Contactează-ne

Actualitate

Liderul sindical Ploscă, despre greva generală din Educație. „Declarațiile ministrului Muncii sunt o idioțenie“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ începând din 22 mai, toate unitățile școlare vor fi închise, fiind numite comitete de grevă ■ în Neamț, vor participa la protest 4.356 membri de sindicat ■ directorii de școli vor trebui să facă orar special pentru cadrele care nu participă la grevă ■

Și în județul Neamț, ca în întreaga țară, de luni, 22 mai, porțile celor 192 de școli cu personalitate juridică și structurile acestora își vor închide porțile. Liderul FSLI Neamț, Gabriel Ploscă, a emis decizii de organizare a comitelelor locale de grevă, care vor funcționa în fiecare unitate școlară din județ.

„În cursul zilei de astăzi, 18 mai, în calitate de lider al FSLI Neamț am trecut la aplicarea deciziei pe care am primit-o de la Federația Sindicatelor din Educație și la rândul meu am emis decizii, pentru fiecare școală în parte, de organizare judicioasă și legală a grevei generale. În Neamț vor participa la grevă 4.356 membri de sindicat.

Este vorba despre cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic, care reprezintă 72,58% din cei 6.010 membri, cât are FSLI Neamț. S-a luat această decizie după eșuarea tuturor negocierilor cu decidenții politici, care, încă o dată ,încearcă să ne «aburească», dacă e să mă exprim într-un limbaj necolocvial. Luni, la ora 08.00, toate unitățile școlare vor avea porțile închise.

Deja colegii noștri de la grădinițe au anunțat părinții să nu-și trimită copiii acolo. În școli există însă altă situație, care va trebui rezolvată de conduceri. Directorii vor trebui să facă orar special pentru cadrele didactice care nu au aderat la grevă, acestea din urmă trebuind să-și facă orele și să răspundă, personal, de securitatea elevilor.

În cazul în care nu-și vor ține orele, dând vina pe grevă, vor trebui să nu fie nici ei remunerați, așa cum se întâmplă cu greviștii care și-au asumat acest risc. Sindicaliștii, care vor face grevă pe termen nelimitat, vor fi prezenți în școală și vor protesta într-un loc special amenajat”, a precizat Gabriel Ploscă.

Acesta a ținut să atragă atenția asupra faptului că intrarea cadrelor didactice în grevă generală, similară ca amploare cu cea din 2005, este rezultatul iresponsabilității guvernelor postdecembriste, care prin politicile lor educaționale catastrofale au îngenuchiat învățământul românesc, aducându-l în pragul colapsului. Gabriel Ploscă a dat ca exemplu și rezultatele ultimei întâlniri a liderilor din Educație cu membrii Guvernului.

„Declarațiile ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi sunt o idioțenie și îmi asum cele spuse. Declarația sa, precum că un contract colectiv de muncă pe ramură  nu poate fi adoptat doar pentru o categorie, face parte din această strategie de amânare a unei decizii politice ferme, pentru redresarea sistemului de educație”, a spus liderul sindical.

Acesta atrage atenția că tot ceea ce se întâmplă acum în Educație e rodul faptului că Guvernul a tot prorogat aplicarea prevederilor Legii 153/2017 a salarizării unice, în sistemul de învățământ: „Guvernanții sunt acum preocupați doar de intersele lor meschine, de această «rotativă» fără a ține cont că au întreaga responsabilitae a ceea ce se întmplă în sistem”.

Liderii de sindicat fac apel la părinți să nu-și trimită copiii la școală și le cer acestora să fie solidari cu dascălii, în intersul elevilor, chiar dacă repercusiunile grevei generale, boicotarea testărilor la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, înghețarea anului școlar și pe cale de consecință blocarea examenelor naționale, a admiterii la liceu și la facultate, par, la o primă vedere, să se răsfrângă numai asupra copiilor.

În realitate, e spre binele școlii. Guvernanții trebuie să conștientizeze că Educația are nevoie de banii prevăzuți de lege, una făcută tot de politicieni, pentru ca ei să poată ajunge nu doar pentru salarii, cum încearcă clasa politică să sugereze, ci și pentru îmbunătățirea bazei materiale, în cele mai multe școli lăsată doar la bunăvoia autorităților poblice locale, care, cel mai adesea, nu au fonduri și fac doar cât se poate face.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending