Contactează-ne

Actualitate

Fraude în numele Poliţiei, FBI, Europol sau Interpol. Victimele, „acuzate“ că au accesat site-uri pornografice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ victimele au fost anunţate că sînt cercetate penal după ce ar fi accesat site-uri cu caracter sexual explicit, cu minori ■ li se cereau bani, ca amendă, pentru a nu se ajunge la arestarea preventivă ■

Poliţia Română avertizează populaţia asupra unei noi fraude online, în numele instituţiei menţionate, ori în numele FBI, Europol sau Interpol. Pe scurt, infractorii cibernetici au contactat diverse persoane pe care le-au anunţat că sînt cercetate penal după ce ar fi accesat site-uri cu caracter sexual explicit, cu minori.

Victimelor li se cereau diverse sume de bani, cu titlu de amendă, asta pentru a nu se ajunge chiar şi la arestare preventivă. Poliţia Română nu a anunţat cîte victime de acest fel au fost în ţară şi nici sumele care li s-au cerut, ori dacă au fost făcute plăţi deja, de certitudine fiind că au fost mai multe cazuri de fraudă de la început de august 2022.

„În perioada 5 – 8 august 2022, Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa mai multor cazuri de fraude online, prin transmiterea unor mesaje prin email, în care anumite persoanele şi-ar fi atribuit identitatea unor lucrători cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri de aplicare a legii (Europol, Interpol, FBI sau Poliţia Română).

În aceste cazuri, persoanele vătămate ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, ca urmare a accesării unor site-uri, în care sînt prezentate acţiuni cu un caracter sexual explicit, cu minori. Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru a evita demararea unei proceduri judiciare şi emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele destinatarului emailului“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută ca „government impersonation scams”, instituţiile internaţionale au transmis mai multe mesaje publice de informare a populaţiei, care pot fi găsite mai jos: https://www.europol.europa.eu/media- press/newsroom/news/beware-of-scams-involving-fake- correspondence-europol.

Altelesînt https://www.interpol.int/en/What-you-can-do/Stay- safe/Beware-of-scams-using-INTERPOL-s-name=:text Have%20you%20received%20an%20email,details%20or%20any %20money%20transfer-https://www.fbi.gov/scams-and-safety/on- the-internet.

„În situaţia în care primiţi astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeţi, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau online, pe portalul de petiţii al Poliţiei Române – https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online“, mai arată sursa citată.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending