Contactează-ne

Prima pagină

Primarul anunță iminența „divorțului” de ApaServ, din culpa operatorului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 17 decembrie 2023, s-a încheiat exercițiul POS Mediu, în baza căruia compania ar fi pretins de la Primăria Roman despăgubiri de peste 83 de milioane lei ■ condițiile rezilierii unilaterale a contractului s-au modificat ■ dacă în 2009, pierderile de apă erau de 30%, acum ele au ajuns la 70% ■ romașcanii nu au apă între ora 22.00 și 06.00 ■

La conferința de presă de vineri, 15 decembrie 2023 , primarul Romanului, Leonard Achiriloaei,  a anunțat faptul că, pe 17 decembrie, s-a încheiat exercițiul POS Mediu, invocat de Compania ApaServ ca motiv al unor despăgubiri colosale, în situația rezilierii unilaterale, din culpa operatorului, a contractului de delegare a gestiunii. În opinia primarului, demersul de desprindere a Romanului din companie și trecerea la ApaVital Iași s-ar putea concretiza până la 1 martie 2024, lucru pe care edilul l-a discutat, săptămâna trecută, într-o întâlnire informală cu membrii CL.

„Duminică, 17 decembrie 2023, așa cum am fost informați de ADI AQUA Neamț, expiră perioada de post monitorizare a proiectului POS Mediu, proiectul fiind derulat în perioada 2018-2023. În aceste condiții, acel proiect care avea o valoare de 364 milioane lei, pe total județ, prevedea pentru Roman doar 83 de milioane lei. Așadar, printr-o adresă din 2020 la nivelul companiei au fost trecute mai multe sume, drept despăgubiri.

În contextul de astăzi lucrurile se schimbă și se vor revizui cifrele. În 2009, când s-a încheiat contractul de delegare, pierderile raportate la Roman erau de  30%, iar în 2023 au ajuns la 70%, ceea ce demonstrează, fără putință de tăgadă că, în tot acest timp, nu s-a făcut o întreținere corespunzătoare a rețelei de distribuție (în lungime de 95.591 km, din care doar 33% reabilitată -n.r.) și pierderile, după cum se vede, au ajuns în câțiva ani, la mai mult decât dublu.

Este clar că în acest moment trebuie să continuăm demersurile de reziliere a contractului cu ApaServ. De altfel în acest moment, Romanul este membrui și în ARACIS Iași”, a declarat primarul Leonard Achiriloei, care a anunțat că săptămâna trecută i-a informat și pe consilierii locali despre situația concretă și despre faptul că municipiul nu a fost prins în POIM, ci s-ar regăsi în alt proiect, în etapa a II-a, în exercițiul financiar 2021-2027.

După calculele primăriei, municipalitatea ar avea de returnat 1.189.000 de lei despăgubiri către ApaServ. în cazul rezilierii contractului de delegare de gestiune. În documentul referitor la despăgubirile în caz de reziliere unilaterală a contractului mai erau prinse și sumele dintr-un împrumut contractat de ApaServ în 2021 din care Romanului i-ar reveni o datorie de 1.189.000 lei, care este normal, spune primarul Achiriloaei, să se regăsească în responsabilitatea unității territorial administrative.

„În același document mai erau trecute și sume referitoare la profitul nerealizat de ApaServ, în perioada în care serviciul nu este prestat, ceea ce nu mai e în discuție, când se vorbește de reziliere din culpa operatorului. Cred că procedurile de reziliere ar putea începe până în 1 martie 2024, mai dificilă fiind predarea către ApaVital a rețelelor”, a adăugat Leoard Achiriloaei.

Directorul ApaServ, Vlad Angheluță, la solicitarea de a emite un punct de vedere referitor la situația creată a precizat că va trebui să asculte cu atenție declarațiile primarului Leonard Achiriloaei, pentru a putea face o declarație, dar că învinuirile ce se aduc managementului companiei nu sunt în totalitate corecte, ținând cont că de la preluarea mandatului a avut o preocupare constantă de ameliorare a situației din Zona de Est prin cumpărarea de apă, în pierdere, de la ApaVital Iași. În prezent, în Roman apa se oprește în fiecare nopte în intervalul 22.00 – 06.00.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending