Contactează-ne

Actualitate

Oare ce-ar fi mai bun? On-line sau faţă în faţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ creşterea cazurilor de îmbolnăviri în rîndul copiilor alarmează asociaţiilor de părinţi ■ în ţară erau raportate aproximativ 8.700 îmbolnăviri la copii şi 2.688 la cadrele didactice ■ în judeţul Neamţ se află în on-line 167 de clase şi peste 60 de dascăli sînt bolnavi ■

Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi, vizibil îngrijoraţi de numărul din ce în ce mai mare de copii şi cadre didactice infectate cu virusul SARS Cov 2 îl invită pe ministru Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să se transpună în situaţia elevilor şi dascălilor.

„Vă invit să pierdeţi 5 minute din timpul dumneavoastră şi să faceţi un exerciţiu de imaginaţie. În primul rînd, închipuiţi-vă că NU sînteti vaccinat şi legea nu vă dă voie să vă vaccinaţi. Deci nu aveţi această optiune. Împreună cu alţi 25 colegi sînteţi obligat să petreceţi 6 – 7 ore pe zi, într-un colţ de clasă. În general, o sală de clasă are 25 mp. În acel spaţiu staţi cîte 5 in bancă, cu masca pe faţă şi sînteti obligat să realizaţi toate îndatoririle zilnice, fiind notat pentru rezultate.

Ieşiţi din acea încăpere doar de 2 ori pe zi, cîte 10 minute. Nu puteţi merge la toaletă, decît în cele 2 intervale cînd ieşiţi în curte. În şcoală există un singur grup sanitar la 12 clase de copii. Nu puteţi mînca nimic la şcoală pentru ca nu vă puteţi spăla pe mîini. Asta fac copiii noştri, cu vîrsta sub 12 ani, zilnic. Ei încă nu au nici o soluţie care să le asigure o minimă protecţie împotriva virusului! E foarte bine că v-aţi vaccinat, că noi, adulţii, ne-am vaccinat, dar aceşti copiii nu au dreptul să se vaccineze.

Dacă ei se îmbolnăvesc vor dezvolta insuficienţă respiratorie, vor trăi luni în şir cu ameţeli cauzate de tulburări cerebrale, vor avea luni de zile oboseală cronică, fibroze pulmonare, aritmii cardiace, stări de rău, greaţă, rezistenţă minima la efort fizic etc. Iar noi vom sta cu sufletul la gură, pentru că dacă ei se îmbolnăvesc nu vor avea parte de îngrijire sau – mai rău – vor ajunge într-un spital insalubru sau vor arde de vii.

Stop! Acesta nu e un razboi! Nu puteţi cere să ne sacrificăm copiii! Aici nu este Afganistan şi nu sîntem talibani! Şcoala fizică înseamnă o aglomerare, fară control, pe coridoare, o întrecere a copiilor care ştiu cînd şi cum să stea fără mască, atunci cînd nu sînt observaţi. Asta înseamnă colectivităţi de copii bolnavi, pe care părinţii nu-şi permit să îi ţină acasă, pentru că nu pot lipsi de la serviciu. Ce este de neconceput? Să piardă copiii – să zicem – o lună de şcoală online, două lecţii noi la fiecare materie? Sau să moară copiii în spitale sau pentru că nu au loc în spitale?“, se  consemnează pe pagina de Facebook a preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România, Iulian Cristache.

Părinţii propun ministrului Cîmpeanu adoptarea unei hotărîri de micşorare a duratei orelor de curs, căutarea unor solţuţii hibride de predare, învăţare, ascultare. „În România se moare pe capete şi noi stăm cu şcolile deschise ca să dăm bine în rapoarte către UE. Un copil care se îmbolnăveşte oricum va sta la domiciliu cel puţin două săptămîni. De ce să nu luăm toate măsurile cu responsabilitate?“, întreabă, retoric, părinţii.

Învăţămîntul on-line, neacreditat în România

Ministrul Sorin Cîmpeanu justifică decizia de menţinere a copiilor în învăţămîntul faţă în faţă: „Nu a existat în România niciodată  evaluare, autorizare sau acreditare pentru învăţămîntul on-line. E o situaţie de excepţie, pentru a nu induce blocaje în sistem. Condiţiile de protecţie sanitară trebuie respectate. Vom intensifica acţiunile de control în şcoli. Numărul de copii în clase este mai mic ca anul trecut. La învăţămîntul primar 25, la gimnaziu 29 şi la liceu 33. În şcoală se respectă regulile de distanţare mai bine ca în multe alte spaţii.

Nu spunem că există o situaţie perfectă în toate şcolile, dar trebuie să facem eforturi ca situaţia să fie cît mai bună în interesul stării de sănătate a copiilor şi cadrelor diedactice. Acei părinţi care au frică să nu li se îmbolnăvească cei mici pot face un lucru extrem de util şi anume acela de a se vaccina şi ei, şi bunicii. Fac apel la înţelegere din partea profesorilor, dar şi a părinţilor pentru ca procesul de învăţămînt să continuie faţă în faţă. Asta pentru că pierderile au fost foarte mari. Le plătesc întîi elevii şi ulterior întreaga societate.

Nu copiii sînt responsabili de starea de sănătate a părinţilor şi bunicilor, ci invers. Copiii au nevoie de educaţie. Cînd copiii sînt bolnavi trebuie ţinuţi acasă. Dar e ştiut că şi frica este o vulnerabilitate“.

Inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ, Mihai Obreja, este şi el de părere că soluţia cea mai bună pentru educaţie în acest moment rămîne învăţămîntul faţă în faţă: „La ultima raportare se aflau în on-line 167 de clase. Peste 60 cadre didactice erau bolnave. Zilnic, pe site-ul ISJ sînt afişate cazurile de îmbolăvire. Asociaţiile de părinţi sînt plătite de aceştia şi de aceea caută să arate că se zbat pentru interesele copiilor şi părinţilor.

Noi facem în permanenţă controale în şcoli tocmai pentru a ne asigura că se respectă, cu stricteţe,  noile reguli de prevenire a infecţiilor. Urmărim să vedem dacă se face triajul, dacă există suficiente materiale de dezinfecţie, dacă se poartă măştile, dacă personalul a fost instruit.Colaborăm instituţional cu DSP şi Biroul Siguranţei Şcolare, aşa cum s-a stabilit în planul teritorial comun,  pentru creşterea siguranţei elevilor şi a personalului didactic“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending