Contactează-ne

Actualitate

Lipsa contractului de salubrizare, taxată cu amenzi, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ amenzile pot ajunge pînă la 600 lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 lei, pentru cele juridice ■ Primăria Tîrgu Neamţ va aplica o taxă de 30 lei/persoană/lună pentru locuitorii care nu au contract pentru ridicarea gunoiului ■

Primăria Tîrgu Neamţ a reluat acţiunea de informare a locuitorilor cu privire la obligaţia încheierii contractelor de salubrizare şi sancţiunile ce pot fi aplicate contravenienţilor, invocînd prevederile hotărîrii Consiliului Local nr.26/23.01.2019.

Potrivit unui anunţ postat pe pagina instituţiei, ,,pentru utilizatorii serviciului de salubrizare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă lipsa contractului pentru colectarea şi transportul deşeurilor municipale cu operatorii licenţiaţi din aria de delegare”.

În această situaţie, cuantumul amenzii poate ajunge între 500 lei şi 600 lei pentru persoanele fizice şi persoane fizice autorizate şi între 800 lei şi 1.000 lei pentru persoane juridice. Constituie contravenţie şi ,,refuzul utilizatorului de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorul de salubrizare”, situaţie în care amenzile aplicate sunt cuprinse între 500 lei şi 1.000 lei.

Mai mult, în aceste cazuri, Primăria anunţă că va aplica o taxă specială de salubrizare, reglementată prin aceeaşi hotărîre a Consiliului Local menţionată mai sus. Astfel, pentru utilizatorii casnici, taxa ajunge la 30 lei/lună/persoană, iar utilizatorii noncasnici ar avea de achitat 900 lei/tonă/lună. ,,Pentru neplata taxelor se calculează majorări de întîrziere şi se aplică măsurile de urmărire şi executare silită prevăzute de Legea 207/2015 Codul de Procedură fiscală.

Vă aducem la cunoştinţă că declararea unui număr mai mic de persoane în locuinţă faţă de numărul real, intră sub incidenţa art.326 din Noul Cod Penal privind falsul în declaraţii”, se mai precizează în anunţul Primăriei Tîrgu Neamţ. Acţiunea de informare a locuitorilor cu privire la obligaţia încheierii de contracte pentru gunoi vine în contextul în care cetăţenii primesc deja acasă informări cu privire la sumele pe care le au de plată în contul impozitelor şi taxelor pentru anul 2021, pentru case, terenuri şi maşini.

În unele cazuri, în aceste decizii de impunere este inclusă şi taxa de salubrizare, de 30 lei/lună, calculată la nivelul întregului an, fapt ce face ca suma totală de plată la impozite pentru o gospodărie să fie cu 360 lei mai mare. Ea poate fi scăzută de la plată dacă titularul va prezenta funcţionarilor de la Direcţia Venituri-Impozite şi Taxe contractul încheiat cu operatorul de salubrizare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending