Contactează-ne

Actualitate

Lumea teatrului şi filmului e din ce în ce mai săracă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Administratorii paginii de Facebook Teatrul Românesc au anunţat în dimineaţa zilei de 5 iulie faptul că „scena“ a mai pierdut o actriţă iubită şi apreciată de public, a cărei carieră a fost legată şi de Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ , unde juca prin anul 1975. În vîrstă de 71 de ani, Luminiţa Gheorghiu, cunoscută şi din rolurile memorabile interpretate în pelicula Moromeţii dar şi în Mortea domnului Lăzărescu s-a născut la 1 septembrie 1949 în Bucureşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1972, la clasa profesorului Ioan Cojar. Ca toţi studenţii a debutat pe scena studioului Cassandra de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, cu rolul Mărioara, dintr-o piesă regizată de Alexandru Tocilescu. Repartizată iniţial la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, actriţa a ajuns în 1975 să joace pe scena Teatrului Tineretului din oraşul de sub poalele Petricicăi. Un an mai tîrziu s-a întors în oraşul natal, pentru a juca pe scena Tetrului Lucia Sturza Bulandra pînă în anul 2003, cînd a ieşit la pensie. În cinematografie a jucat roluri în filme ca Stejar extremă urgenţă, în regia exigentului Dinu Cocea, dar s-a făcut remarcată pentru talentul său uriaş în rolul Catrinei, soţia lui Ilie Moromete, din filmul Moromeţii, regizat de Stere Gulea. Au urmat apoi roluri şi în alte pelicule, remarcîndu-se pentru talentul său uriaş în filmul Moartea domnuluii Lăzărescu, regizat de Cristi Puiu. „Acum, nu mai vorbim despre Moartea domnului Lăzărescu, vorbim despe moartea doamnei Luminiţa Gheorghiu. Marea actriţă Luminiţa Gheorghiu a murit duminică seara, 4 iulie 2021, la vîrsta de 71 de ani. Actriţa, care a jucat roluri precum cel al Catrinei din filmul Moromeţii, asistenta din Moartea domnului Lăzărescu al lui Cristi Puiu a cîştigat Ursul de Aur cu filmul Poziþia Copilului, în 2013, suferea de mai mulþi ani de o maladie care a făcut-o să-i restrîngă apariţiile publice. Va rămîne marea ei operă şi marea noastră recunoştinţă pentru un talent desăvîrşit şi un om exceptional! Dumnezeu să o odihnească!“ notează colegii pe pagina de socializare. Recunoaşterea actriţei a venit şi din participarea la diverse festivaluri internaţionale, precum Gala premilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles, unde în 2005 primea un premiu pentru cel mai bun rol secundar feminin, pentru rolul din pelicula Moartea domnului Lăzărescu. În 2010 avea să primească o altă recunoaştere, la Gala premiilor Gopo, pentru personajul Ana din pelicula Francesca, iar în 2013 pentru rolul asistentei din Moartea domnului Lăzărescu i se înmîna Premiul pentru cel mai bun rol principal feminin, după ce a surprins plăcut pe toată lumea în pelicula Poziţia copilului. Pentru acelaşi rol ea a primit şi trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Actriţa a mai jucat şi în alte filme, precum Autora, Sînt o babă comunistă, După dealuri, Aferim, iar în 2014 a fost premiată de Academia Română pentru rolul din pelicula Cuscrii.

Administratorii paginii de Facebook Teatrul Românesc au anunţat în dimineaţa zilei de 5 iulie faptul că „scena“ a mai pierdut o actriţă iubită şi apreciată de public, a cărei carieră a fost  legată şi de Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ , unde juca prin anul 1975.

În vîrstă de 71 de ani, Luminiţa Gheorghiu, cunoscută şi din rolurile memorabile interpretate în pelicula Moromeţii dar şi în Mortea domnului Lăzărescu s-a născut la 1 septembrie 1949 în Bucureşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1972, la clasa profesorului Ioan Cojar.

Ca toţi studenţii a debutat  pe  scena studioului Cassandra de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, cu rolul Mărioara, dintr-o piesă regizată de Alexandru Tocilescu. Repartizată iniţial la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani,  actriţa a ajuns în 1975 să joace pe scena Teatrului Tineretului din oraşul de sub poalele Petricicăi. Un an mai tîrziu s-a întors în oraşul natal, pentru a juca pe scena Tetrului Lucia Sturza Bulandra pînă în anul 2003, cînd a ieşit la pensie.

În cinematografie a jucat roluri în filme ca Stejar extremă urgenţă, în regia exigentului Dinu Cocea, dar s-a făcut remarcată pentru talentul său uriaş în rolul Catrinei, soţia lui Ilie Moromete, din filmul Moromeţii, regizat de Stere Gulea. Au urmat apoi roluri şi în alte pelicule, remarcîndu-se pentru talentul său uriaş în filmul Moartea domnuluii Lăzărescu, regizat de Cristi Puiu.

„Acum, nu mai vorbim despre Moartea domnului Lăzărescu, vorbim despe moartea doamnei Luminiţa Gheorghiu. Marea actriţă Luminiţa Gheorghiu a murit duminică seara, 4 iulie 2021, la vîrsta de 71 de ani. Actriţa, care a jucat roluri precum cel al Catrinei din filmul Moromeţii, asistenta din Moartea domnului Lăzărescu al lui Cristi Puiu a cîştigat Ursul de Aur cu filmul Poziþia Copilului, în 2013, suferea de mai mulþi ani de o maladie care a făcut-o să-i restrîngă apariţiile publice. Va rămîne marea ei operă şi  marea noastră recunoştinţă pentru un talent desăvîrşit şi  un om exceptional! Dumnezeu să o odihnească!“ notează colegii pe pagina de socializare.

Recunoaşterea actriţei a venit şi din participarea la diverse festivaluri internaţionale, precum Gala premilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles, unde în 2005 primea un premiu pentru cel  mai bun rol secundar feminin, pentru rolul din pelicula Moartea domnului Lăzărescu.

În 2010 avea să primească  o altă recunoaştere, la Gala premiilor Gopo, pentru personajul Ana din pelicula Francesca, iar în 2013 pentru rolul asistentei din Moartea domnului Lăzărescu i se înmîna Premiul pentru cel mai bun rol principal feminin, după ce a surprins plăcut pe toată lumea în pelicula Poziţia copilului. Pentru acelaşi rol ea a primit şi trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Actriţa a mai jucat şi în alte filme, precum Autora, Sînt o babă comunistă, După dealuri, Aferim, iar în 2014 a fost premiată de Academia Română pentru rolul din pelicula Cuscrii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending