Contactează-ne

Actualitate

Mănăstirea Neamţ sărbătoreşte două secole de la tipărirea primei evanghelii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lăcaşul monahal va organiza, pe 12 iulie, simpozionul Evanghelia de la Neamţ - Monument al culturii naţionale ■ încă un eveniment religios a avut loc pe 9 iulie, cînd în calendarul creştin-ortodox este cinstită Sfînta Icoană a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamţ ■

Mănăstirea Neamţ va organiza, pe 12 iulie, simpozionul Evanghelia de la Neamţ – Monument al culturii naţionale, manifestare ce se va desfăşura la Centrul socio-cultural Sf. Paisie, unde va fi şi o expoziţie de fotografie veche din colecţia lăcaşului monahal.

Moderatorii simpozionului vor fi arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ şi scriitorul Lucian Strochi. Evenimentul are rolul de a marca împlinirea a 200 de ani de la tipărirea primei evanghelii, aflată în prezent în muzeul mănăstirii. Potrivit informaţiilor publicate de Doxologia, portalul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, gazdele şi invitaţii vor lua parte mai întîi la slujba Sfintei Liturghii, ce va fi oficiată de PS Nichifor Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

,,În 1821, de sub teascurile Mănăstirii Neamţ a ieşit cea dintai Evanghelie ilustrată romanească. Tipăritura aceasta epocală este îmbrăcată într-o superbă ferecătură din argint aurit. Pe prima copertă se află patru icoane reprezentîndu-i pe Sfinţii Apostoli, iar în mijloc o icoană reprezentînd Învierea, toate fiind împodobite cu pietre preţioase. Exemplarul deosebit a fost creat în timpul stareţului Ilarie.

Pe lîngă coperta impunătoare, Evanghelia de la Neamţ cuprinde chenare mari cu chipuri de sfinţi pe toate filele, lucrate de către monahul Ghervasie şi Simion Ierei. De format în folio cu un volum de 700 pagini, textul este încadrat în chenare ornamentate cu elemente florale, de 5 cm grosime, iar printre flori, aşezaţi simetric cei 12 Apostoli. Pe verso foii de titlu, gravura Înălţarea Domnului este semnată cu anul 1817.

Începutul fiecărei Evanghelii este precedat de imaginea evanghelistului autor. Iniţialele sunt în culoare roşie, mari şi împodobite”, se precizează pe site-ul Doxologia.

La acelaşi lăcaş monahal a mai fost organizat încă un eveniment religios, pe 9 iulie, cînd în calendarul creştin- ortodox este cinstită Sfînta Icoană a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamţ, pe care credincioşii şi monahii o consideră ca fiind făcătoare de minuni.

Sărbătoarea a fost instituită de Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane în anul 2018. Potrivit informaţiilor de pe site-ul mănăstirii, icoana datează din anul 665, fiind pictată în Lida, patria Sf.Mare Mucenic Gheorghe şi a fost dăruită domnitorului moldovean Alexandru cel Bun în 1429, de împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleontologul. Icoana o reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul Iisus ţinut pe braţul stîng, iar pe verso este pictat Sf.Gheorghe, fiind ostaş cu capul descoperit, stînd pe scaun cu balaurul sub picioare, în mîna dreaptă avînd suliţa, iar în cea stîngă, sabia.

Această icoană este cunoscută sub numele de Lidianca pentru că ar fi o copie după o icoană a Maicii Domnului din Lida şi pentru că are chipul Sf.Gheorghe, originar din Lida. Pictura este protejată cu o îmbrăcăminte metalică, ornamentată cu pietre preţioase între anii 1844-1845, în timpul stareţului Neonil.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. avacaritei

    12 iulie 2021 at 12:19 PM

    si din pacate,unul din cei care a slujit cu credinta Tipografia de la Neamt astazi este condus pe ultimul drum!!?Dumnezeu sa i aiba in paza Sa pe Mihai Fedoreanu!!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending