Contactează-ne

Prima pagină

Generația tânără față cu AI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ viitorul - modelat de unealta puternică a inteligenței artificiale ■ ION, consilierul guvernamental, varianta AI benevolentă ■ neliniști legislative ■

Organizată la 31 iulie a.c. de Primăria municipiului Piatra Neamț, festivitatea de premiere a elevilor de nota 10 la examenele de evaluare națională și bacalaureat, precum și a șefilor de promoție din școlile orașului a fost dublată de o întâlnire a premianților cu un viitor apropiat: inteligența artificială și promotorii acesteia. Echipa a fost reprezentată de către cel mai tânăr oficial din guvernul României, secretarul de stat Eduard Mititelu din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, echipa Humans.ai, startup-ul românesc care furnizează soluții blockchain și de inteligență artificială și consilierul guvernamental ION AI, robot ”dedicat țării și cetățenilor”.

La finele ceremoniei de premiere elevii au discutat cu reprezentanții Humans.ai, care i-au ghidat în maniera de a interacționa cu ION. Întâlnirea dintre tinerii a căror existență va fi, cel mai probabil, marcată major de dezvoltarea inteligenței artificiale și ION a fost binevoitoare, timidă și cu oarecari sincope.

Modest și grozav de curios – un consilier guvernamental în faza de învățare

ION – așa cum s-a spus peste tot de la 1 martie 2023, când a fost lansat – este ”în faza de învățare”. Mai précis, ”ingurgitează” oricât de multă informație este disponibilă din mesajele primite de pe site-ul ion.gov.ro și de platformele de social media (în care este vizat). Al doilea rol al său este de crea rapoarte concludente destinate decidenților politici, pe principiul ”need to know”. Scopul final îl reprezintă formularea de politici publice mulate pe necesitățile populației. Proiectul are și o instalație de tip robot care interacționează cu publicul, așa cum s-a întâmplat la Piatra Neamț, colectând astfel noi date, offline.

Este un început și un ideal al unei echipe entuziaste, care a creat ION pro-bono. Pentru moment, ION răspunde la întrebări cu și mai multe întrebări, contextualizează și repetă, mai greșește unele cuvinte pentru că, să fim drepți, lingua franca în tehnologie este engleza. Auzind de ”calitatea drumurilor din Piatra Neamț”, oraș catalogat altfel drept minunat, ION s-a împotmolit momentan declarând: ”subiect random” (întâmplător).

Secretarul de stat Mititelu și Mihaela Becheru, din echipa Humans.ai, ne-au precizat că ION a furnizat déjà unele rapoarte privind situația economică, educație, sănătate, mediu, situația tinerilor (cu un aspect important, legat de tinerii care aleg să plece definitiv din țară), probleme de infrastructură. În prima sa lună de muncă, ION AI a primit 750.000 de mesaje și tag-uri pe media social și peste 2,5 milioane de vizite pe website.

În calitate de consilier guvernamental, ION este o premieră și a suscitat interes din partea altor țări. A fost prezentat și la Universitatea Oxford unde s-a discutat despre rolul inteligenței artificial în buna guvernare. Este limpede că ION este și un proiect de imagine adresat publicului tânăr.

Humans.ai gestionează tehnic situațiile în care ION trebuie să interpreteze emoții, păreri personale, impresii, astfel încât sinteza informației să fie utilă și semnificativă, răspunsurile sensibile și pertinente. Un aspect care a impus limitări pentru proiect ține însă de considerentele  etice incorporate, respectiv confidențialitate, consimțământ informat, deoarece în public există rezerve față de modul în care ar putea fi folosită informația celor care se adresează proiectului ION.

Va fi AI mai etic decât oamenii?

În prezent, Humans.ai lucrează în prezent la o platforma blockchain care să asigure faptul că aplicațiile de AI sunt responsabile, verificabile și transparente, pentru a funcționa în limitele etice și legale. Un țel ambițios, într-o perioadă în care fascinația față de abilitățile nesfârșite ale acestei unelte puternice este dublată de neîncredere și de teamă.

Dezvoltarea AI generează întrebări importante: va crea noi slujbe sau le va acapara rapid pe cele existente? În India proliferează déjà prezentatoare de știri frumoase, multilingve, ieftine, fictive și care nu vor pune vreodată probleme de independență patronatului. În media, show biz și multe alte profesii peisajul înregistrează deja schimbări dramatice. IA generativă este gata să agraveze problemele legate de dezinformare din societate cu abilitatea de a genera imagini, voci și știri false greu de identificat.

Duhul scăpat din sticlă: neliniști printre creatorii AI

Sam Altman, CEO al startup-ului OpenAI, s-a adresat publicului într-o serie de discursuri susținute în 20 de țări în ultima lună, cerându-le să își imagineze o lume în care inteligența artificială depășește expertiza umană în aproape fiecare domeniu și poate codifica într-o singură zi ceea ce au produs cele mai mari companii de tehnologie din lume în ultimii ani. Așa ar putea fi realitatea noastră în următorul deceniu, a spus Altman.

Mesajul său către public vine ca parte a efortului său de a promova un cadru de reglementare global pentru inteligența artificială. De notat că firma sa a lansat în noiembrie 2022 chatbot-ul ChatGPT, care a demonstrat potențialul imens al inteligenței artificiale.

Altman a venit cu exemple neliniștitoare privind abilitățile inteligenței artificiale. De pildă – un sistem de inteligență artificială conceput pentru a optimiza practicile agricole. Acesta ar putea să epuizeze din neatenție resursele naturale sau să perturbe ecosistemele din cauza lipsei de atenție pentru sustenabilitatea pe termen lung care afectează producția de alimente și echilibrul de mediu.

UE a făcut déjà pași în acest sens. Actul AI al Uniunii Europene, proiect de lege cuprinzător privind inteligența artificială, a fost votat în parlament în mai, dar nu a devenit încă lege. Alte țări evaluează, la rândul lor, posibilitățile legale de operare.

„Nu este deloc clar – nici măcar pentru oamenii de știință și programatorii care le construiesc – cum sau de ce funcționează limbajul generativ și modelele de imagine”, a scris recent CEO-ul Palantir, Alex Karp, pentru New York Times.

De zeci de ani, au fost folosite sisteme informatice care, având același tip de intrare, oferă ieșiri predictibile. Sistemele AI generative urmăresc însă să dezvolte mai multe posibilități dintr-un singur prompt. Se poate ajunge la obținerea de răspunsuri diferite la aceeași întrebare, lucru neliniștitor dacă asta se aplică în medicină, de exemplu, și dvs sunteți pacientul.

Discuția este amplă și de abia la început. În fața noastră dar, mai ales, a tinerei generații se întinde ”a brave new world”.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending