Contactează-ne

Actualitate

Regal cultural la reprezentaţia operetei Crai Nou. Orchestra Metropolitană Bucureşti a impresionat spectatorii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ intrarea la spectacol a fost liberă, primăria decontînd costurile deplasării artiştilor, 10.000 de euro ■ spectatori prezenţi la Casa de Cultură a Sindicatelor au ovaţionat artiştii, minute în şir ■

Municipalitatea a sprijinit prezenţa la Roman, la recomandarea preotului romano-catolic Eugen Răchiteanu şi la invitaţia primarului Leonard Achiriloaei, a reprezentaţiei operetei „Crai Nou“, de Ciprian Porumbescu. Spectacolul a avut loc duminică 5 iunie, Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accolustic& Balet, sub bacheta dirijorului Daniel Jinga, deplasînd peste 100 de artişti lirici, instrumentişti şi balerini.

Aceştia au prezentat în sala arhiplină a casei de Cultură a Sindicatelor, în faţa a 600 de romaşcani, opera menţionată, de la a cărei premieră au trecut 140 de ani. E vorba de un turneu al Orchestrei Metroplitane în Moldova, care a susţinut spectacole la Mărăşeşti şi Suceava. Despre succesul de la Roman vorbesc zecile de postări pe paginile de socializare, ceea ce însemnă o apreciere a eforturilor primăriei de a contribui la sprijinirea actului cultural de valoare.

Deplasarea la Roman a fost posibilă prin faptul că primăria şi consiliul local au decontat suma de 10.000 de euro. Celebrul dirijor Daniel Jinga a explicat publicului prezent structura operetei şi drama autorului ei, Ciprian Porombescu, mort la doar 29 de ani. Opera a fost construită pe o veche legendă populară care spune că, atunci cînd apare pe cer Crai nou, tinerele fete care i se închină obţin îndeplinirea dorinţelor.

Acţiunea se desfăşoară într-un sat de munte, debutînd cu scena fetelor şi flăcăilor ieşiţi spre a implora bunăvoinţa astrului. Între timp, au loc o serie de evenimente care scot din obişnuit viaţa sătenilor. Tînărul Leonaş, îndrăgostit de Anica, o răpeşte, ascunzîndu-se în pădure. Jandarmii, chemaţi de ispravnic, pornesc în căutarea fugarilor. Asupra lui Leonaş cade bănuiala de a fi furat 40.000 de lei din casa Ispravnicului.

Moş Corbu îşi dă silinţa să-i ajute pe îndrăgostiţi, antrenînd la această acţiune flăcăii şi fetele din sat, între care Dochiţa, îndrăgostită şi ea de Bujor, plecat în armată. După mai multe peripeţii terminate cu arestarea lui Leonaş şi reîntoarcerea lui Bujor, cînd totul prevestea că se va încheia cu o dramă, Ispravnicul primeşte de la Isprăvnicie o scrisoare.

Neştiind carte, acesta îl roagă pe Moş Corbu s-o citească. Din cuprins reiese că hoţul a fost prins şi nu este altul decît fiul de suflet al Ispravnicului. Silit de Moş Corbu, care îl ameninţă că va da în vileag cele citite, ispravnicul consimte la căsătoria lui Leonaş cu Anica. Bucuria tuturor e mare: Crai Nou a contribuit la fericirea celor două cupluri de îndrăgostiţi.

Opereta Crai Nou este considerată de muzicologi ca un moment deosebit de important în creaţia de gen românească, fiind prima lucrare cu certe calităţi scenice, valorificînd strălucit creaţia folclorică. Fiecare reprezentaţie a însemnat un succes deplin, ca şi varianta interpretată de artiştii bucureşteni. La sfîrşitul spectacolului eforturile artistice ale interpreţilor au fost răsplătite cu aplauze şi un superb coş de flori, din partea municipalităţii romaşcane.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending