Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. Preotul Constantin Matasă – „Amintiri din Seminarul Teologic de la Roman”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lucrarea aparține protopopului de Piatra Neamț, Constantin Matasă (1878-1971) ■ acesta a fost coleg de clasă cu viitorul mitropolit Visarion Puiu (1879-1964) ■

Preot dr. Florin Țuscanu scoate în evidență o serie de amintiri ale preotului și colegului de clasă al viitorului mitropolit Visarion Puiu. E vorba despre protopopul și istoricul Constantin Matasă din Piatra Neamț. În lucrarea „Amintiri din Seminarul Teologic de la Roman” sunt consemnate mai multe trăiri ale fostului seminarist, din promoția 1891-1894. „Două lucruri mi-au rămas adânc întipărite în memorie de pe când învățam la Roman.

Întâi, vizita la Seminar a inspectorului general al învățământului, doctorul Istrate, profesor universitar și reputat om de știință. A intrat și în clasa a III-a, tocmai când eram scos la lecție, la Științele Naturale. Am descris pe rând funcțiunile aparatului digestiv și circulator, care formau obiectul lecțiunei curente, dar când m-a întrebat să arăt, pe mine chiar, cam unde se găsește fiecare, n-am știut să le fixez pe toate la locul lor.

Atunci inspectorul, luând de pe tablă un bastonaș de cretă, se apropie cu blândețe de mine și începe a-mi schița pe tunică organele a căror poziție eu n-o fixasem exact. Al doilea fapt care m-a impresionat a fost vizita la Seminar a profesorului Simion Mehedinți, fost elev al acestui Seminar, pe atunci student în Germania și președinte al unei Societăți studențești din străinătate.

Intrând în clasa noastră, directorul (arhiereul Ioanichie Băcăoanul) ni l-a prezentat cu mari elogii, arătându-ne la cât de mare considerație se poate ridica un tânăr chiar și printre străini, dacă e inteligent și harnic”, citează preot  dr.Florin Țuscanu un fragment din amintirile pr. Constantin Matasă, care este descris ca fiind la vremea aceea „un flăcăiandru slăbuț, cu trăsături alese și cu ochelarii lui de totdeauna prinși pe nas și legați de un lănțișor fin de aur (…)”.

Primele două clase le face în satul natal, Răpciuni, azi Ceahlău, iar primul an de gimnaziu l-a urmat la Piatra Neamț, continuându-l la Roman. În 1894 urmează cursul superior la Seminarul „Veniamin” de la Iași, după care devine student la Facultatea de Teologie a Universității București, între anii 1900-1904, urmând și cursurile de istorie, logică și drept roman. În anul 1905 își susține lucrarea de licență „Binele moral”.

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Maftei Alexandru

    6 aprilie 2024 at 7:48 PM

    Ce titlu frumos la ”licenta”, -Binele moral-, incantator!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending