Actualitate
Furtuna a făcut ravagii în zona Roman. Un bătrân a fost rănit

■ un acoperiș de bloc a fost luat de vânt și a căzut peste două autoturisme parcate, lovind și o persoană ■ bărbatul este internat în spital ■ în mai multe localități a fost anunțat Cod roșu de ploi ■
Furtuna de duminică, 6 august, a făcut ravagii pe raza municipiului Roman. Potrivit informațiilor publicate de ISU Neamț, pe strada Mihai Eminescu un acoperiș de pe un bloc a fost luat de vânt și a căzut peste două autoturisme parcate, lovind și o persoană, respectiv un bărbat de 60 de ani, care a fost transportat de echipaje ale SAJ la CPU Roman.
„Pacientul, un bărbat de 60 de ani, a fost adus de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță, în jurul orei 19,30. Era conștient și prezenta o plagă tăiată la gamba dreaptă. După ce i-au fost acordate îngrijiri în CPU, bărbatul a fost internat în Secția de Medicină Internă având diabet zaharat și necesitînd tratament. El va fi externat în funcție de evoluția stării de sănătate”, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvânt al SMU Roman.
Forțele de intervenție ale ISU Neamț, Detașamentul Roman, au acționat pentru îndepărtarea elementelor de construcţie provenite de la acoperiș și de pe autoturismele afectate. În oraș s-a mai intervenit pe Bulevardul Republicii, pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe carosabil și pe strada Ștefan cel Mare, pentru îndepărtarea unei crengi căzute peste un autoturism. Pe pagini de Facebook, romașcanii cer autorităților să verifice arborii periculoși și să-i taie.
În localitățile Oniceni și Icușești, copaci au căzut pe firele electrice. Potrivit ISU Neamț, a fost anunțat cod roșu de grindină de dimensiunii medii și mari, local averse care au acumulat 25-30 l/mp cu frecvente descărcări electrice și în localitățile Săbăoani, Tămășeni, Horia, Doljești, Ion Creangă, Sagna, Icușești, Valea Ursului, Bozieni, Stănița, Gâdinți, Boghice, Pâncești, Bâra, Poienari.
ISU Neamț a înștiințat comitetele locale pentru situații de urgență și instituțiile cu rol în gestionarea fenomenelor meteorologice periculoase, în vederea luării măsurilor ce se impun în această perioadă și o serie de recomandări populației în caz de furtună. Pentru evacuarea normală a apelor pluviale autoritățile locale și cetățenii trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere. În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU este recomandat să se traverseze râurile prin apă și cetățenii nu trebuie să se apropie de malurile acestora.
În caz de vânt puternic, oamenii trebuie să rămână în spații închise. Se recomandă să fie evitate deplasările în zone unde sunt amplasate panouri publicitare sau stâlpi de electricitate, care ar putea fi doborte de furtună. ISU Neamț a elaborat și un ghid referitor la modul de comportare în cazul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, la adresa (fiipregatit.ro/ghid/furtuna/ și fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

-
Actualitateo săptămână,
Totul pentru Ucraina: fermierii români, în pragul disperării
-
Prima pagină2 săptămâni,
Nereguli în afaceri cu lemn. A fost indisponibilizat un camion de 45.000 de euro și cherestea de 48.200 de lei
-
Actualitateo săptămână,
Despre o întâlnire de suflet și spiritul romanvodist
-
Actualitate2 săptămâni,
ANIVERSARE 50 DE ANI DE LA TERMINAREA LICEULUI
-
Actualitateo săptămână,
Bilete de tratament pentru pensionarii nemțeni
-
Actualitate2 săptămâni,
Trăim periculos! La 19 stații GPL din Neamț a fost suspendată activitatea
-
Eveniment2 săptămâni,
August: 78 de cazuri gestionate de Salvamont Neamț
-
Prima pagină4 zile,
Traficul de droguri în Neamț, în atenția ministrului de Interne