Contactează-ne

Actualitate

Primăria Roman implementează noi proiecte edilitare absolut necesare pentru comunitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ consilierii locali au aprobat proiecte care vizează reabilitarea energetică a două clădiri ■ este vorba despre Blocul 7A din strada Sucedava şi Şcoala Mihai Eminescu ■ se are în vedere reducerea consumului energetic în aceste imobile cu 50% ■ valoarea reabilitării blocului este de 503.440 de euro, iar a şcolii de 7.597.202 lei ■ alt proiect este cel de amenajare a 4,5 kilometri de piste pentru biciclete ■

O preocupare majoră a administraţiei publice locale rămîne, în această perioadă dificilă din punct de vedere economic şi energetic, aceea de atragere de fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru finanţarea unor proiecte de mobilitate urbană şi reabilitare energetică a unor clădiri. În condiţiile în care timpul este „duşmanul“ numărul unu al autorităţilor, conducerea Primăriei Roman a fost nevoită să se mişte repede, motiv pentru care a convocat o şedinţă de consiliu local, una „de îndată“, pentru a supune aprobării trei proiecte care se adaugă altora în demersurile de dezvoltare a municipiului.

La şedinţa din data de 5 octombrie 2022, au fost prezenţi 16 din cei 21 de consilieri locali, numărul de voturi necesar trecerii proiectelor de hotărîre amintite fiind de 11. Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, a explicat urgenţa proiectelor. „Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a avut o primă etapă de selecţie a acestui tip de proiecte. În urma finalizării acesteia, pentru sumele care au rămas disponibile, atît pentru renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale, cît şi pentru cele publice, este nevoie de timp.

Din păcate, a fost nevoie, ca într-un timp foarte scurt, să identificăm imobilele care au avut un minim de documente necesare pentru a putea face, în timp record, expertiza şi auditul energetic la Blocul 7A din strada Sucedava. La fel s-a întîmplat şi cu Şcoala Mihai Eminescu, care a avut gata documentele solicitate, pentru a se putea realiza expertiza cerută şi auditul energetic. Ne-am fi dorit şi introducerea Şcolii Calistrat Hogaş în acelaşi proiect, dar din cauzele amintite va trebui să facem alt proiect, care să respecte criteriile de eligibilitate“ a explicat edilul şef.

A mai spus că proiectele ar trebui să vină „la pachet“ şi cu cîte o staţie de încărcare a maşinilor electrice, deziderat destul de greu de atins, în condiţiile în care la nivel de ţară există doar 200 asemenea staţii şi o concurenţă acerbă. Proiectul referitor la Dezvoltarea infractructurii pentru transportul verde – piste de biciclete are o valoare eligibilă de 4.233.522 de lei, vizînd amenajarea lor pe traseul Mihai Viteazu – Bulervardul Roman Muşat (pînă în strada Aviatorilor) – strada Roman Vodă – Bulevardul Republicii – strada Primăverii (pînă la întîlnirea cu strada Mihai Viteazu, în sensul giratoriu spre Luţca). Lungimea pistei de biciclete  este de 4,3 kilometri.

Ea va face parte dintr-o reţea integrată care ar urma să asigure accesibilitatea locuitorilor spre diverse puncte de interes local: Spitalul de Psihiatrie Sfîntul Nicolae, Sala Sporturilor, Bazinul de înot, Parcul Municipal, Cimitirul Eternitatea, supermarketurile LIDL şi Kaufland, Şcoala Calistrat Hogaş şi Liceul Tehnologic Vasile Sav. Conform datelor din proiect, pe aceste piste urmează a circula şi trotinetele electrice.

În raportul de specialitate al proiectelor legate de reabilitarea imobilelor amintite au fost comunicate consilierilor şi soluţiile tehnice în ceea ce priveşte protecţia termică a clădirilor. Astfel, ar urma ca această protecţie termică să se facă prin montarea unui strat de izolaţie termică, cu vată minerală în grosime de 15 centimetri, amplasată pe suprafaţa exterioară a pereţilor, care va fi prevăzută şi cu o barieră contra vaporilor, aşeză pe suprafaţa termoizolată.

Proiectul prevede şi modernizarea din punct de vedere energetic şi a tîmplăriei, prin înlocuirea celei existente cu una tip PVC, cu trei folii de geam termoizolant şi garnituri de etanşare pe conturul cercevelelor. Acesta are în vedere şi refacerea şi înlocuirea instalaţiilor electrice deteriorate sau defecte, utilizarea corpurilor de iluminat tip LED, montarea de întrerupătoare cu senzori de mişcare, refacerea şi înlocuirea instalaţiilor sanitare defecte sau deteriorate.

Sînt prevăzute în proiect şi sisteme alternative de iluminat, de apă caldă consum, precum şi sisteme de ventilaţie. Indicatorii de eficienţă energetică vizaţi în proiect sînt estimaţi  la reducerea consumului anual de energie finală  pentru încălzire, la cel puţin 50% faţă de consumul anual specific, înainte de reabilitarea clădirilor.

Valoarea eligibilă a proiectului de reabilitare a Blocului 7A din strada Sucedava este de 503.440 de euro (fără TVA), respectiv de 2.478.284 lei, iar a proiectului privind reabilitarea Şcolii Mihai Eminescu de 1.543.300 euro (fără TVA), respectiv 7.579.202 lei fără TVA, pentru clădire şi 25.000 de euro pentru staţia de încărcare a automobilelor electrice.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending