Contactează-ne

Actualitate

Foc de artificii, prima captură

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ poliţiştii au demarat misiunile în ceea ce priveşte legalitatea operaţiunilor cu articole pirotehnice ■ un bicăjean a fost depistat cu 600 de petarde, fiindu-i întocmit dosar penal ■

Şi în acest an poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase continuă activităţile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, apărînd şi primele rezultate.

„În perioada 23 noiembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice şi pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice“, anunţă Poliţia Neamţ.

Pe 9 decembrie, cadrele Poliţiei oraşului Bicaz au acţionat în vederea creşterii siguranţei cetăţeanului prin activităţile de prevenire şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

În culpă a fost depistat un bărbat de 33 de ani, din oraşul menţionat, care deţinea, în vederea comercializării, 622 de articole pirotehnice din categoria tip P1, fără a fi autorizat în acest sens. Întreaga cantitate de petarde a fost ridicată, în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Scopul acţiunii „Foc de artificii“, este creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021.

Oamenii legii vor efectua controale, atît la firmele autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cît şi în zona pieţelor, tîrgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice şi juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice. Politia Română reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vînzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sînt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: între orele 24:00 şi 06:00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu pînă la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decît cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al ISU şi avizul IPJ Neamţ. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil) pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit 16 ani.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decît cele de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vîrsta sub 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Articolele pirotehnice din categoria P1, denumite generic „emiţătoare de sunet”, se pot utiliza doar în scopurile menţionate de producătorul acestora (pentru îndepărtarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vînători) sau alte destinaţii tehnice, utilizarea necorespunzătoare a acestora fiind sancţionată.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending