Contactează-ne

Prima pagină

“Moşu’” a plecat să scrie din Ceruri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la doar 60 de ani cel alintat de colegi "Moşul" a plecat discret din viaţă, după o lungă şi grea suferinţă ■ colegii lui aveau să afle mult prea tîrziu de vestea tristă ■ moartea talentatului jurnalist, format la Opinia Studenţească din Iaşi, lasă lumea presei locale mai săracă ■ Ioan Creţu a lucrat la Romanul Liber, Gazeta de Roman, Monitorul, Ziarul de Roman şi Opinia Romaşcană ■

Zilele acestea a apărut pe pagina de facebook a unui coleg de breaslă, talentatul poet Emilian Pal, o postare prin care acesta anunţa vestea tristă a trecerii în nefiinţă a jurnalistului Ioan Creţu, alintat de de colegii de breaslă cu apelativul “Moşu”. Din păcate şi acesta a aflat tîrziu de trecerea în nefiinţă a gazetarului, care s-ar fi petrecut undeva la sfîrşitul lunii iulie, dar despre care s-a aflat abia acum.

Cum “Moşu” ne-a fost coleg încă din primii ani de după Revoluţie ar fi nedrept să nu scriem despre evenimentul tragic care ne-a marcat. Născut la Roman pe 7 ianuarie 1961, Ioan Creţu a terminat Institutul Politehnic din Iaşi, fiind repartizat la turnătoria defunctei Societăţi “Fontax” din Roman. Imediat după Revoluţie Ioan Creţu care îşi făcuse ucenicia jurnalistică la “Opinia Studenţească”, din capitala Moldovei, avea să fie cooptat în echipa primului ziar apărut în 1990- “Romanul liber”, finanţat de Sorin Ovidiu Vîntu.

În 1992 împreună cu Puiu Costea, Gabriel Volcinschi şi redactorul semnatar al acestor rînduri avea să pună bazele hebdomadarului “Gazeta de Roman”. Ulterior după apariţia “Monitorului” şi a “Ziarului de Roman” jurnalistul a lucrat şi la cele două publicaţii, la ultimul cotidian fiind o vreme secretar general de redacţie. Talentat, modest, generos peste normal, Moşu’, dacă avea doi lei în buzunar, îi dădea atunci cînd ieşea în teren primului cerşetor întîlnit în calea sa. Îmi amintesc cu nostalgie despre zilele şi nopţile petrecute în redacţia săptămînalului Gazeta de Roman, care se afla la etajul al II-lea al Primăriei Roman.

Acolo, împreună cu Puiu Costea, Cristiana Bortaş, Ciprian Predescu, Constantin Bîrjoveanu şi alţi colaboratori erau “bijuterite” ediţiile săptămînale ale ziarului. Îi plăcea să se deghizeze. Îmi amintesc despre modul în care s-a transformat în cerşetor şi a stat o zi întreagă pe peronoul Gării Roman, pentru a documenta un reportaj plin de umor, cum numai el ştia să scrie.

Contactată telefonic sora jurnalistului, muzeografa Cătălina Ivan, a confirmat vestea tristă a trecerii în nefiinţă a colegului nostru, justificînd discreţia şi graba înhumării sale prin faptul că la sfîrşitul lunii iulie, cînd a cedat inima jurnalistului, era în timpul valului de caniculă, ceea ce a grăbit ceremonia de înmormîntare, supusă, de altfel, şi restricţiilor pandemice.

A fost o înmormîntare simplă, aşa cum şi-a trăit şi viaţa “Moşul”. Sora acestuia a adăugat o serie de date biografice, mai puţin cunoscute de cei care l-au iubit şi preţuit pe jurnalistul modest, discret şi generos, răpus, după o viaţă relativ dezordonată, de un neoplasm esofagian şi două accidente cerebrale vasculare, după cîteva zile de internare în Spitalul de la Roman. Tot de la sora sa aveam să aflăm că în timpul studenţiei a colaborat cu Toni Grecu, de la Trupa “Divertis” căruia i-a scris cîteva cuplete.

Tot în studenţie a cîntat ca toboşar într-o trupă ce îşi are originile în stilurile ska şi rocksteady, asociate, adesea, cu mişcarea Rastafari şi avînd o tematică diversă, incluzînd iubirea, credinţa, relaţiile, sărăcia, nedreptatea şi tot felul de alte abordări tematice de natură socială. “Necunoscut şi retras. Aşa s-a dus Ioan Creţu (Moshu). Am aflat tîrziu. L-am visat. Stătea în poarta Episcopiei şi mi-a cerut nişte ţigări. Avea chef de scris. Voia un ultim reportaj.

Cu greu i-am redescoperit textele. Probabil acum s-a deghizat,aşa cum obişnuia, în vremurile bune, şi face un reportaj din cerul numit Castelul nebunilor”, scria despre colegul său, Emilian Pal, pe pagina de socializare. Dumnezeu să te odihnească, Moşule, şi iertare pentru că, poate, nu te-am înţeles şi nu te-am ajutat destul, în lungile tale zile de singurătate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Ionel Arsene, alte probleme cu iz penal. ANI îl acuză că nu-şi poate justifica averea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Agenţia Naţională de Integritate a emis un comunicat în care arată că şeful CJ Neamţ nu poate justifica vreo 43.500 de euro ■ pentru acest lucru a fost sesizat Parchetul ■ este vorba de un împrumut de 196.100 de lei, acordat de Arsene unei firme ■

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, are alte probleme penale. Asta după ce Agenţia Naţională de Integritate a emis un comunicat în care arată că nu ar putea justifica o parte din avere. Din acest motiv, inspectorii de integritate au sesizat Parchetul. Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unor diferenţe nejustificate între averea dobîndită şi veniturile realizate şi a sesizat organele de urmărire penală.

„Avere nejustificată şi sesizare Parchet: Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 196.100 Lei (aprox. 43.519 Euro) între averea dobîndită şi veniturile realizate de către ARSENE IONEL, împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către ARSENE IONEL.

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat şi Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvîrşirea de către ARSENE IONEL a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucît nu a menţionat în declaraţiile de avere completate în perioada 2017 – 2018, suma totală de 196.100 Lei, reprezentînd împrumuturi acordate în nume personal unei societăţi comerciale“, conform ANI.

De curînd, Arsene a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 8 ani şi 4 luni de închisoare pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă. Inculaptul, dar şi procurorii DNA au contestat hotărîrea, iar cauza a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău, prima înfăţişare fiind tabilită pentru data de 2 iunie 2022. Judecătorii instanţei de fond au mai dispus confiscarea de la inculpat a 80.000 de euro şi 150.000 de lei.

Dosarul a fost pe rolul instanţei de fond de peste 4 ani, de la data de 21 februarie 2018, cînd Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. După opt termene, pe 26 martie 2019, judecătorii au scos dosarul de pe rolul Tribunalului Neamţ, unde cauza a ajuns iniţial şi l-au trimis la Tribunalul Bacău, după soluţionarea unei cereri de strămutare decisă de către magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie.

După alte 33 de înfăţisări, de această dată la Tribunalul Bacău, pronunţarea a venit pe 6 aprilie 2022. Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii DNA Bacău, care au arătat faptul că traficarea influenţei de către Arsene ar fi avut loc în anul 2013, cînd inculpatul era deputat în Parlamentul României.

Citește știrea

Actualitate

Un bărbat acuzat de uciderea mamei vitrege şi-a recăpătat libertatea deplină

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au revocat măsura preventivă a controlului judiciar pentru inculpat ■ procurorii au contestat decizia fără folos ■ bărbatul de 57 de ani a fost acuzat că a lovit victima, iar în urma leziunilor suferite femeia a murit ■

Un bărbat de 57 de ani, din Iaşi, judecat într-un dosar penal pentru uciderea mamei vitrege, este liber după ce judecătorii nemţeni au revocat cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar.

„În temeiul art. 362 Cod procedură penală, raportat la art. 208 Cod procedură penală, art. 242 alin.1 şi art. 202 Cod procedură penală, revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul P C, trimis în judecată pentru săvîrşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, prevăzută de art. 195 Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. e Cod penal .

Copia prezentei încheieri se va comunica, de îndată, inculpatului şi Politiei Municipiului Iaşi – organ desemnat cu supravegherea inculpatului – precum şi Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al jud. Iaşi şi Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi organelor de frontieră“, conform Tribunalului Neamţ.

Parchetul a atacat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel Bacău, însă acţiunea a fost respinsă ca nefondată. Următorul termen în procesul în care sînt acuze de loviri cauzatoare de moarte este la data de 18 mai, la final judecătorii urmînd a se pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpatului. Agresiunea a avut loc la Crăcăoani cînd inculpatul a lovit-o pe femeia cu care trăia tatăl sau.

În urma leziunilor suferite, victima de 85 de ani a fost transportată la Spitalul Municipal Roman, însă, din cauza stării grave în care se afla, s-a decis transferul pacientei la un spital din Iaşi. Cu toate eforturile medicilor octogenara nu a mai putut fi salvată şi a decedat. Iniţial inculpatul a fost arestat preventiv, apoi a fost plasat în arest la domiciliu. Mai apoi a fost plasat sub control judiciar, măsură care a fost revocată la finele lunii aprilie. Decizia a devenit definitivă pe 6 mai.

Se pare că bărbatul nu o avea pe mama vitregă la suflet, iar între cei doi era o situaţie tensionată de mai mult timp. Individul nu locuia în casa părintească, ci la Iaşi, însă, atunci cînd revenea acasă, se certa cu octogenara. Conflictul a degenerat pe 25 mai 2021, cînd inculpatul s-a întors de la Iaşi. După ce s-au certat, s-a trecut la violenţe. Chiar daca medicii s-au luptat pentru viaţa victimei, nu au mai putut-o salva.

Citește știrea
Advertisement
Trending