Contactează-ne

Actualitate

Regal cultural la reprezentaţia operetei Crai Nou. Orchestra Metropolitană Bucureşti a impresionat spectatorii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ intrarea la spectacol a fost liberă, primăria decontînd costurile deplasării artiştilor, 10.000 de euro ■ spectatori prezenţi la Casa de Cultură a Sindicatelor au ovaţionat artiştii, minute în şir ■

Municipalitatea a sprijinit prezenţa la Roman, la recomandarea preotului romano-catolic Eugen Răchiteanu şi la invitaţia primarului Leonard Achiriloaei, a reprezentaţiei operetei „Crai Nou“, de Ciprian Porumbescu. Spectacolul a avut loc duminică 5 iunie, Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accolustic& Balet, sub bacheta dirijorului Daniel Jinga, deplasînd peste 100 de artişti lirici, instrumentişti şi balerini.

Aceştia au prezentat în sala arhiplină a casei de Cultură a Sindicatelor, în faţa a 600 de romaşcani, opera menţionată, de la a cărei premieră au trecut 140 de ani. E vorba de un turneu al Orchestrei Metroplitane în Moldova, care a susţinut spectacole la Mărăşeşti şi Suceava. Despre succesul de la Roman vorbesc zecile de postări pe paginile de socializare, ceea ce însemnă o apreciere a eforturilor primăriei de a contribui la sprijinirea actului cultural de valoare.

Deplasarea la Roman a fost posibilă prin faptul că primăria şi consiliul local au decontat suma de 10.000 de euro. Celebrul dirijor Daniel Jinga a explicat publicului prezent structura operetei şi drama autorului ei, Ciprian Porombescu, mort la doar 29 de ani. Opera a fost construită pe o veche legendă populară care spune că, atunci cînd apare pe cer Crai nou, tinerele fete care i se închină obţin îndeplinirea dorinţelor.

Acţiunea se desfăşoară într-un sat de munte, debutînd cu scena fetelor şi flăcăilor ieşiţi spre a implora bunăvoinţa astrului. Între timp, au loc o serie de evenimente care scot din obişnuit viaţa sătenilor. Tînărul Leonaş, îndrăgostit de Anica, o răpeşte, ascunzîndu-se în pădure. Jandarmii, chemaţi de ispravnic, pornesc în căutarea fugarilor. Asupra lui Leonaş cade bănuiala de a fi furat 40.000 de lei din casa Ispravnicului.

Moş Corbu îşi dă silinţa să-i ajute pe îndrăgostiţi, antrenînd la această acţiune flăcăii şi fetele din sat, între care Dochiţa, îndrăgostită şi ea de Bujor, plecat în armată. După mai multe peripeţii terminate cu arestarea lui Leonaş şi reîntoarcerea lui Bujor, cînd totul prevestea că se va încheia cu o dramă, Ispravnicul primeşte de la Isprăvnicie o scrisoare.

Neştiind carte, acesta îl roagă pe Moş Corbu s-o citească. Din cuprins reiese că hoţul a fost prins şi nu este altul decît fiul de suflet al Ispravnicului. Silit de Moş Corbu, care îl ameninţă că va da în vileag cele citite, ispravnicul consimte la căsătoria lui Leonaş cu Anica. Bucuria tuturor e mare: Crai Nou a contribuit la fericirea celor două cupluri de îndrăgostiţi.

Opereta Crai Nou este considerată de muzicologi ca un moment deosebit de important în creaţia de gen românească, fiind prima lucrare cu certe calităţi scenice, valorificînd strălucit creaţia folclorică. Fiecare reprezentaţie a însemnat un succes deplin, ca şi varianta interpretată de artiştii bucureşteni. La sfîrşitul spectacolului eforturile artistice ale interpreţilor au fost răsplătite cu aplauze şi un superb coş de flori, din partea municipalităţii romaşcane.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending