Contactează-ne

Actualitate

Măsură radicală contra puturoşilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul comunei Icuşeşti a dispus sistarea a 17 ajutoare sociale ■ cei care nu vor mai primi bani în baza Legii 416 au refuzat să presteze muncă în folosul comunităţii ■

Conducerea comunei Icuşeşti a avut curajul să facă un lucru neobişnuit pentru majoritatea edililor, aflaţi în continuă goană după voturi, respectiv de a tăia ajutoarele a 17 dintre beneficiarii Legii 416, care reglementează ajutorului social.

„Săptămîna trecută, cu părere de rău, dar în spiritul şi cu respectarea legii, am semnat dispoziţia de suspendare a ajutorului social pentru şaptesprezece familii beneficiare de acest drept, deoarece nu au efectuat orele de muncă, cu acţiuni şi lucrări de interes local. E un gest normal şi mai ales permis de lege, pentru că trebuie să înţelegem că pentru fiecare bănuţ este nevoie de muncă, de oriunde ar veni acesta, de la stat sau din privat. Nu vom face rabat de la nimic şi pentru nimeni“, a declarat primarul Marius Mincă.

În discuţia pe care a avut-o cu redactorul Monitorul edilul liberal al comunei a explicat că, de ceva vreme, aceşti beneficiari refuză sub pretextul că n-au timp, nu vor sau nu pot să efectueze muncile simple la care erau solicitaţi de viceprimar.

„Nu li s-a ceut să mute munţii din loc. Trebuiau doar ca un anumit număr de ore pe lună să iasă la curăţat şanţurile, la tunderea ierbii, la adunarea peturilor de pe marginea pîrului Icuşeşti. E o chestiune legată de binecunoscutul principiu românesc al proverbului «Nici pîine fără muncă, nici muncă fără pîine».

Aşa că după ce viceprimarul mi-a adus la cunoştinţă situaţia celor 17 cetăţeni, care au refuzat să presteze munca în folosul comunităţii, am emis dispoziţia de primar, bine întemiată juridic, prin care le-am tăiat aceste beneficii sociale. A nu se uita că nu e vorba de acei 140 lei lunar, la unele familii ajugînd chiar la o sumă mai mari în situaţia în care în aceaşi casă există mai mulţi beneficiari de ajutor social, ci e vorba şi de asigurarea de sănătate pentru aceste persoane“, explică primarul Marius Mincă.

Acesta a ţinut să mai precizeze şi faptul că edilii comunei ar putea găsi şi soluţii mecanizate pentru a face curăţenie, dar e vorba de familii care trebuie să ştie că numai prin muncă pot încasa un ban, care provine de la cei care trudesc în această ţară şi care nici într-un caz nu stau la crîşmă.

Comuna Icuşeşti intră pentru a doua oară în atenţia opiniei publice printr-o măsură radicală luată contra beneficiarilor Legii 416. În iarna grea a anului 2017, toate televiziunile centrale şi presa naţională şi locală l-au intervievat pe Roşu Săbărel, primar la vreea aceea, care a cerut beneficiarilor Legii 416, buni de muncă, să dezăpezească minim trei gospodării ale bătrînilor, dacă vor să primească ajutor social. Şi s-a ţinut de cuvînt. Toţi cei care nu au făcut acest lucru au fost tăiaţi de pe statul de plată cu ajutorul social.

Întrebat fiind dacă nu a avut neplăceri din cauza măsurii de tăiere a ajutorului social, din motive legate de refuzul de a presta muncă în folosul comunităţii, actualul primar, Marius Mincă, a declarat: „Nici vorbă. Cei care m-au ales ştiu că sînt un om corect şi cer la rîndul meu corectitudine.Nu am fost criticat în decizia luată nici măcar de opozanţii mei politici, în consiliul local. Oamenii gospodari din sat chiar m-au lăudat pentru această decizie, repet, corectă şi legală“.

Comună de oameni gospodari, Icuşeşti are o vechime documentară de peste 411 ani, fiind compusă din şapte sate: Icuşeşti, Băluşeşti, Spiridoneşti, Mesteacăn, Bătrîneşti, Rocan şi Tabăra, în care locuiesc circa 3.700 de gospodari, mulţi dintre ei în vîrstă acum. Conform articolului 4 al Legii 416 a venitului minim garantat „orele de muncă în folosul comunităţii se însumează pentru toate persoanelee apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social şi se calculează proporţional cu acel cuantum al ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază ninim brut pe ţară, garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă“. Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reşedinţa legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat.

Beneficiază de ajutor social şi persoanele fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă aflate în situaţie de nevoie, pe baza declaraţiei pe propria răspundere că nu au mai solicitat ajutorul social de la alte primării. Persoanele fără locuinţă beneficiază de ajutor social numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială din cadrul comunei, oraşului, sectorului în care locuiesc. Titularul ajutorului social are obligaţia să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending