Contactează-ne

Prima pagină

Răfuieli politice pe tema infrastructurii școlare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o postare pe Facebook a viceprimarului Radu Samson, despre starea precară a unor școli din Roman, a declanșat fel de fel de comentarii ■ numărul doi din administrație critică faptul că anul școlar a început cu multe șantiere în instituțile de învățământ ■

După ce primarul liberal, Leonard Achiriloaei, a anunțat pe pagina de socializare investițiile din școli, într-o altă postare recentă, viceprimarul Radu Samson (USR), face și el, prin același mijloc de informare, o „analiză“, criticând starea în care se află infrastructura educațională pe care o administrează municipalitatea locală.

Radu Samson spune că la Grupul Școlar „Vasile Sav” elevii și-au început activitatea cu șantiere în două din corpurile liceului (B și C). aflate în proces de modernizare cu fonduri europene, proiect în valoare de 22 milioane lei. Viceprimarul arată că acest contract a fost semnat încă din august 2021, dar că lucrările au început abia în urmă cu câteva luni, susținând că acest lucru ar face parte din strategia primarului de a termina lucrările cât mai aproape de alegerile din 2024.

Un al doilea obiectiv de care vorbeștre edilul șef adjunct este cel de la Școala de Muzică „Sergiu Celibidache”, care se află în șantier de vreo jumătate de an, contractul de finanțare, tot din surse europeane, fiind semnat din noiembrie 2021. În situație similară se află, potrivit aceleeași surse, Școala Carol 1 (cartier Bălcescu), structură a Grupului Școlar „Vasile Sav”.

Despre corpul D al Colegiului „Roman Vodă“ spune că este impropriu desfășurării orelor într-o țară europeană din anul 2023, referindu-se la spații (săli de clasă înguste și joase care nu au volumul de aer indicat pentru desfășurarea cursurilor –  n.r.). Viceprimarul susține că și atelierele Colegiului Tehnic „Miron Costin“ nu ar avea condiții optime de desfășurare a practicii productive.

La Colegiul „Petru Poni”, toaletele Corpului B sunt amplasate în curte. Se pare că vicele Samson nu este la curent cu faptul că acest corp de clădire în care a funcționat Școala Gimnazială Nr.3 Roman a fost construit în anii 1924-1925 și că este monument architectonic, ca și corpul principal a Colegiului „Poni”. Acest corp de clădire a fost consolidat, cu fonduri rambursabile  de la Banca Mondială, în 2003, în mandatul inspectorului general Emil Creangă.

De menționat că legea nu permitea nici atunci și nici acum intervenții la clădire, de tipul construirii în incintă a unor grupuri sanitare. Viceprimarul mai aduce la cunoștința opiniei publice faptul că nicio grădiniță din Roman nu are autorizație de securitate la incendiu, pentru că nu îndeplinesc condițiile impuse de legislație. Edilul șef adjunct pomenește și de alte lipsuri ale sistemului de educație.

Între ele programele învechite, faptul că școala românească pregătește elevii pentru trecut și nu pentru viitor, proiectul mult trâmbițatei „Românii educate” fiind demult depășit de realitățile crunte ale învățământului din România. Postarea viceprimarului Radu Samson a atras o multitudine de comentarii pro și contra, din partea unor internauți.

Mircea Grosu susține că este jenant deoarece viceprimarul a aflat abia acum de situația infrastructurii administrată de primărie, unde, teoretic, este al doilea om ca putere de decizie. Radu Samson, în replică, spune că primarul coordonează investițiile, lucru care-l determină pe internaut să-l întrebe pe viceprimar cum își justifică salariul primit tot din bani publici. Tudorel Spita se interesează de camerele de supraveghere video din  preajma școlilor.

Cosmin Bârzu face legătura între  postarea vicelui și campania electorală pe care și-o face pe Facebook. Nicoleta Palade critică faptul că primăria, de-a lungul anului, cheltuie sume pe paranghelii, în detrimentul lucrărilor în școli sau în infrastructura rutieră. Mihaela Huci cere romașcanilor să vină cu soluții, care să înlocuiască „bălăcăreala” de pe paginile de socializare, iar Dana Iacob consideră că viceprimarul e primul care pune bețe-n roate primarului și proiectelor sale.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending