Contactează-ne

Actualitate

Micii programatori din Tămăşeni, premiaţi la CODE Kids Fest 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ copiii au cîştigat Premiul de popularitate ■ ei s-au prezentat cu un senzor care ajută la păstrarea distenţei de siguranţă sanitară împotriva noului coronavirus ■ evenimentul a avut loc luna trecută şi a strîns peste 1.000 de vizitatori ■

Cei mai mici programatori din localitatea Tămăşeni s-au remarcat la Tîrgul online de ştiinţă şi tehnologie, iar la finalul manifestării au adus acasă Premiul de popularitate. Ei au prezentat un produs specific vremurilor pandemice pe care le trăim.

„Micii programatori din Tămăşeni au cîştigat premiul de popularitate la CODE Kids FEST 2020, cu un senzor care ajută la păstrarea distanţei de siguranţă sanitară împotriva noului coronavirus“, anunţă într-un comunicat Biblioteca Judeţeană „G.T.Kirileanu“ Neamţ. „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice“ este un program gratuit dezvoltat de Fundaţia Progress, care propune o soluţie de alfabetizare digitală în rîndul copiilor din mediul rural şi urban mic. Proiectul se desfăşoară, în prezent, în bibliotecile publice din 22 judeţe ale României şi din localităţi rurale din Republica Moldova.

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ coordonează activităţile proiectului din cele 11 biblioteci publice participante din judeţ. CODE KIDS FEST 2020 – Tîrg Online de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Copii, un eveniment organizat în cadrul proiectului CODE Kids România, s-a desfăşurat în mediul online, la începutul lunii trecute, în perioada 3 – 4 decembrie 2020 şi a reuşit să adune peste 1.000 de vizitatori, care au urmărit cu interes proiectele micilor programatori.

Copiii din mediul rural, dar şi cei din oraşele mici au ţinut să demonstreze că pot învăţa programare şi, prin intermediul acesteia, pot dezvolta soluţii pentru probleme din comunitatea unde trăiesc, dar nu numai. Pe lîngă premiile puse în joc, în valoare de 7.000 de euro, micii programatori au fost încurajaţi să-şi urmeze visurile şi au descoperit mai multe despre mediul digital în cadrul celor cinci ateliere interactive.

Marea surpriză a evenimentului a fost premierea tuturor proiectelor, iar fiecare echipă participantă care nu a ocupat un loc pe podium nu a plecat acasă cu mîna goală, ci a cîştigat un kit educativ cu robot programabil. De asemenea, ambasadorul proiectului şi gazda evenimentului, omul de televiziune George Buhnici, a oferit copiilor participanţi douăsprezece premii individuale, diverse gadget-uri care să îi ajute atît să îşi urmeze pasiunea, dar şi în viaţa lor de zi cu zi.

„Copiii care vin la CODE Kids sînt printre cei mai apropiaţi de sufletul meu, sînt deştepţi, frumoşi şi inimoşi! Am mers şi eu în biblioteci, ştiu cît de valoroasă este munca lor şi cît de mult se străduiesc să înveţe programare şi să utilizeze tehnologia în folosul lor. Şi sînt norocoşi că au alături oameni, bibliotecari şi mentori, care dau din timpul şi bunăvoinţa lor pentru a-i ajuta să înveţe. Ştiu cum este să creşti fără cele mai noi lucruri; pînă la 18 ani nu am avut calculatorul meu. Şi eu am mers la cursuri de calculator, părinţii mei au strîns din greu bani pentru acel curs. Am mers şi în internet cafe, fiindcă atunci cînd eşti laolaltă cu alţii, înveţi o grămadă de lucruri bune, deprinzi multe aptitudini“, a mărturisit George Buhnici, ambasadorul proiectului CODE Kids România.

De asemenea, copiii au descoperit limbajul de programare Python şi Robotizarea Procesului de Automatizare (RPA), au reuşit să afle mai multe despre parcursul în domeniul IT şi despre „Ce au în comun programarea şi jocurile video?“, dar au şi discutat aplicat pe o invenţie acţionată prin sistem Android, toate în cadrul atelierelor interactive. „Cei peste o mie de participanţi la Tîrgul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie ne arată nevoia de a organiza astfel de evenimente, în care copiii îşi prezintă proiectele şi învăţăm despre ultimele noutăţi în tehnologie.

Am avut parte de două zile la superlativ, cu multe emoţii, dar şi premii. În comunităţile rurale din care au venit copiii participanţi la competiţie a fost o mobilizare generală pentru a-i susţine în prezentările din faţa juriului. Partenerii care ni s-au alăturat au făcut posibil acest festival al tehnologiei, pe care ne dorim să-l transformăm într-un eveniment anual, în care să apreciem cei mai talentaţi copii din mediul rural şi urban mic“, a precizat Ovidiu Ana, director de dezvoltare în cadrul Fundaţiei Progress Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Radu Rosetti“ Oneşti şi cu sprijinul Fundaţiei Progress, a organizat CODE Kids FEST 2020 – Tîrgul Regional de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Copii, pe 12 noiembrie 2020, între orele 14:00 – 16:00. Manifestarea a avut loc, exclusiv, în format on-line.

Pentru a încuraja iubitorii de tehnologie şi experimente ŞTIM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică), pentru a creşte gradul de educaţie şi pentru a contribui la dezvoltarea competenţelor digitale ale copiilor din mediul rural şi urban mic, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, împreună cu Fundaţia Progress au pregătit un nou format de eveniment: CODE Kids FEST 2020 – Tîrg Online de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Copii. Tîrgul Regional de Ştiinţă şi Tehnologie a reunit copii şi bibliotecari din judeţele Neamţ, Bacău şi Galaţi, trei dintre cele 22 judeţe din România unde se desfăşoară proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 65 de cazuri noi. Naţional – 3.353 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de infectare este de 1,44 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 63 de decese ■

Până astăzi, 15 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 688.270 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

618.673 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.353 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 788 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.098 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 14.01.2021 (10:00) – 15.01.2021 (10:00) au fost raportate 63 de decese (40 bărbați și 23 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Brăila, Bistrița-Năsăud,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.635. Dintre acestea, 1.091 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.129.855 de teste RT-PCR și 35.282 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.626 teste RT-PCR (14.620 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.006 la cerere) și 5.453 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 33.519 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.599 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 68.663 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 89 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.398 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 572 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 14 ianuarie, 4.858 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 756.300 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.396 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.941 în Italia, 1.487 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 79 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 135 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 3 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

Citește știrea

Actualitate

Ars de viu în locuinţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Trupul neînsufleţit al unui bărbat în vârstă de 65 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni solicitaţi să stingă un incendiu izbucnit, vineri, 15 ianuarie, la o gospodărie din comuna Tarcău. Intervenţia pompierilor este în desfăşurare.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din comuna Tarcău.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD,  un echipaj de pompieri cu o autospecială de la SVSU Bicaz și pompieri voluntari din cadrul SVSU Tarcău.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe.

Incendiul a fost localizat de către forțele de intervenție.

Din păcate,  în interiorul locuinței,  pompierii au găsit trupul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 65 de ani.

Se lucrează pentru lichidarea incendiului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vine gerul! Vor fi -15 grade

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ valori termice foarte scăzute sînt aşteptate pînă la jumătatea săptămînii viitoare ■ în cea mai rece zi vor fi -9 grade, iar valorile termice nocturne coboară la -15 grade ■ pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori ■

Pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori şi viscol, iar mai apoi vine gerul. Meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, astfel că în cea mai rece zi vor fi -9 grade. Şi nopţile vor fi deosebit de reci, cu temperaturi de pînă la -14 grade.

Cam aşa vor fi condiţiile meteo pînă la mijlocul săptămînii viitoare, apoi vremea se mai îmbunează. Pînă atunci rămînem cu atenţionarea de ninsori, valabilă pînă azi, 15 ianuarie, la ora 10:00.

„În intervalul menţionat, temporar va ninge în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar în zona de munte, prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de 15-20 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent. În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaţilor Meridionali, vîntul va avea intensificări cu rafale, în general, de 60-80 km/h, viscolind ninsoarea şi determinînd scăderea vizibilităţii“, se arată într-un comunicat al ANM.

Ieri, la ora 10:00, termometrele indicau -1 grad la Tîrgu Neamţ, -4 grade erau în reşedinţa de judeţ, iar la Roman se înregistrau -5 grade. Cel mai frig, -13 grade, era la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, iar din cauza vîntului indicele de răcire era de – 24 de grade. Este şi ceva zăpadă, în strat de 3 centimetri la Roman şi Tîrg, 10 centimetri la Piatra Neamţ şi 27 de centimetri pe munte. Se face mai rece cu începere de azi, 15 ianuarie, cînd din nou ne putem aştepta la ninsori.

La amiază vor fi -3 grade, dar urmează cea mai rece noapte din acest sezon şi sînt prognozate minime de – 6 grade. Şi mai frig va fi în week-end. Sîmbătă, 16 ianuarie, ar mai putea ninge puţin, dar va fi foarte frig, iar maxima diurnă va fi de -6 grade. Noaptea vine gerul şi meteorologii promit o minimă de -10 grade. Regimul termic continuă declinul şi va fi deosebit de frig şi duminică, 17 ianuarie. Se anunţă cer variabil, iar în cel mai cald moment al zilei se vor înregistra -6 grade. Va fi cel mai rece interval de pînă acum, iar după lăsarea întunericului gerul se menţine şi se vor înregistra -12 grade. Cam la fel va fi registrul termic şi săptămîna viitoare.

Cea mai friguroasă zi din acest sezon va fi cea de luni, 18 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare şi o maximă la limita gerului, -9 grade. Şi noaptea aduce ger, iar mercurul din termometre se opreşte la -14 grade. La fel vor fi condiţiile şi marţi, 19 ianuarie, -6 grade ziua şi -14 grade după lăsarea întunericului. Se mai îmbunează condiţiile abia marţi, 20 ianuarie, cînd vor fi -4 grade ziua şi 12 grade după lăsarea întunericului, iar miercuri vor fi maxime diurne de -4 grade, şi o minimă nocturnă de -12 grade. De joi, 21 ianuarie, şi pînă duminică 24 ianuarie, trecem la timp bun, cu valori termice diurne pozitive, de 1 pînă la 3 grade, iar minimele nocturne nu scad mai mult de -3 grade.

Citește știrea

Trending