Contactează-ne

Actualitate

Hub pentru cetăţenie activă, la „Kirileanu“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ centrul este activ de la finele lunii februarie la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ ■ se vor organiza ateliere în domeniul cetăţeniei active ■ în continuarea proiectului vor fi organizate activităţi de promovare a diversităţii cultural şi lingvistice cu implicarea cetăţenilor activi ■ au participat la proiect Biblioteca Raională Hînceşti, Biblioteca Raională Ungheni, Biblioteca Judeţeană Vîlcea, Biblioteca Centrală Liov şi Biblioteca Ştiinţifică Lugansk ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ a lansat Hub-ul pentru cetăţenie activă, iar evenimentul a constituit şi închiderea proiectului „Bibliotecile publice ca hub-uri pentru cetăţenie activă“, implementat de Fundaţia Progress, cu susţinerea Black Sea Trust of Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund, Statele Unite ale Americii.

Evenimentul a avut loc la finele săptămînii trecute, iar instituţia de cultură din oraşul de sub culmea Pietricica este una dintre cele şase biblioteci publice participante din România, Republica Moldova şi Ucraina.

Instituţiile care au participat la proiectul menţionat sînt Biblioteca Publică Raională „IPS Antonie Plămădeală“ Hînceşti, Biblioteca Raională „Dimitrie Cantemir“ Ungheni, ambele din Moldova de peste Prut, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul“ Vîlcea, Biblioteca Centrală „Lesya Ukrainka“ din oraşul Liov şi Biblioteca Ştiinţifică Universală Regională Lugansk, cele două din urmă fiind din Ucraina.

Toate aceste instituţii sînt partenere în proiectul care s-a desfăşurat timp de un an, în perioada februarie 2020 – februarie 2021, cu scopul de a crea o reţea de instituţii publice şi organizaţii nonguvernamentale (ONG) pentru învăţarea şi practicarea cetăţeniei active. La nivel local proiectul a fost implementat de Biblioteca„G.T. Kirileanu“ în parteneriat cu Asociaţia JuvenALA. Ulterior, s-au alăturat proiectului Asociaţia Culturală Sensul, Asociaţia Eco Smile şi Asociaţia Culturală Star, toate din Piatra Neamţ, precum şi Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra Neamţ, Liceul Economic Piatra Neamţ, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani, Şcoala Gimnazială nr. 2 Piatra Neamţ, precum şi alţi membri ai comunităţii, prietenii bibliotecii, mass-media şi bibliotecile publice din judeţ.

În debutul proiectului a fost făcută selecţia şi instruirea voluntarilor, organizarea unor ateliere (workshop-uri) în domeniul cetăţeniei active; crearea unui grup activ de cetăţeni (Hub Cetăţeni Activi), format din bibliotecari, voluntari, parteneri, reprezentanţi ai asociaţiilor non- guvernamentale; planificarea etapelor acţiunii sociale.

A urmat achiziţionarea unui mobilier mobil ce poate fi stradal, pentru organizarea unor activităţi şi pe esplanada bibliotecii; crearea materialelor de promovare necesare pentru campania de marketing, realizarea activităţilor de marketing în vederea atragerii de utilizatori la Filiala de carte străină (importanţa de a studia o limbă de circulaţie internaţională), prezentarea conceptului de educaţie multiculturală; diversificarea ofertei culturale a Filialei de carte străină prin implicarea cetăţenilor activi, a comunităţii, ateliere (workshop-uri) pentru studiul unei limbi străine, parteneriate, programe educaţionale, dezbateri cu privire la importanţa dezvoltării multiculturale a tinerilor.

În cadrul proiectului au fost organizate evenimente culturale cu impact comunitar important, cum au fost vizita unor reprezentanţi ai Ambasadei RS Vietnam în România la Piatra Neamţ, care a inclus şi o ceremonie de donaţie de carte străină şi o expoziţie de fotografie. „Pentru anul 2021, în continuarea proiectului vor fi organizate activităţi de promovare a diversităţii cultural şi lingvistice cu implicarea cetăţenilor activi, prin Festivalul diversităţii culturale – Poveştile oraşului.

De asemenea, se va urmări dezvoltarea unor parteneriate durabile pentru consolidarea rolului bibliotecii publice ca important pol informaţional şi cultural comunitar – instituţii de învăţămînt, centre culturale, ambasade, organizaţii non-guvernamentale“, se arată într-un comunicat al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vaccinare la domiciliu în cazul celor cu handicap, la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tirgnemţenii interesaţi pot apela numărul de telefon 0756/842.577 ■ pot fi vaccinaţi şi asistenţii personali şi membrii familiei care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu persoanele nedeplasabile ■

Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ reaminteşte locuitorilor că persoanele nedeplasabile şi familiile lor pot fi vaccinaţi la domiciliu împotriva Covid19, cu ajutorul caravanei mobile.

Detalii sînt furnizate într-un anunţ postat pe pagina Primăriei Tîrgu Neamţ, fiind pus la dispoziţie telefonul 0756/842.577. „Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, anunţă persoanele nedeplasabile aflate la domiciliu, asistenţii personali şi membrii de familie care locuiesc în aceeaşi gospodărie, că au posibilitatea de a se vaccina la domiciliu de către caravana mobilă“, se menţionează în anunţ.

Imunizarea acestor categorii vulnerabile are loc în paralel cu celelalte incluse în etapa a III-a, destinată populaţiei generale. Potrivit informaţiilor de pe platforma oficială a campaniei, la acest moment sînt vizate persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate: industria extractivă, industria prelucrătoare, hoteluri şi restaurante, întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spectacole, activităţi culturale şi recreative.

Mai sînt cuprinşi cei din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, mai ales angajaţii care au contacte directe cu publicul şi care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora.

Sînt acceptate la imunizare şi persoanele din centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil, precum şi din centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică, aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, dar şi persoanele private de libertate. Tot în etapa a III-a sînt cuprinse persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii, lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice, din biblioteci, casierii şi ceilalţi angajaţi din magazinele de retail alimentar.

Sînt aşteptate la centrele de vaccinare şi alte categorii ale populaţiei adulte, precum şi ale celei pediatrice, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vîrsta sub 18 ani. În prima etapă a campaniei de vaccinare au intrat, la începutul anului 2021, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social-sistem public şi privat, iar în cea de-a doua, populaţia la risc, respectiv adulţii cu vîrste peste 65 de ani, bolnavii cronici, persoanele încadrate într-un grad de handicap ori imobilizate sau imunodeprimate, însoţitorii lor şi persoane care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, persoanele fără adăpost.

Citește știrea

Actualitate

A trecut la cele veşnice şeful Comunităţii Elene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Boris Cepalis a fost una din figurile proeminente ale oraşului ■ era unul dintre cei mai activi intelectuali, punîndu-şi amprenta pe viaţa socială şi culturală a urbei de adopţie ■

S-a stins din viaţă, în cursul nopţii de 20 spre 21 aprilie, în braţele fiicei sale, Steluţa, la venerabila vîrstă de 92 de ani, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, inginerul Boris Cepalis.

Născut la 13 noiembrie 1929 în localitatea Kara Mahnet din Basarabia, s-a refugiat în Regat, după ocuparea ţării natale de către ruşi, în 1940. A urmat cursurile Facultăţii de Mecanică Agricolă din Bucureşti, absolvind în 1954, dată la care a fost repartizat în raionul Bacău, la SMA Dămieneşti, unde a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Lucica, profesoară de biologie.

De-a lungul vieţii a lucrat Trustul Regional SMA Bacău, la Staţiunea de Cercetare Agricolă Secuieni şi din 1967 la Roman, de unde a ieşit la pensie, la 1 ianaurie 1990, dată de la care s-a dedicat activităţilor sociale şi culturale ale municipiului. A predat cursuri de mecanizare a agriculturii şi la Institutul Pedagogic din Bacău. Descoperindu-şi originile elene, Boris Cepalis a înfiinţat la Roman o filială a Uniunii Elene din România, devenind preşedintele acesteia şi activînd pînă în ultima clipă a vieţii.

A pus bazele cunoscutei şi apreciatei formaţii de dansuri elene Aretti, coordonată de coregraful Mihai Păduraru şi învăţătoarea Aurica Ţura, formaţie de dansuri cu ieşiri repetate şi premii la Festivalul elenismului şi deplasări numeroase în Franţa, Belgia, Bulgaria, Grecia dar şi în România.

Pentru activitatea sa deosebită a fost recompensat cu nouă decoraţii, din care cea mai importantă a fost Ordinul Muncii, clasa I. Prezenţă activă în viaţa comunităţi, Boris Cepalis a fost preşedintele Consiliului Seniorilor din Primăria Roman, calitate în care şi-a adus o contribuţie substanţială la dezvoltarea urbei.

A militat activ pentru învăţarea limbii elene de către tinerii romaşcani, pe care i-a susţinut financiar pentru participarea la Olimpiadele de limbă greacă, de unde ani de- a rîndul licenii s-au întors cu premii importante. Are doi copii, Eduard, inginer şi Steluţa, economistă.

În apariţiile sale în presa locală Boris Cepalis vorbea cu mîndrie despre realizările profesionale ale familiei sale, nora acestuia, Doina Cepalis, fiind cîştigătoare a Galei Forbes, din 2017 – Top 50 femei de succes. Inginerul Boris Cepalis va fi înmormîntat vineri, 23 aprilie, la Cimitirul Etrnitatea din Roman, alături de soţia sa.

Citește știrea

Actualitate

Criză de sînge, fără precedent

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ numărul donatorilor a scăzut dramatic ■ una din cauze este şi preţul ridicol al tichetelor care se acordă la o donare ■

Spitalele din România se confruntă cu o criză fără precedent de sînge, numărul donatorilor scăzînd dramatic anul acesta, una din cauze find probabil şi frica de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2. Asistenta Cristina Apetrei, şefa punctului local de recolatre de sînge spune că este o problemă la nivel naţional.

„Cu această scădere a numărului de donatori ne confruntăm încă înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus, dar ca acum parcă niciodată nu a fost o asemenea criză. Este un fenomen naţional şi toate centrele fac apel la donatori, fără succes însă. Este o situaţie critică. Dacă înainte aveam şi peste 200 de donatori pe lună, acum foarte, foarte rar atingem această cifră.

Una din cauze ar fi şi aceea că nimeni nu se mai preocupă acum de donarea de sînge. Toate problemele din sistem se învîrt în jurul pandemiei şi atît. S-ar putea ca una din cauze să fie şi aceea legată de valoarea ridicolă a unui tichet de aimente pe care o persoană îl primeşte atunci cînd donează sînge. O filă din acest tichet valorează doar 9,57 lei, un asemenea tichet avînd 7 file.

Din păcate ne-am pierdut în ultima vreme şi din donatorii vechi, constanţi, care probabil, de frica de a nu se infecta cu virusul SRARS COV 2 nu mai trec pe la centrul de donare. Şi mai de mirare e faptul că, anul trecut, în timpul stării de urgenţă aveam mai mulţi donatori ca acum. Nu ştiu ce o să se întîmple dacă nu se va trece la impulsionarea donării de sînge.

Va fi jale. Din păcate ne lipseşte simţul civic şi nimeni nu-şi pune problema că oricine poate avea la un moment dat nevoie de sînge.Şi eu am fost donator de sînge, dar acum nu mai pot dona pentru că am ceva problem de sănătate“, a declarat Cristina Apetrei.

Aceasta spune că, anii trecuţi, conducerea Primăriei Roman se implica direct în activitatea de donare, fostul primar Lucian Micu rămînînd şi acum unul din donatorii constanţi. „Aştept să vedem dacă actualul primar al municipiului se va implica în această acţiune şi dacă donarea de sînge va mai fi impulsionată şi de acele tichete de intrare la ştrand, pe care le-a dat primăria inclusiv anul trecut. De altfel şi domnul primar a donat sînge în campania electorală. Poate o va mai face şi anul acesta“, a mai adăugat Cristina Apetrei.

Citește știrea

Trending