Contactează-ne

Actualitate

Festival de filme la Cetatea Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste are loc în perioada 10 - 12 septembrie ■ în fiecare zi a manifestării, caricaturistul Mihai Pânzaru PIM va realiza portrete caricaturizate spectatorilor ■

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste, „B. LOVED“ se va desfăşura în perioada 10 – 12 septembrie 2021, în Cetatea Neamţ din Tîrgu Neamţ.

Manifestarea este organizată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi Asociaţia Pro Familia. Parteneri principali ai evenimentului „B.LOVED 2021“ sînt Primăria Oraşului Tîrgu Neamţ, Consiliul Local al Oraşului şi Complexul Muzeal Naţional Neamţ, iar parteneri sînt Editura Litera, Domeniile Urlaţi, Alexandrion şi Apa AURA. Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste „B.LOVED“ este cel mai nou membru al unei triade a festivalurilor internaţionale dedicate filmului de dragoste, triadă care mai include Festivalul de la Mons (Belgia) şi Festivalul de la Varna (Bulgaria), ambele avînd o tradiţie de peste 25 de ani şi reprezentînd un brand recunoscut pentru oraşele respective.

„Era timpul ca un oraş de poveste, cum este Tîrgu Neamţ, să devină gazda unui festival de film. Într-o zonă cu o mare încărcătură de talent scriitoricesc, în care s-a consumat poate cea mai frumoasă poveste de dragoste a literaturii române, cea dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle, Festivalul Internaţional al Filmului De Dragoste «B.LOVED» nu poate fi decît «ACASĂ».

Sîntem bucuroşi să arătăm tuturor oaspeţilor cît de mult iubim filmul romantic, ce gazde primitoare sîntem şi cu ce locuri minunate ne mîndrim. Cîteva zile de frumos probabil că vor fi prea puţine, de aceea sperăm ca Festivalul B.LOVED să se îndrăgostească de oraşul nostru şi să revină. Noi vom fi mereu aici, aşa cum am învăţat în sute de ani de istorie. Doresc tuturor participanţilor din Tîrgu Neamţ să aibă cea mai frumoasă săptămînă din acest an, săptămîna filmului de dragoste!“, a declarat primarul de tîrgu Neamţ, Vasilică Harpa.

„Cînd rostesc numele Tîrgu Neamţ, imaginaţia mă poartă, ca un reflex, prin Pădurea de Argint, «cu trunchii vecinici, ce poartă suflete sub coajă» şi văd florile albastre ale lui Eminescu pe lîngă «lacul cel albastru încărcat cu flori de nufăr». Nu cred să existe loc care să freamete romantism mai profund decît împrejurimile oraşului Tîrgu Neamţ, să mustească mai multă literatură şi frumuseţe a gîndurilor transpuse pe hîrtia care nu se va topi niciodată, caligrafiată de Veronica Micle, Ion Creangă, Alexandru Vlahuţă, Mihail Sadoveanu, ori de tradiţie păstrată cu sfinţenie la Agapia sau Văratec.

Impunătoarea Cetate a Neamţului, dincolo de zornăitul suliţelor, ne îndeamnă şi ea să visăm la poveşti de dragoste, pe care doar zidurile le ştiu în tăcerea lor seculară. Şi pentru că toate acestea trebuiau să fie puse laolaltă, ca un fel de omagiu adus trecutului atât de greu, dar transformat atît de sensibil în iubire, am hotărît, împreună cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi cu domnul primar Vasilică Harpa, să organizăm la Tîrgu Neamţ ediţia a patra a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste «B.LOVED». Va fi o încîntare!“, a spus Lavinia Şandru, preşedinte, B.LOVED.

„Dacă dragoste nu e, nici film nu e“

„Dacă dragoste nu e, nici film nu e! Mi-am permis să parafrazez aceste cuvinte care cuprind un adevăr însuşit de noi toţi: dacă dragoste nu e, nimic nu e… Firesc, filmul, fiind cea mai populară dintre arte, a abordat constant, de la începuturile sale şi pînă în zilele noastre această temă.

Am auzit, exagerîndu-se probabil, că există vreo 2000 de feluri de a-ţi manifesta sentimentul de dragoste: iubirea de oameni, iubirea faţă de aproapele tău, iubirea faţă de natură, iubirea faţă de patrie! De aceea, sentimentul de iubire exclude orice manifestare negativă, de răutate, promovînd frumosul, bunătatea sufletească, devoţiunea, sacrificiul. Fără a deveni didactic, pot afirma că sentimentele de dragoste cuprind primordial, valenţe educative, pilduitoare ale binelui. Jurnalistul este însufleţit, în primul rînd, de dragostea pentru adevăr, pe care îl slujeşte permanent – şi trebuie să o facă! – cu dăruire şi curaj.

Aceasta este principala sa menire şi îndatorire. Sigur, şi pentru noi, pelicula, înregistrarea video reprezintă un instrument de lucru, alături de condei… Creaţia este motivaţia care stă la baza activităţii noastre, care ne defineşte şi pe care o respectăm. Filmul este şi el, în totalitatea sa, un veritabil act de creaţie. Iată, tot atîtea motive pentru care sîntem prezenţi în aceste zile, alături de asociaţia culturală Pro Familia, aici, la Tîrgu Neamţ, frumos plai al României, ospitalieră gazdă a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste – B LOVED“, declară Doru Dinu Glăvan, preşedinte Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.

Festivalul debutează pe 10 septembrie, iar cu începere de la ora 17:00 începe cu filmul „Vacanţă la Roma ( Roma Holiday ) – 1953, urmează workshop-uri educative şi concursuri, concert, filmul „Sabrina“ -1995. Pe 11 septembrie vor rula „Mamma Mia! O luăm de la capăt“ – 2018 şi „Bridget Jones însărcinată“- 2016, plus alte activităţi. Pe 12 septembrie va fi „Vacanţa“ – 2006 şi „Şnitele înaripate“- 2021. În fiecare zi a festivalului, caricaturistul Mihai Pânzaru PIM va realiza portrete caricaturizate spectatorilor, iar toate concertele vor fi ilustrate live de artistul plastic Mariana Pachis prin tehnică sand art.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending