Contactează-ne

Actualitate

Piramida holografică, straniul fenomen care are loc pe Ceahlău în Ziua Schimbării la Faţă, a fost vizibilă şi în acest an

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ turiştii care au fost prezenţi, pe data de 6 august, pe Ceahlău, au fost martorii apariţiei piramidei spaţiale ■ fenomenului i se mai spune şi piramida holografică ■

Sâmbăta trecută, pe data de 6 august, foarte mulţi turişti şi-au dat întâlnire pe crestele Ceahlăului, deoarece ziua are o semnificaţie aparte aici. Unii au plecat în pelerinaj, conduşi fiind de mitropolitul Teofan al Moldovei, deoarece la schitul de lângă cabana Dochia, de Schimbarea la Faţă, este hram, iar alţii pentru a fi prezenţi pe vârful Toaca.

De aici, de la cota 1.904 metri, la răsăritul soarelui, în jurul orei 06.00, se poate observa un straniu fenomen optic care se produce la intensitate maximă doar în această zi: piramida spaţială sau holografică – o fantastică imagine tridimensională. Condiţia este să fie senin. Iar pe 6 august 2022 acest lucru s-a petrecut. Plus că, unora dintre montaniarzi le-a fost dat să vadă altă „ciudăţenie“, care se petrece, din când în când, pe Ceahlău.

A fost vizibil alt fenomenul optic, ce are o explicaţie ştiinţifică. Este vorba despre „Stafia proiectată pe nor“, „Stafia de pe cer“, „Efectul Gloria“, sau „Spectrul Brocken“. El apare şi în alte masive din România. Cât despre piramida holografică, Mihai Marin, din Piatra Neamţ, un pasionat de munte şi fotografie, explica se ce petrece pe 6 august:

„E o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră. La fel, Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui. Pe 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide“.

În acest an, parte din turiştii care au urcat la Toaca sâmbăta trecută, au putut observa şi „Spectrul Bruken“. Despre acesta se relatează pe unele pagini de socializare, „Tineretul Ordotox“ sau pe „Sam Sara“. Pe aceasta din urmă, care este administrată de o pietreancă, sunt postate fotografii edificatoare şi comentarii:

„Ţi se vede aura colorată“, „Umbra vârfului Toaca şi efectul Gloria, am avut ocazia să le văd toama, ţine mai mult de condiţiile meteo. Frumos“, „Suberb“, „Nu e întâmplător! Mulţumim. Sunt fericită să «văd!»“ (FOTO Sam Sara). Termenul de Spectrul Brocken derivă din germanul Brockengespenst. Poate fi văzut doar în munţi şi îşi ia numele de la vârful din masivul Hartz, Germania.

Spectrul Brocken este umbra mărită a unui obiect sau a unei siluete, privită din vârful unui munte şi în direcţia opusă soarelui, situată deasupra norilor formaţi din picături de apă uniforme sau deasupra ceţii. Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos. Pentru a vedea umbra, trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă, cum ar fi cea din vârful unui munte şi, mai presus de orice, ceaţă sau nori în partea inferioară.

Adică să fii între soare şi nori sau ceaţă. Picăturile de apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate. Cu cât pătura de nori se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mişcarea continuă a norilor va face ca ea să se mişte, dând impresia că este vie. Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui, creând fenomenul colorat de dispersie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending