Contactează-ne

Actualitate

După megascandalul „Azilele groazei“, controale în centrele de bătrâni din Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ s-au constituit trei comisii mixte formate din reprezentanții instituțiilor cu drept de control în domeniul asistenței sociale ■ acestea au început verificărie în cele 63 de centre din județ ■

Urmare a scandalului monstru apărut ca urmare a descinderilor DIICOT în „Azilele groazei“ din Voluntari și a arestărilor făcute, Guvernul României a dispus verificări ale centrelor sociale din întreaga țară. În Neamț, încă de pe 7 iulie, prefectul Adrian Niță a dispus înființarea unui organism cu atribuții de control, care vizează nu doar căminele de bătrâni, ci și cele de îngrijire a copiilor instituționalizați.

„Încă de vineri, am emis un ordin în urma unei videoconferințe cu reprezentanții principalelor ministere de resort și am luat o serie de decizii importante. În primul rând, s-au constituit trei comisii mixte, formate din membrii următoarelor instituții: Prefectură, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară și pentru  Siguranța Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială.

Mai sunt membri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Poliție și Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, instituții care au delegat câte un reprezentant în această comisie. Luni, 10 iulie  au început controale în 63 de centre de asistență socială, existente în județul Neamț. S-a luat decizia ca,  mai întâi,  să verificăm cele 21 cămine pentru persoanele vârstnice.

Dintre acestea 4 sunt publice și funcționează 1 la Roznov,1 la Agapia, 1 la Piatra Neamț și 1 la Roman. În ultimul an, 15 dintre acestea au fost verificate și în urma controalelor la care facem referire nu s-au constatat probleme deosebite. Există și 5 cămine private, cu demersuri înaintate,  pentru a se obține licența de funcționare. Legislația le permite să funcționeze cu acea autorizație provizorie,  până la obținerea actului definitiv de licențiere.

S-a decis însă și verificarea acestora. În județul Neamț mai funcționează și 9 cămine destinate îngrijirii persoanelor cu dizabilități, instituții aflate în directa coordonare a DGASPC Neamț. Din cele 34 instituții de protecție și ocrotire a copiilor, 27 se află tot în subordinea  DGASPC și alte 7 în subordinea unor ONG-uri”, a prezizat prefectul Adrian Niță, care a mai adăugat că s-a transmis primăriilor o adresă prin care sunt rugate să comunice dacă au cunoștință ca pe raza lor mai există și alte unități sociale.

„Primarii sunt cei care au cunoștință dacă în localitatea lor mai există astfel de stabilimente, care ar putea funcționa în diverse locații, cum ar fi pensiuni sau chiar case particulare. Ceea ce vă mai pot spune e faptul că în cursul zilei de astăzi a început verificarea a 9 centre și că intenționăm ca săptămâna aceasta să finalizăm controlul în toate cele 63 de centre sociale”, a mai adăugat prefectul.

Marți, 11 iulie, se va face și prima raportare: „Lucruri grave nu există în unitățile de protecție socială din județ, cu excepția, poate, a unor probleme ce pot fi îmbunătățite. Ținând cont că din organismul de control amintit fac parte reprezentanții atâtor instituții cu siguranță să se vor aplica și contravenții, acolo unde este cazul, dar în primul rând se vor dispune măsuri de remediere a deficiențelor găsite, cu termene exacte de conformare”.

Directorul adjunct al Direcției de Asistență Socială Roman, Mihai Șahân, a declarat că în municipiu au început controalele de liciențiere a „Case Bunicilor” încă din iunie 2022, verificări efectuate de AJPIS, iar în aprilie 2023 au fost verificate condițiile de relicențiere. În  „Casa Bunicilor” Roman există instituționalizați 38 de bătrâni și nici un loc liber,  pentru că acestea apar doar în cazul decesului unui vârstnic.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending