Contactează-ne

Actualitate

Oare ce-ar fi mai bun? On-line sau faţă în faţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ creşterea cazurilor de îmbolnăviri în rîndul copiilor alarmează asociaţiilor de părinţi ■ în ţară erau raportate aproximativ 8.700 îmbolnăviri la copii şi 2.688 la cadrele didactice ■ în judeţul Neamţ se află în on-line 167 de clase şi peste 60 de dascăli sînt bolnavi ■

Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi, vizibil îngrijoraţi de numărul din ce în ce mai mare de copii şi cadre didactice infectate cu virusul SARS Cov 2 îl invită pe ministru Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să se transpună în situaţia elevilor şi dascălilor.

„Vă invit să pierdeţi 5 minute din timpul dumneavoastră şi să faceţi un exerciţiu de imaginaţie. În primul rînd, închipuiţi-vă că NU sînteti vaccinat şi legea nu vă dă voie să vă vaccinaţi. Deci nu aveţi această optiune. Împreună cu alţi 25 colegi sînteţi obligat să petreceţi 6 – 7 ore pe zi, într-un colţ de clasă. În general, o sală de clasă are 25 mp. În acel spaţiu staţi cîte 5 in bancă, cu masca pe faţă şi sînteti obligat să realizaţi toate îndatoririle zilnice, fiind notat pentru rezultate.

Ieşiţi din acea încăpere doar de 2 ori pe zi, cîte 10 minute. Nu puteţi merge la toaletă, decît în cele 2 intervale cînd ieşiţi în curte. În şcoală există un singur grup sanitar la 12 clase de copii. Nu puteţi mînca nimic la şcoală pentru ca nu vă puteţi spăla pe mîini. Asta fac copiii noştri, cu vîrsta sub 12 ani, zilnic. Ei încă nu au nici o soluţie care să le asigure o minimă protecţie împotriva virusului! E foarte bine că v-aţi vaccinat, că noi, adulţii, ne-am vaccinat, dar aceşti copiii nu au dreptul să se vaccineze.

Dacă ei se îmbolnăvesc vor dezvolta insuficienţă respiratorie, vor trăi luni în şir cu ameţeli cauzate de tulburări cerebrale, vor avea luni de zile oboseală cronică, fibroze pulmonare, aritmii cardiace, stări de rău, greaţă, rezistenţă minima la efort fizic etc. Iar noi vom sta cu sufletul la gură, pentru că dacă ei se îmbolnăvesc nu vor avea parte de îngrijire sau – mai rău – vor ajunge într-un spital insalubru sau vor arde de vii.

Stop! Acesta nu e un razboi! Nu puteţi cere să ne sacrificăm copiii! Aici nu este Afganistan şi nu sîntem talibani! Şcoala fizică înseamnă o aglomerare, fară control, pe coridoare, o întrecere a copiilor care ştiu cînd şi cum să stea fără mască, atunci cînd nu sînt observaţi. Asta înseamnă colectivităţi de copii bolnavi, pe care părinţii nu-şi permit să îi ţină acasă, pentru că nu pot lipsi de la serviciu. Ce este de neconceput? Să piardă copiii – să zicem – o lună de şcoală online, două lecţii noi la fiecare materie? Sau să moară copiii în spitale sau pentru că nu au loc în spitale?“, se  consemnează pe pagina de Facebook a preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România, Iulian Cristache.

Părinţii propun ministrului Cîmpeanu adoptarea unei hotărîri de micşorare a duratei orelor de curs, căutarea unor solţuţii hibride de predare, învăţare, ascultare. „În România se moare pe capete şi noi stăm cu şcolile deschise ca să dăm bine în rapoarte către UE. Un copil care se îmbolnăveşte oricum va sta la domiciliu cel puţin două săptămîni. De ce să nu luăm toate măsurile cu responsabilitate?“, întreabă, retoric, părinţii.

Învăţămîntul on-line, neacreditat în România

Ministrul Sorin Cîmpeanu justifică decizia de menţinere a copiilor în învăţămîntul faţă în faţă: „Nu a existat în România niciodată  evaluare, autorizare sau acreditare pentru învăţămîntul on-line. E o situaţie de excepţie, pentru a nu induce blocaje în sistem. Condiţiile de protecţie sanitară trebuie respectate. Vom intensifica acţiunile de control în şcoli. Numărul de copii în clase este mai mic ca anul trecut. La învăţămîntul primar 25, la gimnaziu 29 şi la liceu 33. În şcoală se respectă regulile de distanţare mai bine ca în multe alte spaţii.

Nu spunem că există o situaţie perfectă în toate şcolile, dar trebuie să facem eforturi ca situaţia să fie cît mai bună în interesul stării de sănătate a copiilor şi cadrelor diedactice. Acei părinţi care au frică să nu li se îmbolnăvească cei mici pot face un lucru extrem de util şi anume acela de a se vaccina şi ei, şi bunicii. Fac apel la înţelegere din partea profesorilor, dar şi a părinţilor pentru ca procesul de învăţămînt să continuie faţă în faţă. Asta pentru că pierderile au fost foarte mari. Le plătesc întîi elevii şi ulterior întreaga societate.

Nu copiii sînt responsabili de starea de sănătate a părinţilor şi bunicilor, ci invers. Copiii au nevoie de educaţie. Cînd copiii sînt bolnavi trebuie ţinuţi acasă. Dar e ştiut că şi frica este o vulnerabilitate“.

Inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ, Mihai Obreja, este şi el de părere că soluţia cea mai bună pentru educaţie în acest moment rămîne învăţămîntul faţă în faţă: „La ultima raportare se aflau în on-line 167 de clase. Peste 60 cadre didactice erau bolnave. Zilnic, pe site-ul ISJ sînt afişate cazurile de îmbolăvire. Asociaţiile de părinţi sînt plătite de aceştia şi de aceea caută să arate că se zbat pentru interesele copiilor şi părinţilor.

Noi facem în permanenţă controale în şcoli tocmai pentru a ne asigura că se respectă, cu stricteţe,  noile reguli de prevenire a infecţiilor. Urmărim să vedem dacă se face triajul, dacă există suficiente materiale de dezinfecţie, dacă se poartă măştile, dacă personalul a fost instruit.Colaborăm instituţional cu DSP şi Biroul Siguranţei Şcolare, aşa cum s-a stabilit în planul teritorial comun,  pentru creşterea siguranţei elevilor şi a personalului didactic“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending