Contactează-ne

Prima pagină

Escrocherie cu date de pe carduri sociale. Pietrean acuzat de operaţiuni financiare frauduloase

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ suspectul a fost reţinut şi urma să fie prezentat procurorilor, cu propunerea de luarea unei măsuri preventive ■ înşelate au fost persoane din Neamţ, Suceava şi Sălaj ■

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Neamţ, sub coordonarea procurorilor, au pus în executare, pe 24 octombrie 2022, un mandat de percheziţie la locuinţa unei persoane bănuite de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

 

În lunile septembrie şi octombrie, un bărbat, de 32 de ani, din Piatra Neamţ, ar fi efectuat mai multe tranzacţii financiare neautorizate, prin efectuarea de plăţi în sistem contactless, folosind datele mai multor carduri electronice sociale, ce aparţineau unor persoane vătămate din Neamţ, Sălaj şi Suceava.

În timpul acţiunii, poliţiştii au avut parte de o surpriză, descoperind o substanţă a cărei deţinere este considerată infracţiune, dar şi alte mijloace de probă care privesc posibila activitate ilegală a persoanei vizate de anchetă.

„În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite (…) mai multe terminale mobile, o unitate de calcul, 11 ţiple de substanţă vegetală urcată, de culoare verde, susceptibilă de a avea efecte psihoactive, un dispozitiv de rulat ţigarete, 10 butelii din aluminiu tip AirSoft“, a transmis Poliţia Neamţ.

În urma documentării activităţii infracţionale, persoana în cauză a fost reţinută, pentru 24 de ore, fiind cercetată pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată. Astăzi, bărbatul urma să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Într-o speţă asemănătoare, pe 19 octombrie 2022, descinderi au avut loc în Neamţ, Bacău şi Iaşi, în vizor fiind o grupare care folosea o tehnologie cu unde radio pentru a sustrage bani din bancomate, acuzaţiile fiind operaţiuni cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase.

Zece persoane sunt bănuite că, din anul 2021, montau la ATM-uri sau alte terminale de plată, din ţară şi străinătate, dispozitive electronice de skimming. Cu ajutorul acestora, citeau datele cardurilor, care erau transmise prin unde radio spre telefoanele mobile deţinute de membrii grupării.

„Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar datele cardului folosit, era retras numerar cu tehnologie de comunicare prin unde radio sau erau efectuate plăţi cu ajutorul unui POS obţinut în prealabil de membrii grupării (…), prin intermediul unor societăţi administrate în fapt de către aceştia“, se arăta într-un comunicat DIICOT.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending