajuns numai bărbaţii. Este vorba de fraţii Tănase, Gabriel, în vîrstă de 39 de ani, Sorin, de 42 de ani şi Aurel, de 50 de ani. Totul a început în prima zi a acestei săptămîni, cînd au descins la Roman poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate din Neamţ dar şi cei ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, împreună cu procurorii DIICOT din cadrul Serviciului Teritorial Neamţ.

Asta pentru că se fac cercetări într-un dosar penal cu acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare la persoanele bănuite. În urma activităţilor, au fost indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2017, şase persoane, din municipiul Roman, judeţul Neamţ, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, din Roman, ar fi oferit bunuri (alimentare şi altele), precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş. „Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse.

Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor. Un număr de şase persoane au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Neamţ, iar patru din acestea au fost reţinute. În faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ cu propunere de arestare preventivă au ajuns doar fraţii Tănase.

Rămîne de văzut ce vor stabili magistraţii în acest caz. La activităţi au participat poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Roman şi jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ şi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Bacău „Alexandru cel Bun”. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending