Contactează-ne

Actualitate

Metoda „loverboy” – minoră violată şi traficată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ autori sînt doi tineri din Dumbrava Roşie ■ ambii au fost arestaţi preventiv de către magistraţii de la Tribunalul Neamţ ■ procurorii DIICOT îi acuză de comiterea infracţiunilor de trafic de minori, viol şi ameninţare ■ adolescenta a fost ademenită prin celebra metodă loverboy ■

Doi tineri din localitatea Dumbrava Roşie au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă de 30 de zile după ce au traficat şi violat o minoră. Ambii au fost puşI sub acuzare de procurorii DIICOT Neamţ, care au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore pentru acuze de trafic de minori, viol şi ameninţare.

Cercetările efectuate în cauză au stabilit că unul dintre inculpaţi, prin folosirea celebei metode loverboy, a ademenit partea vătămată minoră, iar în perioada iulie-august 2021, a exploatate-o în scopuri sexuale. Concret, minora a fost transportată, în mai multe rînduri, în incinta unui local din Piatra Neamţ, ocazie cu care a fost constrînsă să danseze îmbrăcată sumar, pentru persoanele din locaţie.

La schimb, pentru prestaţia ei, cel care o exploata primea băuturi alcoolice. Cel de-al doilea inculpat a constrîns-o pe aceeaşi parte vătămată minoră să întreţină relaţii sexuale cu diferite persoane de pe raza judeţului Neamţ. În noaptea de 4/5 august 2021, după ce anterior au exercitat acte de violenţă fizică şi morală, inculpaţii au întreţinut relaţii sexuale prin constrîngere cu adolescenta.

Totul a ajuns la urechile oamenilor legii, iar pe 26 august 2021 au avut loc patru percheziţii domiciliare, iar în urma descinderilor au fost descoperite şi ridicate trei telefoane mobile, un hard şi înscrisuri cu valoare probatorie.

„În baza probatoriului administrat, faţă de doi bărbaţi cu vîrste de 19 şi 22 de ani, procurorul a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de trafic de minori, viol şi ameninţare. În cursul aceleiaşi zile inculpaţii au fost duşi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ care a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226, raportat la art. 223, alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, de la data de 26 august 2021, la data de 24 septembrie 2021, a următorilor inculpaţi: S. G. C, pentru săvîrşirea infracţiunilor de trafic de minori, viol, ameninţare: I. A. F. cercetat pentru săvîrşirea infracţiunilor de viol şi ameninţare“, conform instanţei.

Decizia nu este definitivă şi ambii acuzaţi s-au adresat magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău. De menţionat este faptul că acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Românr, dar au fost angrenaţi şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

Ce este metoda Loverboy

Se spune că acest fenomen de proxenetism îşi are rădăcinile în Olanda, metoda pare una simplă, dar are multe implicaţii complexe la nivel psihologic. Astfel, bărbaţi cu amprentă psihopatică, şarmanţi şi ofertanţi îşi cuceresc victimele, femei sau adolescentevulnerabile emoţional, social şi material printr-un amalgam de vorbe frumoase, sprijin şi cadouri, ca mai apoi, cînd dragostea se înfiripă, să le înmîneze nota de faliment a relaţiei, spun specialiştii. Începutul relaţiei debutează la fel ca în toate celelalte cazuri, singurul lucru care ar putea atrage atenţia ar fi promisiunile, cadourile şi comportamentul de vis al partenerului.

„Începutul relaţiei debutează cu mai multe promisiuni financiare decât în celelalte relaţii, cu mai multe cadouri, astfel încât victima să îşi imagineze că această relaţie este scăparea ei din acel mediu neprielnic de care s-a săturat, a declarat, pentru cotidianul Adevărul, doctorul psihiatru Cozmin Mihai. Deşi începutul relaţiei pare unul normal, victimele au un profil special şi sunt analizate cu mare atenţie înainte de a fi vânate, spun specialiştii. De cele mai multe ori, victima este vulnerabilă din punct de vedere social şi emoţional.

Este o persoană cu resurse financiare mai limitate, cu membri ai familiei despărţiţi sau fără serviciu. „Sunt alese de «loverboy» după un calapod pliat pe o structură emoţională fragilă, o familie incompletă sau disfuncţională, părinţi plecaţi la muncă în străinătate, şcolarizare insuficientă; elemente ce expun victima la un asemenea plan sumbru de viaţă“, explică dr. Cozmin Mihai.

Astfel, relaţia începe cu „sprijinul emoţional“ al partenerului loverboy pentru victima sa, iar totul decurge bine până când rolurile se inversează. Partenerul cere ajutorul victimei şi îi înmânează nota de faliment a relaţiei. Punctul culminant este acela în care aceşti parteneri loverboy consideră că au înregistrat un maxim de sentimente din partea victimei, reuşind să le cucerească.

„Compune un teatru dramatic a relaţiei şi a situaţiei financiare eşuate, drept pentru care le inoculează ideea (n.red. – fetelor păcălite) că pentru binele lor şi a viitoarei lor familii ar fi ideal să se prostitueze şi să contribuie la bunăstarea materială a familiei“, mai spune dr. Cozmin Mihai. Nici profilul agresorilor nu este de ignorat, mulţi dintre aceştia semănând între ei. Motivele pentru care aceşti loverboy ajung să apeleze la o astfel de metodă pentru a profita de persoana de lângă ei pot avea rădăcini în trecutul acestora. „Îi determină terenul psihopatic, cu dorinţă de a face bani foarte uşor. Ei fiind, marea majoritate, caracterizaţi printr-o lipsă de sentimente. Tocmai de aceea pot să calce în picioare o asemenea parteneră. Terenul personalităţii dizarmonice le dă ocazia să calce în picioare sufletul persoanei apropiate.

Bineînţeles că această psihopatia poate surveni din tot felul de evenimente mai puţin nefericite. Poate sunt bărbaţi care şi-au văzut mamele agresate fizic şi emoţional sau au fost chiar ei agresaţi fizic şi emoţional. Dar deja este o altă poveste, ce ţine de conştientizarea lor şi de dorinţa lor de a se trata“, mai spune medicul citat. Într-o scurtă perioadă de timp, de la începutul relaţiei şi până la momentul în care i se cere să facă sacrificii pentru partener, trăirile victimei sunt la intensitate maximă, trecând de la extaz la agonie.

De aici până la un declin psihic mai este doar un pas. „Când i se înmânează nota de faliment a relaţiei, victima poate să-şi deschidă bine ochii. Este bine să le comunice celor apropiaţi aceste trăiri şi acest coşmar al relaţiei. Este bine să solicite sprijinul unui psiholog, psihoterapeut sau a unui psihiatru. şi, în primul rând, sprijinul familiei care să îi redeschidă ochii şi să o aducă cu picioarele pe pământ, pentru a nu-şi distruge viaţa“, mai susţine psihiatrul Cozmin Mihai.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending