Contactează-ne

Actualitate

“Foarfecele de Aur”, adjudecat de un nemţean

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ el este discipolul maestrului Daniel Robu, din Săbăoani, preşedintele Academiei Croitorilor din Regiunea Piemonte ■ tînărul lucrează de 8 ani în atelierul "Sartoria Robu" ■ în timpul pandemiei atelierul a avut şi el de suferit, cifra de afaceri scăzînd cu 21% ■

Dinspre Torino, Italia, vine o ştire care ne umple sufletul de mîndrie. Un conjudeţean de-al nostru, tînărul Vlăduţ Mihail Motău, a fost declarat cîştigătorul celui mai prestigios trofeu din industria modei: “Forbice d’Oro”(Foarfecele de Aur) care i-a fost conferit, săptămîna trecută, în cadrul celei de a 70-a ediţii a acestei competiţii profesionale.

Contactat telefonic de către redactorii “Monitorul” preşedintele Academiei Croitorilor, din Regiunea Piemonte, omul de afaceri Daniel Robu, ne-a acordat, în exclusivitate, o declaraţie, vorbindu-ne despre acest succes al ucenicului său, dar şi despre modul în care a trecut peste pandemie el, familia sa şi cei 9 angajaţi ai săi. “Săptămâna trecută a avut loc o nouă ediţie a concursului Foarfecele de Aur organizat la fiecare doi ani de către Academia Croitorilor din Roma. Anul acesta competiţia a ajuns deja la a 70-a ediţie.

Din partea Regiunii Piemonte, unde activez şi sînt preşedintele Academiei Croitorilor din Regiunea Piemonte, am obligaţia să descopăr şi să încurajez noi talente, pe care le prezint în concurs. Anul trecut la faza regională a cîştigat, spre bucuria mea, Vlăduţ Mihail Motău, un ucenic al meu, originar ca şi mine din Săbăoani. În cei 8 ani de cînd lucrează în atelierul meu, Sartoria Robu, m-a ascultat şi a făcut performanţă. Important este că s-a prezentat la concurs cu dorinţa de a ieşi învingător.

Însă nici el nu a sperat să obţină marele premiu în faţa a 11 din cei mai reputaţi croitori italieni, ceea ce înseamnă enorm. Spre încîntarea noastră pe scena evenimentului a urcat şi cel mai longeviv cîştigător al trofeului, un croitor în vîrstă de 86 de ani, din Torino. A fost pentru noi o mare satisfacţie de a constata că prima capitală a competiţiei este Torino, unde există cinci dintre cîştigători, de-a lungul timpului, a trofeului. În felul acesta, personal, mă simt împlinit profesional, prin această nouă performanţă a ucenicului meu, cu atît mai mult cu cît l-am luat de la zero şi am reuşit să-i tranmsmit pasiunea pentru această meserie frumoasă şi plină de satisfacţii. Cît despre Vlăduţ Motău se află încă sub imperiul emoţiilor uriaşe, prin care a trecut şi îi mai trebuie încă zile bune pînă să realizeze cît de sus a ajuns”, a declarat Daniel Robu.

“Criza ne-a atins, dar nu ne-a îngenunchiat”

Revenind la perioada pandemiei, Daniel Robu ne-a mărturisit că şi afacerea sa a avut de suferit în timpul perioadei de lock down (carantină n.r).

“Criza care a intervenit în timpul perioadei de pandemie nu avea cum să nu influenţeze şi afacerea mea. Noi facem costume la comandă, care sînt produse de nişă. Clienţii noştri tradiţionali au comandat şi în timpul pandemiei, dar mai puţin ca într-o perioadă normală. Cu toate acestea noi am lucrat şi avem avantajul că produsele noastre nu sînt livrate magazinelor, care au fost multă vreme închise.

Am reuşit să trecem peste perioada de criză mulţumitor, cu toate că cifra de afaceri s-a micşorat cam cu 21% în acestă perioadă. La Sartoria Robu lucrează 7 angajaţi şi 2 ucenici, dintre care patru sînt români, o croitoreasă este originară din Republica Moldova, ceilalţi fiind originari din Africa şi Italia”, ne-a mai mărturisit Daniel Robu.

Anul acesta omul de afaceri şi-a permis un concediu de trei săptămîni, în luna august, cînd a venit acasă să-şi vadă mama şi rudele. Întrebat fiind ce s-a mai ales despre proiectele sale legate de România, despre care ne-a vorbit într-un interviu anterior, Daniel Robu ne-a mărturisit că toate proiectele profesionale sînt legate doar de afacerea sa de la Torino, asta pentru că statul italian încurajează mediul de afaceri, oferind oportunităţi fiscale pentru ucenicii pe care-i formează în atelierul său.

“Ştiţi că v-am declarat altădată că la bătrîneţe mă văd întors acasă, pe meleagurile natale, de care îmi este dor şi unde aş dori să deschid o Academie de Croitorie, ca în Italia, dar atunci cînd vin acasă, din păcate, nu-mi place ceea ce văd că se întîmplă. Mărturisesc că cel puţin, pentru moment, nu am deschidere în România pentru că aici statul are mentalitatea << Are bani să-i aducă şi să-i investească>> . Statul român nu ştie decît să jecmănească mediul de afaceri, de aceea oamenii au fugit cît au putut de investiţiile din România. E păcat că după 30 de ani de la Revoluţie mentalităţile au rămas aceleaşi. Proiectele trebuie făcute în parteneriat cu statul şi nu de pe poziţii de superioritate”, a adăugat Daniel Robu.

Acesta a spus că este mulţumit şi de realizarea profesională a fiicei sale, Alexandra Robu, în vîrstă de 24 de ani, care a terminat Facultatea de Arhitectură-Dresing şi lucrează în domeniu, în timp ce soţia sa este asistentă şefă într-un spital, în apropiere de Torino. Atît Daniel Robu cît şi angajaţii săi s-au vacinat anti-Covid şi au reuşit să depăşească o perioadă dificilă, din punct de vedere sanitar şi economic, pentru întreaga omenire, mulţumindu-i lui Dumnezeu că sînt sănătoşi şi pot să-şi vadă de viaţă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A plecat la Ceruri un alt jurnalist de la Monitorul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a trecut în nefiinţă, răpusă de o boală incurabilă, psihologul Lăcrămioara Buga ■ fost jurnalist la cotidianul Monitorul, aceasta a pierdut lupta cu viaţa la doar 50 de ani ■

E parcă un blestem. Veşti negre, despre oameni apropiaţi, de care ne leagă amintiri, vin din ce în ce mai des.

Nu a trecut o lună de cînd, pe 23 septembrie, aveam să aflăm că a murit Ioan Creţu, jurnalistul talentat, dar care nu mai profesa de ceva ani. Şi în noaptea zilei de 20 spre 21 octombrie, aveam să primesc un telefon de la Xenia Dumitriu, şefa redacţiei de la Roman, care printre lacrimi mă anunţa că Lăcrămioara Buga, una din colegele noastre din „vechea gardă“ a plecat la cele veşnice, fiind şi ea răpusă de aceeaşi boală necruţătoare.

Lăcrămioara, născută la 27 mai 1971, a murit la 50 de ani. Imposibil de înţeles o asemenea tragedie. Şi amintirile mă năpădesc. Am lucrat împreună cu echipa Constantin Călimac, Mitruţ Iuştiuc, Lăcrămioara Buga, Tudor Ciubotaru, Vasile Danci, Lia Popa. Lăcrămioara avea în responsabilitate ştirile din Sănătate. Era întotdeauna foarte  informată. Ştia tot ce mişcă în „sector“.

Venea de pe teren, se aşeza la calculator şi redacta ştirile, uneori ne mai contram, eu în calitate de redactor şef, ea în calitate de jurnalist pe domeniu, care-şi apăra ideile. La un moment dat a decis să urmeze o altă carieră. A studiat Facultatea de Psihologie şi atunci cînd a terminat-o a decis să plece în sistemul de asistenţă socială. Aşa a ajuns să se ocupe de bătrînii de la Casa Bunicilor şi aşa a ajuns să aibă în grijă copii de la Centrul Social al Primăriei, acolo unde sînt şcolarizaţi cei provenind din medii defavozatate.

A lucrat şi la Casa Fluturaşilor o vreme. De mai bine de un an însă, de cînd a aflat că e bolnavă, a intrat în concediu medical. A fost operată la Cluj, unde a revenit de cîteva ori, boala recidivînd. Săptămîna trecută a fost adusă acasă şi a rămas cîteva zile în îngrijirea mamei sale, asistentă medicală.

Lăcrămioara era căsătorită cu Radu Buga, angajat la ISU, la Detaşamentul de la Roman, din păcate şi el cu destule probleme de sănătate. Cei doi au împreună un băiat, care anul acesta a terminat facultatea, fiind repartizat în Forţele Aeriene ale României. Din păcate, Lăcrămioara nu a mai avut timp să se bucure de  realizările profesionale ale lui Rareş, care era mîndria ei.

Şi amintirile despre colegii mei, jurnalişti mă năpădesc. Îmi vine în minte episodul din  2018, cînd doar într-o săptămînă avea să se stingă, pe un pat de spital, colegul nostru, Constantin Călimac. Şi acum îi dau dreptate lui Cezar Filip, administratorul Monitorul,  care la aflarea veştii morţii „Moşului“, colegul nostru, Ioan Creţu, nota pe pagina de Facebook amintiri despre cei care am lucrat împreună.

Ziarele trăiesc mai mult decît oamenii. Cu o conditie: să fie scrise de oameni cu inimă mare, cu dragoste pentru condei şi mai ales pentru cititori“. Si Lăcrămioara a făcut parte dintre jurnaliştii aceia care au lucrat cu dăruire pentru meserie. Înmormîntarea va avea loc sîmbătă, în comuna natală a mamei sale, Stăniţa, în satul Ghidion. Dumnezeu să te aibă în pază, Lăcrămioara!

Citește știrea

Actualitate

Detalii din ancheta tatălui care şi-a ucis fiica în vârstă de 5 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cadavrul victimei minore era îngropat la numai jumătate de metru adîncime ■ se pare că totul a ieşit la iveală în urma unei sesizări ■ anchetatorii caută şi cadavrul mamei ■ presupusul autor a fost arestat după 15 ani ■

Antonio Ilie Arhip, de 51 de ani, din Tîrgu Neamţ, care-i acuzat că şi-a ucis atît fosta nevastă, cît şi fiica de 5 ani în urmă cu 15 ani, a fost arestat preventiv de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 203 alin. 3 Cod procedură penală, art. 202 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul A. A.- I.

Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 20.10.2021 pînă la data de 18.11.2021 inclusiv, a inculpatului A. A. -I., cercetat în dosarul penal nr. 32/P/2021 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ pentru săvîrşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută de art.188 Cod penal- art. 189 alin. 1 lit.f Cod penal, cu referire la art.199 alin.1 Cod penal“, conform instanţei.

Decizia nu este definitivă, la pronunţare inculpatul nu a contestat-o, dar mai are timp. Totul a ieşit la iveală la un deceniu şi jumătate de la dispariţia fostei neveste a lui Arhip, Magdalena Ursu, de 26 de ani, din Buhuşi şi a fiicei celor doi, Andreea, atunci de 5 ani.

Pe 19 octombrie 2021, în urma unei sesizări, anchetatorii au descins în curtea inculpatului, ulterior descoperind cadavrul copilei. Era îngropat la o adîncime de numai jumătate de metru. Anchetatorii au găsit osemintele unei persoane minore, cu o înălţime de circa un metru. Oamenii legii presupun că individul ar fi ucis-o şi pe fosta soţie, cel mai probabil cadavrul fiind îngropat tot prin preajma casei, în curte sau în grădină.

Cel mai probabil este o chestiune de timp pînă cînd va fi descoperit. Dacă toate acestea se adeveresc, iar inculpatul va fi găsit vinovat de dublu omor şi-ar putea petrece toată viaţa în închisoare. Conform normelor în vigoare acesta poate fi condamnat la maximul prevăzut de Codul penal, 25 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.

Probabil ideea crimei a încolţit încă de pe 7 decembrie 2006, cînd Magdalena Ursu, divorţată fiind de fostul soţ şi locuind deja la casa părintească, la Buhuşi, cu tatăl ei, s-a prezentat la uşa lui Arhip cu un executor judecătoresc pentru a-şi lua fiica pe care instanţa i-o încredinţase. Au plecat împreună la Buhuşi, la bunicul matern. A doua zi, pe 8 decembrie 2006, Arhip a venit la Magdalena Ursu şi nu se ştie cum a convins-o să mergă împreună cu fetiţa în oraş pentru a-i cumpăra hăinuţe. Nu s-au mai întors niciodată acasă.

Ancheta a fost îngreunată de faptul că bunicul matern a anunţat dispariţia la celor două la aproape un an şi jumătate, în martie 2007. Ani de zile au fost căutate fără folos, de neînţeles fiind cum de nu s-a săpat şi în curtea inculpatului, deşi acesta era primul suspect, fiind ultimul care le văzuse. Au existat zvonuri că mama şi fiica ar fi plecat în Germania, dar corespondenţa oficială cu statul străin nu a confirmat acest lucru.

Acum este cautat cadavrul mamei, posibil să fie făcute teste ADN şi să se stabilească exact modul în care victima minoră şi-a pierdut viaţa dar şi mobilul crimei, deşi acesta pare evident, răzbunare sau gelozie. Pînă acum inculpatul nu a mai avut contact cu legea penală.

Citește știrea

Actualitate

Persoană decedată, lăsată într-un apartament care putea lua foc de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii pietreni au avut parte de o intervenţie mai puţin obişnuită, joi, 21 octombrie.

Ei au fost alertaţi pentru că pe casa scării unui bloc din Piatra Neamţ se simţea miros de fum. Au intrat într-un apartament în care au găsit o persoană decedată, iar un dulap ardea mocnit. După ce au stins flăcările, pompierii au stabilit că acestea au fost provocate de la o candelă lăsată nesupravegheată şi că persoana din apartament fusese declarată decedată în cursul acestei dimineţi.

“În jurul orei 09:51, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre faptul că se simte miros de fum pe casa scării într-un bloc de locuințe din bulevardul Decebal, municipiul Piatra Neamț.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Pompierii au intrat într-un apartament situat la etajul șase, unde au constatat că o persoană era decedată, iar un dulap ardea mocnit.

Miltarii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite și au acționat pentru evacuarea fumului din interiorul apartamentului.

Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza unei candele lăsată nesupravegheată (foc deschis în spații închise).

Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc.

Precizăm faptul că persoana nu a decedat din cauza incendiului, aceasta fiind declarată decedată în cursul aceste dimineți, de către un echipaj SAJ”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending