Contactează-ne

Actualitate

Perioada de vînătoare a învăţătorilor bine cotaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se apropie înscrierea copiilor la clasele pregătitoare, perioadă în care părinţii caută învăţători şi şcoli bine cotate ■ se încearcă ca prin repartizarea aleatorie a copiilor şi cadrelor didactice să se evite suprapopularea claselor ■

Inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ, Mihai Obreja a dat detalii despre etapa de înscriere a copiilor la clasele pregătitoare, care este una de mare interes pentru părinţi.

Una în care sistemul de educaţie este pus în situaţia de a rezolva o serie de probleme legate de tendinţa părinţilor de a căuta „soluţii“, pentru a-şi da copiii la dascălii şi şcolile cele mai bine cotate.

„Problema este de înţeles şi din punct de vedere al părinţilor, care se zbat să-şi dea copilul la o clasă cît mai bună, din punctul lor de vedere. Dacă cineva şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă, în scopul de a-şi duce copilul la o anumită şcoală, prin acele vize de flotant care se practică,  noi nu avem ce face.

Tot ceea ce vă pot spune e faptul că în judeţul Neamţ stăm bine, pentru că nici în şcolile mai aglomerate nu se lucrează în schimburi. Prin ordin de ministru a fost reglementat numărul maxim de elevi dintr-o clasă pregătitoare (24-28 elevi – n.r.). Există o procedură a ministerului, care asigură o repartiţie cît de cît obiectivă.

În primul rînd copiii sînt repartizaţi aleatoriu şi apoi  tot aleatoriu învăţătorii. La trecerea în clasa a V-a  mai apar, ce e drept, probleme, pentru că părinţii nu acceptă ca la reconfigurarea claselor, copiii să fie integraţi în alte colective.

Am reuşit, însă, ca la noi în judeţ, să nu prea avem probleme nici în asemenea situaţii, aşa cum apar în oraşe mai mari şi în special  în Bucureşti, unde clasele suprapopulate lucrează în schimburi, situaţie care, evident, scade calitatea actului de educaţie“, a declarat Mihai Obreja.

Acesta a precizat că se vor relua, în luna mai şi tradiţionalele Zile ale porţilor deschise în şcoli, cînd elevii şi părinţii pot vizita viitoarele licee şi şcoli profesionale, pentru care vor opta la repartizarea computerizată.

„Din moment ce s-au ridicat toate restricţiile e clar că se vor organiza şi aceste activităţi de orientare profesională. Dintre lucrurile deosebite trebuie  să spunem că, în perioada 15-20 aprilie, în Neamţ se va desfăşura Olimpiada Naţională de Matematică, unde se vor stabili şi loturile pentru faza internaţională. E o mare responsabilitate din partea noastră ca gazde“, a mai precizat profesorul Obreja.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending