Contactează-ne

Actualitate

Profu’ cu hărţuirea, ce lovitură de teatru

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o instanţă de contencios administrativ a decis reintegrarea în învăţămînt a profesorului care era acuzat că a hărţuit sexual o elevă ■ el preda Matematică la Liceul Dimitrie Leonida, în urma incidentului fiindu-i desfăcut contractul de muncă ■ el va va trebui reintegrat în învăţămînt la şcolile la care era titular ■ cadrul didactic va primi, retroactiv, salariul chiar dacă nu a predat în acest timp ■

Procedurile de înlăturare din învăţămînt a persoanelor asupra cărora planează suspiciuni de comitere a unor fapte penale, inclusiv de natură sexuală, sînt greu de dus la îndeplinire, din cauza unei legislaţii destul de permisive cu drepturile acestora, părînd că nu ţine cont şi de drepturile fundamentale ale copiilor, aflaţi în situaţia de a fi hărţuiţi sexual de către cei plătiţi să-i înveţe. Cazurile de hărţuire sexuală în şcoli sînt din ce în ce mai dese.

Cel mai recent caz în judeţul Neamţ este cel al profesorului de sport, Ştefan Burlacu, care îşi hărţuia sexual elevele cu vîste între 7 şi 12 ani. Poate cititorii îşi amintesc şi cazul de la începutul acestui an, al profesorului Cristian Pipirigeanu, care a fost în mijlocul altui scadal cu tentă sexuală, din cauza faptului că a agresat o elevă de la seral, de la Liceul Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ.

Cadrul didactic, titular la Şcoala Gimnazială Dumbrava şi la Şcoala Regina Maria din Bicaz a fost înlăturat din învăţămînt, după ce o elev l-a reclamat pentru hărţuire sexuală, moment în care s-a trecut la procedurile de desfacere a contractului de muncă al cadrului didactic, de la unităţile în care era titular, fiind îndepărat de la catedră începînd cu data de 1 martie 2021.

Odată apărute în spaţiul public SMS-urile schimbate între cadrul didactic şi elevă, profesorul de matematică s-a dezlănţuit pe Fcaebook cu invective şi jigniri grobiene la adresa liceencei care a avut tăria să facă public comportamentul inadecvat al celui care trebuia să o înveţe matematică. După desfacerea contractului de muncă, dascălul rămas fără slujbă s-a adresat judecătorilor, care, spre surprinderea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a celor două şcoli a primit în primă instanţă decizia reîncadrării în postul de pe care fusese demis.

„Am auzit despre faptul că profesorul Pipirigeanu ar fi avut cîştig de cauză la instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Neamţ, dar pînă nu primim hotărîrea şi motivarea acesteia nu ne putem pronunţa. Noi sîntem pentru respectarea legii şi desigur că va trebui să acceptăm şi hotărîrea instanţei, dar, în acelaşi timp, dacă aşa stau lucrurile, vom face şi noi recurs, ca instituţie, pentru că sîntem parte în proces, aşa cum sînt sigur că vor face recurs şi cele două unităţi şcolare la care cadrul didactic este titular.

Ne rezervăm acest drept procesual, pentru că apreciem în continuare că faptele care i-au fost puse în sarcină profesorului sînt incompatibile cu prevederile Statutului cadrelor didactice.Credem în continuare că articolul 260 din Legea 1/2011, a Educaţiei, a fost încălcat şi că prin comportamentul său profesorul a adus grave atingeri învăţămîntului, în general“, a declarat profesorul Mihai Obreja, inspector şcolar general. Acesta a mai spus că atît Inspectoratul Şcolar, cît şi şcolile au fost reprezentate în insanţă de juristul instituţiei coordonatoare a învăţămîntului nemţean.

Cum o „gratula“ profesorul pe eleva care îl reclamase

Şi directorul Şcolii Dumbrava, profesorul Dumitru Marius Ţuvichi, a declarat că a rămas uimit de prevederile deciziei judecătoreşti. „Din cîte am înţeles, domnul profesor Pipirigeanu a primit cîştig de cauză în instanţă. Din punct de vedere legal, noi, ca şcoală şi Inspectoratul Şcolar, sîntem obligaţi să continuăm procedurile legale şi, categoric, vom face apel.

Nu pot comenta decizia instanţei, dar şi noi avem un punct de vedere şi va trebui să fim consecvenţi acestuia. La şcoala noastră, profesorul Pipirigeanu a predat pînă la 1 martie 2021, patru ore pe celelalte cinci fiind titular la Şcoala Regina Maria Bicaz.Cadrul didactic avea ore şi la Liceul Leodida, în completarea normei didactice, pînă la 18 ore. Cînd vom primi decizia instanţei vom afla punctul de vedere al acesteia şi vom afla care sînt considerentele pentru care s-a dispus reintegrarea în învăţămînt a cadrului didactic. Dacă şi instanţa de recurs va da cîştig de cauză cadrului didactic şi acesta va fi reintegrat în învăţămînt este clar că va trebui să respectăm hotărîrea şi să i se achite, retroactiv, salariile din momentul în care i s-a desfăcut contractul de muncă şi pînă în momentul reangajării“, a declarat pentru Monitorul directorul Şcolii Dumbrava.

Reamintim faptul că în momentul izbucnirii scandalului cadrul didactic îi cerea elevei sale poze nud. „Doar sîntem adulţi, Sîntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză incendiară ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia“, sugerîndu-i-se elevei că nu va avea probleme la matematică: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna“.

Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?“. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni“, replica fiind: „Atunci?… eu de ce nu văd nici o poză?“. La un moment dat, exasperată de insistenţele cadrului didactic, tînăra a prezentat conducerii unităţii conţinutul convorbirilor din mediul virtual, cel vizat a fost sfătuit să înceteze, dar nu s-a luat nicio măsură, considerîndu-se că era vorba despre dialoguri între două persoane adulte, care nu s-au petrecut în incinta şcolii.

Dar, după ce i s-a atras atenţia cu privire la comportament, cadrul didactic a început, tot pe Facebook, represaliile. „Toţi elevii mei ştiu ce fel de om sînt! Deci eşti de partea nepotrivită a baricadei! Nu uita, print screen! Şi la şefe! Spor la mîrşăvii, jigodie ordinară! Şi nu uita să vii la ore chiar dacă sunt on-line!?“. Şi mai scria profu: „Eu după programul şcolar pot să fac orice îmi doresc!… Nici o şcoală din ţară nu are ore după ora 8 seara… de aceea nu pot fi tras la răspundere ce ştoarfă agăţ după 8 seara!… ca să ştii! Proaste în fundul gol şi cu urîtănii în loc de soţ găseşti şi în Italia!“. Probabil frustrat, cel în cauză o jigneşte pe eleva pentru care cel mai probabil făcuse o pasiune: „Eu propuneam o soluþie rezonabilă… dar cu o handicapată curvă ca tine (aşa cum singură mi-ai spus!) nu avem ce negocia… Abia aştept să vii la şcoală! Dacă ai curaj! O zi superbă!. Care e fineţea ta???… că te-ai dus la ambele directoare ca o căţea în călduri? Hai, sictir! Ţara e plină de curve proaste ca tine“.

Ulterior, pentru aceste invective a avut şi o scuză penibilă: „Era o oră târzie şi am tras singur două damigene de vin (…) deci eram în timpul liber cînd pot agăţa cîte curve vreau“, dar a ţinut să precizeze că nu prea poate fi tras la răspundere, pentru că este cineva: „Sînt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiţie, frate de poliţistă“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cronica pisălogului: Despre relativitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (26 martie 1934 – 18 martie 2000), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto, dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor apreciate tablete umoristice, care au fost publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă cronică de o mare actualitate şi după aproape un sfert de veac. „Pisălogul“, cu ironia ce-l caracteriza, satiriza, deopotrivă, înşelătoria politicianistă a aleşilor neamului, lenea cronică a concetăţenilor noştri, „învîrteala“ fiecărui individ ce dorea să se strecoare prin hăţişurile vieţii. Nu scapă ironiei cronicarului nimic din ce este omenesc: lipsa de cuvînt, minciuna ca mod de a te salva din orice situaţie inconfortabilă, necinstea ridicată la rang de regulă de viaţă, ipocrizia, linguşeala, lăcomia, etc.

Săptămîna trecută mi-am dat demisia şi nu m i s-a aprobat. Ce să fac? Oare să încerc să fiu autocritic şi să le spun că nu am „origine sănătoasă“? Nu ţine. Nu mai sînt timpurile cînd pentru aşa ceva puteai fi trimis într-o „staţiune“ în Bărăgan (că noi n-avem Siberie), iar sensul expresei s-a pierdut în negura vremilor. Oare să le spun că sînt bolnav, cînd în realitate am sănătate de fier ruginit? Cum adicătelea? Eu, gazetar, să mint? Unde aţi mai auzit una ca asta? Ce-ar fi să le zic că nu mă pricep la gazetărie? Păcatele mele! S-ar putea să fiu crezut şi, în consecinţă, să fiu transferat la o altă publicaţie romaşcană (ştiţi d-voastră la care). Ce să fac?

Întrucît am ajuns la concluzia că n-am încotro, aprob demisia să nu mi se aprobe şi-mi voi continua activitatea. Astăzi voi vorbi despre relativitate şi spun că, odată, Enstein, autorul renumitei teorii în discuţie, i-a scis lui Charlie Chaplin că-l felicită întrucît toată lumea îl apreciază şi toată lumea îl înţelege, la care faimosul comic i-a răspuns, tot în scris, că-l felicită şi el, pentru că toată lumea îl apreciază şi nimeni nu-l înţelege. E şi normal: chestia e complicată, domnule. Dumneavoastră aţi putea înţelege, de pildă, cum se face de se aduc atîtea prejudicii ţării? Ca să puteţi înţelege, trebuie să stiţi ceva despre relativitate, iar băiatul să vă pună în temă.

Prin urmare, nu vă vine să credeţi dar lucrurile care stau pe loc se mişcă. Nu-i nici un paradox. Ele par a sta pe loc, aşa cum unii oameni par a fi cinstiţi şi bine intenţionaţi. Cuvîntul „relativitate“ vine de la „relativ“, o vorbă care, printre altele, mai înseamnă un fel de două feluri. Bunăoară, cineva întreabă dacă găsiţi bună ideea introducerii taxei pe valoarea adăugată. Dacă veţi da un răspuns relativ, mulţi vor înţelege ce gîndiţi, pentru că mulţi sînt de aceeaşi părere, că aşa-i lumea veşnic nemulţumită, cu toate că o duce relativ bine, întrucît preţurile la alimente sînt relativ suportabile, iar omul se scoală de la masă, relativ sătul.

Pînă să apară teoria lui Einstein, parcă nu era chiar aşa, domnule! Pîinea era pîine, vorba era vorbă. Hoţul era hoţ şi negustorul la fel. Cînd stăteai, stăteai, cînd lucrai, lucrai. Acum sînt cazuri că unii muncitori trebuie să stea la fabrică opt ore pe zi. Şi stau, dar nu stau, ci respiră, joacă şeptic, se tînguiesc unii altora, că nu-i una, nu-i alta. Deci un stat absolut nu există, din cauza teoriei mai sus pomenită. Eu, bunăoară, nu sînt de acord cu ce se spune, cum că se bate pasul pe loc. Nu-i adevărat: mergem. În ce sens? În sensul de rotaţie al Pămîntului, de la apus spre răsărit. Alte amănunte nu am. Nu am pentru că totul e relativ. Pacea e relativă, greutăţile (de cîntar) sînt relative. Un singur lucru este clar şi sigur: benzina sigur o să se mai scumpească, dar nemulţumirea genereală n-o să mai fie relativă. Eu aşa cred.

Nota Redacţiei: Rubrică realizată cu sprijinul cabinetului parlamentar al senatorului PNL, Eugen Ţapu Nazarie

Citește știrea

Actualitate

Punct final într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un afacerist şi un inspector în construcţii au fost condamnaţi la cîte 2 ani de închisoare, cu suspendare

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au pus punct într-un dosar cu acuze de fraudă cu fonduri europene. Instanţa de fond, Tribunalul Neamţ, i-a condamnat la pedepse cu suspendare pe un afacerist şi un funcţionar. Bogdan Andrei Ungureanu, în calitate de reprezentant al SC Lilfarm, a fost acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Prima instanţă a aplicat 2 ani de închisoare cu suspendare. Inculpatul trebuia să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Al doilea inculpat, Viorel Zabavschi, funcţionar la Inspectoratul Judeţean în Construcţii, a fost acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Acesta avea aceeaşi pedeapsă şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Şi agentul economic Lilfarm a fost acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Firma a primit o amendă de 180 de zile de închisoare, o zi de detenţie fiind cuantificata la 200 de lei. Atît agentul economic, cît şi cei doi inculpaţi au contestat sentinţa şi s-au judecat, din nou, la Curtea de Apel. La finele deliberărilor, acţiunea firmei şi a lui Ungureanu a fost respinsă ca nefondată. Funcţionarul a avut noroc şi pedeapsa i s-a redus la jumătate. Procurorii DNA au arătat că în perioada 2014 – 2015, Ungureanu a depus cu rea- credinţă la Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (la OJFIR) Neamţ documente cu un conţinut nereal, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani pentru „Construire minicentru SPA şi teren de tenis în Vînatori Neamt“.

Unul dintre documentele depuse la OJFIR ar fi fost furnizat de Zabavschi, care a întocmit şi semnat un proces verbal în conţinutul căruia a menţionat în mod nereal că a efectuat o inspecţie la obiectivul prevăzut în proiect. În baza înscrisurilor false, Lilfarm ar fi încasat pe nedrept 133.481 lei, reprezentînd contravaloarea cheltuielilor aferente primei tranşe. AFIR nu s-a constituit parte civilă deoarece debitul a fost recuperat integral.

Citește știrea

Actualitate

La Definitivat, unul a picat deşi era admis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ după contestaţii, numărul celor promovaţi a ajuns la 90 ■ au fost depuse 30 de contestaţii ■ un singur candidat a obţinut notă mai mică decît cea iniţială, din admis trezindu-se că e picat ■

În cursul zilei de miercuri, 28 iulie 2021, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat rezultatele finale la examenului de Definitivat, judeţul Neamţ a obţinut rezultate mai bune, procentul de promovabilitate ajungînd la 72. „Au fost publicare rezultatele finale ale examenului de definitivare în învăţămînt.

Dacă înainte de etapa de contestaţii am avut declaraţi 85 de candidaţi admişi, după corectarea lucrărilor contestate numărul promovaţilor a ajuns la 90. Aceste modificări ridică procentul de promovabilitae la 72%, adică cu 4% mai mare decît înainte de etapa contestaţiilor, în judeţul Neamţ fiind depuse 30 de contestaţii. S-au modificat şase note, iar una a fost mai mică decît cea iniţială, candidatul fiind picat“, a precizat Dana Păiuş, inspector şcolar general adjunct al ISJ Neamţ, preşedinta Comisiie de susţinere a definitivatului.

Trebuie precizat că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină la examenul de definitivare în învăţămînt minim media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen (scrisă, nota la inspecţia 1, nota la inspecţia 2, nota la portofoliu. Nota la proba scrisă a avut, însă, o pondere de 70% în calculul mediei finale care trebuie să fie, aşa cum am spus minim 8 pentru ca un candidat să promoveze examenul de definitivat. La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi, 131 de candidaţi, dintre care şase s-au retras din motive personale.

Nici un candidat nu a fost eliminat pentru fraudă. Astfel, din totalul celor 125 de candidaţi cu lucrări evaluate, 70 au obţinut note situate în segmentul 8-10. Patru candidaţi: au luat 10 curat, iar 9 candidaţi au primit note între 9,50 şi 9, 99. Cele patru cadre didactice, care au luat media 10 sunt: Toma Andreea Mihaela, profesor de educaţie plastică la Şcoala Celibidache Roman, avînd ore în completare e la Liceul Vasile Sav şi la Şcoala Trifeşti, Adriana Elena Pal, profesor de chimie la Colegiul Petru Poni Roman, Ştefania Ciocan Palade – educatoare la Liceul Roznov şi Ioana Mădălina Zăbavă, învăţătoare la Colegiul Spiru Haret Piatra Neamţ.

Medii între 9,50 şi 9,99 au obţinut: Radu Surujiu de la Liceul Victor Brauner ( 9,68), Florina Burulea – educatoare Şcoala Rediu (9,61), Larisa Ştefana Nicuţă, Centru Educaţie Incluzivă Piatra Neamţ (9,54), Maria Vasilica Patrichi – Centru de Educaţie Incluzivă Roman (9,54), Ana Maria Varvara – educatoare Şcoala Săvineşti (9,68), Elena Văideanu – educatoare Şcoala Elena Cuza Piatra Neamţ (9,72), Larisa Ştefana Nicuţă – Centru Educaţie Incluzivă Roman (9,54) şi Bogdan Emilian Balaşcă – Liceul Sfîntul Francisc de Assisi Roman( 9,65). Toate cadrele didactice promovate dobîndesc dreptul de practică în învăţămîntul preuniversitar. Conform legii, profesorii pot susţine definitivat de trei ori, iar a patra oară este numai contra cost.

Citește știrea

Trending