Contactează-ne

Actualitate

În Grădina Mare, invitație la relaxare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, îi îndeamnă pe romașcani și pe turiști să-și petreacă câteva ore și în Grădina Mare ■ edilul anunță noutățile legate de amenajarea obiectivului turistic ■

Una din atracțiile Romanului rămâne, fără discuție, Parcul Municipal, amplasat în zona străzii Ștefan cel Mare, vizavi de gară, obiectiv care datează din 1906 și care se întinde pe o suprafață de peste 13 hectare. Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, a făcut o invitație concitadinilor, cât și turiștilor, ei fiind îndemnați să se bucure de frumusețe aarealului.

„Parcul rămâne un loc ideal pentru o plimbare relaxantă, într-un decor natural deosebit. Primăvara este o adevărată plăcere să intri în Parcul Municipal, pentru o scurtă plimbare, după aceste sărbători sau pentru a petrece timpul liber. Noua zonă de pești exotici este o atracție unică și interesantă, adaugând o notă de culoare și diversitate.

În perioada imediat următoare, când sperăm să avem și o vreme mai caldă, hidrobicicletele vor fi disponibile pentru o plimbare pe lac – o modalitate deosebită de a ne relaxa și de a admira frumusețea naturii”, a consemnat, pe pagina de Facebook, edilul. Acest parc a fost amenajat, acum mai bine de 100 de ani, de administrația vremii, în fosta pădure Teiuș.

I se spunea  „Grădina Mare”. Acum, în parcul din Roman se află un lac prevăzut cu debarcader, cu bărci cu vâsle și cu pedale. Se efectuează plimbări de agrement pe timpul sezonului cald, de la 1 mai la 30 septembrie. Din mijlocului primei părți a lacului țâșnește un jet de apă înalt de aproximativ 10 metri, inspirat din jetul de la lacul Leman de lângă Geneva. Lacul are trei insule fiecare cu tematică.

Pe insula Brâncuși sunt copiile operelor brâncușiene: Masa Tăcerii și Coloana Fără Sfârșit. Pe Insula Planeta Verde trăiesc libere diverse specii de păsări: lebede, păuni, diferite specii de rațe exotice, porumbei și veverițe. Pentru aceste viețuitoare s-au amenajat adăposturi din cioate, cuști pe suprafața solului sau în copaci, corturi tip ca ale indienilor.

Insula cu Cascadă e legată de parc printr-un pod și este alcătuită din două părți. Una joasă, unde se află alei cu bănci și una înaltă, de pe care se revarsă o cascadă. Această parte înaltă este prevăzută și cu un observator de unde se pot studia îndeaproape viețuitoare de pe insula Planeta Verde. În acest loc se găsește și o platformă betonată cu bănci și ghivece mari din lemn cu flori.

Parcul mai are o Rotondă a Scriitorilor, realizată de Fondul Plastic din Iași, cu bustul a 10 personalități de marcă: Miron Costin, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ioan Luca Caragiale, Alexandru Vlahuță, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Mihai Eminescu și bustul compozitorului George Enescu

În fața intrării principale de pe strada Ștefan cel Mare, la aproximativ 50 metri de acesta, se află statuia marelui agronom romașcan Ion Ionescu de la Brad. În ultimii ani, edilii au amenajat un miniteren de fotbal, un loc de joacă pentru copii și a fost construit un imobil modern în care a fost mutat Muzeul de Științe ale Naturii, după retrocedarea către urmașii proprietarilor a vechii clădiri din strada Ștefan.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending