Contactează-ne

Actualitate

Măsură radicală contra puturoşilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul comunei Icuşeşti a dispus sistarea a 17 ajutoare sociale ■ cei care nu vor mai primi bani în baza Legii 416 au refuzat să presteze muncă în folosul comunităţii ■

Conducerea comunei Icuşeşti a avut curajul să facă un lucru neobişnuit pentru majoritatea edililor, aflaţi în continuă goană după voturi, respectiv de a tăia ajutoarele a 17 dintre beneficiarii Legii 416, care reglementează ajutorului social.

„Săptămîna trecută, cu părere de rău, dar în spiritul şi cu respectarea legii, am semnat dispoziţia de suspendare a ajutorului social pentru şaptesprezece familii beneficiare de acest drept, deoarece nu au efectuat orele de muncă, cu acţiuni şi lucrări de interes local. E un gest normal şi mai ales permis de lege, pentru că trebuie să înţelegem că pentru fiecare bănuţ este nevoie de muncă, de oriunde ar veni acesta, de la stat sau din privat. Nu vom face rabat de la nimic şi pentru nimeni“, a declarat primarul Marius Mincă.

În discuţia pe care a avut-o cu redactorul Monitorul edilul liberal al comunei a explicat că, de ceva vreme, aceşti beneficiari refuză sub pretextul că n-au timp, nu vor sau nu pot să efectueze muncile simple la care erau solicitaţi de viceprimar.

„Nu li s-a ceut să mute munţii din loc. Trebuiau doar ca un anumit număr de ore pe lună să iasă la curăţat şanţurile, la tunderea ierbii, la adunarea peturilor de pe marginea pîrului Icuşeşti. E o chestiune legată de binecunoscutul principiu românesc al proverbului «Nici pîine fără muncă, nici muncă fără pîine».

Aşa că după ce viceprimarul mi-a adus la cunoştinţă situaţia celor 17 cetăţeni, care au refuzat să presteze munca în folosul comunităţii, am emis dispoziţia de primar, bine întemiată juridic, prin care le-am tăiat aceste beneficii sociale. A nu se uita că nu e vorba de acei 140 lei lunar, la unele familii ajugînd chiar la o sumă mai mari în situaţia în care în aceaşi casă există mai mulţi beneficiari de ajutor social, ci e vorba şi de asigurarea de sănătate pentru aceste persoane“, explică primarul Marius Mincă.

Acesta a ţinut să mai precizeze şi faptul că edilii comunei ar putea găsi şi soluţii mecanizate pentru a face curăţenie, dar e vorba de familii care trebuie să ştie că numai prin muncă pot încasa un ban, care provine de la cei care trudesc în această ţară şi care nici într-un caz nu stau la crîşmă.

Comuna Icuşeşti intră pentru a doua oară în atenţia opiniei publice printr-o măsură radicală luată contra beneficiarilor Legii 416. În iarna grea a anului 2017, toate televiziunile centrale şi presa naţională şi locală l-au intervievat pe Roşu Săbărel, primar la vreea aceea, care a cerut beneficiarilor Legii 416, buni de muncă, să dezăpezească minim trei gospodării ale bătrînilor, dacă vor să primească ajutor social. Şi s-a ţinut de cuvînt. Toţi cei care nu au făcut acest lucru au fost tăiaţi de pe statul de plată cu ajutorul social.

Întrebat fiind dacă nu a avut neplăceri din cauza măsurii de tăiere a ajutorului social, din motive legate de refuzul de a presta muncă în folosul comunităţii, actualul primar, Marius Mincă, a declarat: „Nici vorbă. Cei care m-au ales ştiu că sînt un om corect şi cer la rîndul meu corectitudine.Nu am fost criticat în decizia luată nici măcar de opozanţii mei politici, în consiliul local. Oamenii gospodari din sat chiar m-au lăudat pentru această decizie, repet, corectă şi legală“.

Comună de oameni gospodari, Icuşeşti are o vechime documentară de peste 411 ani, fiind compusă din şapte sate: Icuşeşti, Băluşeşti, Spiridoneşti, Mesteacăn, Bătrîneşti, Rocan şi Tabăra, în care locuiesc circa 3.700 de gospodari, mulţi dintre ei în vîrstă acum. Conform articolului 4 al Legii 416 a venitului minim garantat „orele de muncă în folosul comunităţii se însumează pentru toate persoanelee apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social şi se calculează proporţional cu acel cuantum al ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază ninim brut pe ţară, garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă“. Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reşedinţa legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat.

Beneficiază de ajutor social şi persoanele fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă aflate în situaţie de nevoie, pe baza declaraţiei pe propria răspundere că nu au mai solicitat ajutorul social de la alte primării. Persoanele fără locuinţă beneficiază de ajutor social numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială din cadrul comunei, oraşului, sectorului în care locuiesc. Titularul ajutorului social are obligaţia să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending