Contactează-ne

Actualitate

Micii programatori din Tămăşeni, premiaţi la CODE Kids Fest 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ copiii au cîştigat Premiul de popularitate ■ ei s-au prezentat cu un senzor care ajută la păstrarea distenţei de siguranţă sanitară împotriva noului coronavirus ■ evenimentul a avut loc luna trecută şi a strîns peste 1.000 de vizitatori ■

Cei mai mici programatori din localitatea Tămăşeni s-au remarcat la Tîrgul online de ştiinţă şi tehnologie, iar la finalul manifestării au adus acasă Premiul de popularitate. Ei au prezentat un produs specific vremurilor pandemice pe care le trăim.

„Micii programatori din Tămăşeni au cîştigat premiul de popularitate la CODE Kids FEST 2020, cu un senzor care ajută la păstrarea distanţei de siguranţă sanitară împotriva noului coronavirus“, anunţă într-un comunicat Biblioteca Judeţeană „G.T.Kirileanu“ Neamţ. „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice“ este un program gratuit dezvoltat de Fundaţia Progress, care propune o soluţie de alfabetizare digitală în rîndul copiilor din mediul rural şi urban mic. Proiectul se desfăşoară, în prezent, în bibliotecile publice din 22 judeţe ale României şi din localităţi rurale din Republica Moldova.

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ coordonează activităţile proiectului din cele 11 biblioteci publice participante din judeţ. CODE KIDS FEST 2020 – Tîrg Online de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Copii, un eveniment organizat în cadrul proiectului CODE Kids România, s-a desfăşurat în mediul online, la începutul lunii trecute, în perioada 3 – 4 decembrie 2020 şi a reuşit să adune peste 1.000 de vizitatori, care au urmărit cu interes proiectele micilor programatori.

Copiii din mediul rural, dar şi cei din oraşele mici au ţinut să demonstreze că pot învăţa programare şi, prin intermediul acesteia, pot dezvolta soluţii pentru probleme din comunitatea unde trăiesc, dar nu numai. Pe lîngă premiile puse în joc, în valoare de 7.000 de euro, micii programatori au fost încurajaţi să-şi urmeze visurile şi au descoperit mai multe despre mediul digital în cadrul celor cinci ateliere interactive.

Marea surpriză a evenimentului a fost premierea tuturor proiectelor, iar fiecare echipă participantă care nu a ocupat un loc pe podium nu a plecat acasă cu mîna goală, ci a cîştigat un kit educativ cu robot programabil. De asemenea, ambasadorul proiectului şi gazda evenimentului, omul de televiziune George Buhnici, a oferit copiilor participanţi douăsprezece premii individuale, diverse gadget-uri care să îi ajute atît să îşi urmeze pasiunea, dar şi în viaţa lor de zi cu zi.

„Copiii care vin la CODE Kids sînt printre cei mai apropiaţi de sufletul meu, sînt deştepţi, frumoşi şi inimoşi! Am mers şi eu în biblioteci, ştiu cît de valoroasă este munca lor şi cît de mult se străduiesc să înveţe programare şi să utilizeze tehnologia în folosul lor. Şi sînt norocoşi că au alături oameni, bibliotecari şi mentori, care dau din timpul şi bunăvoinţa lor pentru a-i ajuta să înveţe. Ştiu cum este să creşti fără cele mai noi lucruri; pînă la 18 ani nu am avut calculatorul meu. Şi eu am mers la cursuri de calculator, părinţii mei au strîns din greu bani pentru acel curs. Am mers şi în internet cafe, fiindcă atunci cînd eşti laolaltă cu alţii, înveţi o grămadă de lucruri bune, deprinzi multe aptitudini“, a mărturisit George Buhnici, ambasadorul proiectului CODE Kids România.

De asemenea, copiii au descoperit limbajul de programare Python şi Robotizarea Procesului de Automatizare (RPA), au reuşit să afle mai multe despre parcursul în domeniul IT şi despre „Ce au în comun programarea şi jocurile video?“, dar au şi discutat aplicat pe o invenţie acţionată prin sistem Android, toate în cadrul atelierelor interactive. „Cei peste o mie de participanţi la Tîrgul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie ne arată nevoia de a organiza astfel de evenimente, în care copiii îşi prezintă proiectele şi învăţăm despre ultimele noutăţi în tehnologie.

Am avut parte de două zile la superlativ, cu multe emoţii, dar şi premii. În comunităţile rurale din care au venit copiii participanţi la competiţie a fost o mobilizare generală pentru a-i susţine în prezentările din faţa juriului. Partenerii care ni s-au alăturat au făcut posibil acest festival al tehnologiei, pe care ne dorim să-l transformăm într-un eveniment anual, în care să apreciem cei mai talentaţi copii din mediul rural şi urban mic“, a precizat Ovidiu Ana, director de dezvoltare în cadrul Fundaţiei Progress Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Radu Rosetti“ Oneşti şi cu sprijinul Fundaţiei Progress, a organizat CODE Kids FEST 2020 – Tîrgul Regional de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Copii, pe 12 noiembrie 2020, între orele 14:00 – 16:00. Manifestarea a avut loc, exclusiv, în format on-line.

Pentru a încuraja iubitorii de tehnologie şi experimente ŞTIM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică), pentru a creşte gradul de educaţie şi pentru a contribui la dezvoltarea competenţelor digitale ale copiilor din mediul rural şi urban mic, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, împreună cu Fundaţia Progress au pregătit un nou format de eveniment: CODE Kids FEST 2020 – Tîrg Online de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Copii. Tîrgul Regional de Ştiinţă şi Tehnologie a reunit copii şi bibliotecari din judeţele Neamţ, Bacău şi Galaţi, trei dintre cele 22 judeţe din România unde se desfăşoară proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending