Contactează-ne

Actualitate

Festival de filme la Cetatea Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste are loc în perioada 10 - 12 septembrie ■ în fiecare zi a manifestării, caricaturistul Mihai Pânzaru PIM va realiza portrete caricaturizate spectatorilor ■

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste, „B. LOVED“ se va desfăşura în perioada 10 – 12 septembrie 2021, în Cetatea Neamţ din Tîrgu Neamţ.

Manifestarea este organizată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi Asociaţia Pro Familia. Parteneri principali ai evenimentului „B.LOVED 2021“ sînt Primăria Oraşului Tîrgu Neamţ, Consiliul Local al Oraşului şi Complexul Muzeal Naţional Neamţ, iar parteneri sînt Editura Litera, Domeniile Urlaţi, Alexandrion şi Apa AURA. Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste „B.LOVED“ este cel mai nou membru al unei triade a festivalurilor internaţionale dedicate filmului de dragoste, triadă care mai include Festivalul de la Mons (Belgia) şi Festivalul de la Varna (Bulgaria), ambele avînd o tradiţie de peste 25 de ani şi reprezentînd un brand recunoscut pentru oraşele respective.

„Era timpul ca un oraş de poveste, cum este Tîrgu Neamţ, să devină gazda unui festival de film. Într-o zonă cu o mare încărcătură de talent scriitoricesc, în care s-a consumat poate cea mai frumoasă poveste de dragoste a literaturii române, cea dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle, Festivalul Internaţional al Filmului De Dragoste «B.LOVED» nu poate fi decît «ACASĂ».

Sîntem bucuroşi să arătăm tuturor oaspeţilor cît de mult iubim filmul romantic, ce gazde primitoare sîntem şi cu ce locuri minunate ne mîndrim. Cîteva zile de frumos probabil că vor fi prea puţine, de aceea sperăm ca Festivalul B.LOVED să se îndrăgostească de oraşul nostru şi să revină. Noi vom fi mereu aici, aşa cum am învăţat în sute de ani de istorie. Doresc tuturor participanţilor din Tîrgu Neamţ să aibă cea mai frumoasă săptămînă din acest an, săptămîna filmului de dragoste!“, a declarat primarul de tîrgu Neamţ, Vasilică Harpa.

„Cînd rostesc numele Tîrgu Neamţ, imaginaţia mă poartă, ca un reflex, prin Pădurea de Argint, «cu trunchii vecinici, ce poartă suflete sub coajă» şi văd florile albastre ale lui Eminescu pe lîngă «lacul cel albastru încărcat cu flori de nufăr». Nu cred să existe loc care să freamete romantism mai profund decît împrejurimile oraşului Tîrgu Neamţ, să mustească mai multă literatură şi frumuseţe a gîndurilor transpuse pe hîrtia care nu se va topi niciodată, caligrafiată de Veronica Micle, Ion Creangă, Alexandru Vlahuţă, Mihail Sadoveanu, ori de tradiţie păstrată cu sfinţenie la Agapia sau Văratec.

Impunătoarea Cetate a Neamţului, dincolo de zornăitul suliţelor, ne îndeamnă şi ea să visăm la poveşti de dragoste, pe care doar zidurile le ştiu în tăcerea lor seculară. Şi pentru că toate acestea trebuiau să fie puse laolaltă, ca un fel de omagiu adus trecutului atât de greu, dar transformat atît de sensibil în iubire, am hotărît, împreună cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi cu domnul primar Vasilică Harpa, să organizăm la Tîrgu Neamţ ediţia a patra a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste «B.LOVED». Va fi o încîntare!“, a spus Lavinia Şandru, preşedinte, B.LOVED.

„Dacă dragoste nu e, nici film nu e“

„Dacă dragoste nu e, nici film nu e! Mi-am permis să parafrazez aceste cuvinte care cuprind un adevăr însuşit de noi toţi: dacă dragoste nu e, nimic nu e… Firesc, filmul, fiind cea mai populară dintre arte, a abordat constant, de la începuturile sale şi pînă în zilele noastre această temă.

Am auzit, exagerîndu-se probabil, că există vreo 2000 de feluri de a-ţi manifesta sentimentul de dragoste: iubirea de oameni, iubirea faţă de aproapele tău, iubirea faţă de natură, iubirea faţă de patrie! De aceea, sentimentul de iubire exclude orice manifestare negativă, de răutate, promovînd frumosul, bunătatea sufletească, devoţiunea, sacrificiul. Fără a deveni didactic, pot afirma că sentimentele de dragoste cuprind primordial, valenţe educative, pilduitoare ale binelui. Jurnalistul este însufleţit, în primul rînd, de dragostea pentru adevăr, pe care îl slujeşte permanent – şi trebuie să o facă! – cu dăruire şi curaj.

Aceasta este principala sa menire şi îndatorire. Sigur, şi pentru noi, pelicula, înregistrarea video reprezintă un instrument de lucru, alături de condei… Creaţia este motivaţia care stă la baza activităţii noastre, care ne defineşte şi pe care o respectăm. Filmul este şi el, în totalitatea sa, un veritabil act de creaţie. Iată, tot atîtea motive pentru care sîntem prezenţi în aceste zile, alături de asociaţia culturală Pro Familia, aici, la Tîrgu Neamţ, frumos plai al României, ospitalieră gazdă a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste – B LOVED“, declară Doru Dinu Glăvan, preşedinte Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.

Festivalul debutează pe 10 septembrie, iar cu începere de la ora 17:00 începe cu filmul „Vacanţă la Roma ( Roma Holiday ) – 1953, urmează workshop-uri educative şi concursuri, concert, filmul „Sabrina“ -1995. Pe 11 septembrie vor rula „Mamma Mia! O luăm de la capăt“ – 2018 şi „Bridget Jones însărcinată“- 2016, plus alte activităţi. Pe 12 septembrie va fi „Vacanţa“ – 2006 şi „Şnitele înaripate“- 2021. În fiecare zi a festivalului, caricaturistul Mihai Pânzaru PIM va realiza portrete caricaturizate spectatorilor, iar toate concertele vor fi ilustrate live de artistul plastic Mariana Pachis prin tehnică sand art.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending