Contactează-ne

Prima pagină

Escrocherii, noi metode de operare. Cînd tehnologia ajunge pe mîna cui nu trebuie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cîteva cazuri, unele în care au fost implicaţi şi indivizi din Neamţ, arată că inventivitatea infractorilor nu are limite ■ folosesc noi metode pentru comiterea unor escrocherii ■

Tehnicile infracţionale au evoluat şi ele odată cu progresele în diverse tehnologii, acest lucru însemnând punerea la cale a unor noi metode de operare. Iar cazurile în care inventitivitatea făptaşilor este dovedită, apar în ultima perioadă. Pare să fi trecut vremea escrocilor care se deghizau în falşi lucrători ai firmelor de utilităţi sau a vânzătorilor ambulanţi, care intrau în  locuinţele unor bătrâni şi-i jefuiau.

Sau a celebrelor concursuri cu fabuloase câştiguri, ce puteau fi luate în schimbul unei sume de bani. Un caz relevant despre noile metode de a escroca a ieşit recent la iveală. Pe 19 octombrie 2022, descinderi în Neamţ, Bacău şi Iaşi au avut în vizor o grupare care folosea o tehnologie cu unde radio. Acuzaţiile sunt operaţiuni cu dispozitive informatice, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase.

Zece persoane sunt bănuite că, din 2021, montau la ATM-uri sau alte terminale de plată dispozitive electronice de skimming (foto). Cu ajutorul acestora, citeau datele cardurilor, care erau transmise prin unde radio spre telefoanele mobile deţinute de membrii grupării. Actvităţile ilegale au avut loc şi în ţară, şi în străinătate.

„Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar datele cardului folosit, era retras numerar cu tehnologie de comunicare prin unde radio sau erau efectuate plăţi cu ajutorul unui POS obţinut în prealabil de membrii grupării (…), prin intermediul unor societăţi administrate în fapt de către aceştia“, comunica Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

În august 2022, procurorii nemţeni trimiteau în judecată 18 persoane, care sunt acuzate de contrabandăcu ţigări, fiind comercializate circa 300.000 de pachete. Altfel spus, 6 milioane de ţigări, de provenienţă extracomunitară, din Ucraina şi Republica Moldova, prejudiciul fiind de circa 4 milioane de lei. În acest caz au fost efectuate 39 de percheziţi domiciliare în Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui. Ţigările erau aduse la Vicovu de Sus prin filiere infracţionale, de unde au fost transportate, cu diferite autovehicule, la Roman, fiind depozitate în mai multe imobile. Ulterior. Apoi erau distribuite unor patroni de firme.

„Pentru transportul ţigaretelor, membrii grupării foloseau autovehicule ce aveau montate dispozitive de înlocuire a plăcuţelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea de către organele de anchetă. (…) Au colectat, preluat, deţinut, transportat şi distribuit aproximativ 300.000 de pachete cu ţigarete“, precizau anchetatorii.

Un alt caz atestă inventivitatea infractorilor. Un individ de 52 de ani, din Mureş, a dat o lovitură la Târgu Neamţ. A prădat o maşină staţionată în parcarea unui mall, din care a sustras circa 5.400 de euro. A folosit un dizpozitiv de bruiere a semnalului telecomenzii autovehiculului şi un echipament pentru deschiderea încuietorii. Din prejudiciul cauzat a fost recuperată o mică parte.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending