Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare, dascăli valoroşi de altădată. Cine a fost profesorul Vasile Petrovanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ preotul Florin Ţuscanu relatează în proiectul editorial „Dreptul la neuitare“ despre activitatea prodigioasă a profesorului Vasile Petrovanu, din Trifeşti ■ a fost unul dintre cei mai apreciaţi profesori de Limba română de la Şcoala Normală din Iaşi ■

Preotul Florin Ţuscanu, împătimit cercetător al arhivelor, inclus în volumul al V-lea al Enciclopediei Scrisului Istoric Românesc, lucrare apărută sub egida Academiei Române, continuă demersul său de a aduce la lumină documente importante despre personalităţi ale meleagurilor nemţene. În una din ultimele sale consemnări de la rubrica „Dreptul la neuitare“, preotul vorbeşte şi despre „Domnii Trandafiri“ ai meleagurilor natale.

Unul dintre ei este profesorul Vasile Petrovanu, născut în 26 mai 1877 la Trifeşti şi decedat în 26 noiembrie 1941 la Iaşi, fiind înmormîntat în curtea bisericii (foto) din satul natal, alături de tatăl său, preotul satului. În preajma bisericii cu hramul Sfîntul Nicolae din Trifeşti se află două morminte vechi ale slujitorilor bisericii de altă dată.

„Primul mormînt este al familiei preotului Neculai Petrovanu (1850- 1916) şi al presbiterei Soltana (1852-1909). Unul dintre fiii acestei familii, Vasile, probabil cel mai mic, a făcut o strălucită carieră didactică la Iaşi, ajungînd director al Şcolii Normale Vasile Lupu vreme de aproape trei decenii. Născut la 26 mai 1887 la Trifeşti, în familia preotului Neculai Petrovanu, Vasile a urmat Şcoala Primară în satul natal, apoi Gimnaziul Roman Vodă, unde a avut ca director pe Calistrat Hogaş.

Urmează Facultatea de Litere şi Filosofie la Universitatea din Iaşi, iar la 1septembrie 1912 este numit profesor la Şcoala Normală şi la Liceul Militar din Iaşi, unde va activa vreme de trei decenii, pînă la pensionare. Ca profesor şi director al Şcolii Normale s-a remarcat prin metodologia sa, fiind autorul cîtorva manuale. A scos un Almanah al şcolii, începînd cu anul şcolar 1926.

A scris şi o istorie a acestei şcoli şi a publicat-o. A organizat o bogată bibliotecă şcolară, care avea la pensionarea sa peste 30.000 de volume. A scos o revistă lunară a şcolii, Tinereţe, a organizat un cor, fiind foarte îndrăgit şi apreciat în epoca sa, atît de dascăli, cît şi de elevii săi, viitorii învăţători ai Moldovei“, spune preotul dr. Florin Ţuscanu.

Acesta mai aminteşte şi faptul că în februarie 1941, cînd a anunţat că se retrage de la catedră, din motive de sănătate, s-a consemnat ca au plâns toţi cei prezenţi după dînsul, „ca după un părinte al şcolii“. Îndrăgitul profesor s-a stins din viaţă după cîteva luni, la 26 noiembrie 1941. Preotul cronicar Florin Ţuscanu se întreabă cîte generaţii de viitori învăţători a format dascălul de origine nemţeană şi afirmă, cu toată convingerea, că trifeşteanul Vasile Petroveanu şi-a împlinit misiunea de dascăl cu multă dăruire, fiind foarte apreciat în epocă, dar că, din păcate, nedreapta uitare s-a aşternut prea repede peste numele său .

Pînă acum, preotul Florin Ţuscanu a publicat şapte volume conţinînd relatări despre evenimentele de altădată şi despre personalităţi nemţene, incluse în ceea ce se cheamă Dreptul la neuitare“, un demers editorial cu totul aparte. Va continua publicarea acestor relatări, bazate pe documente din arhivă, descoperite în urma cercetării Arhivelor Naţionale, Arhivelor Patriarhiei Române, ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, dar şi ale unor arhive din Franţa sau Republica Moldova, aşezate în ordinea calendaristică a zilelor săptămînii, menite a aminti contemporanilor despre valorile trecutului acestor meleaguri.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Este oferită o dobîndă generoasă la titlurile Tezaur. Statul împrumută, din nou, bani de la populaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru investiţia de un an se oferă o dobîndă de 8,25% ■ titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate pînă la finalul lunii august 2022 ■

Statul are visteria cam goală şi, din nou, împrumută bani de la populaţie. Oferă o dobîndă ce nu poate concura cu cele acordate de băncile comerciale, iar pentru investiţia de un an ea este de 8,25%. Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate de cei care au ceva economii cu începere de la data de 8 august 2022. Au maturitate de un an, valoare nominală de 1 leu şi sînt în formă dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 8 – 26 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice, care sînt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual. Operaţiunile ce pot fi realizate online sînt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi GhidTezaur online şi Tezaur online; în perioada 9 – 29 august titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului; în perioada 8 – 26 august 2022 în mediul urban şi 8 – 25 august 2022 în mediul rural, titlurile de stat pot fi achiziţionate prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română SA.

Dobînda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sînt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate face una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sînt eligibile persoanele fizice care au împlinit vîrsta de 18 ani la data subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sînt neimpozabile.

Fondurile obţinute de emitent vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Titlurile de stat sînt o formă de finanţare a bugetului, prin care statul se împrumută de la cetăţenii pentru o perioada clară de timp, între 1 şi 3, ani, iar dobînda este anunţată înainte de emiterea titlurilor. Este una dintre cele mai sigure investiţii, iar banii obţinuţi cu titlu de dobîndă nu sînt impozabili.

Citește știrea

Actualitate

Primăria, mulţumită de succesul cinema în aer liber. „Cîrcotaşii“: „Ce ziceţi de proiecţia Apă non-stop la robinete?“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aleşii locali au aprobat cheltuirea a 12.000 lei pentru două seri de cinema în aer liber ■ „cîrcotaşii“, exasperaţi de desele avarii la apă, spun că asemenea acţiuni fac parte din seria „chelul şi tichia de mărgăritar“ ■

Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, se arată încîntat de reuşita organizării, în aer liber, a două seri de proiecţii cinematografice, vineri, 5 august şi a doua zi. A spus că serile de film organizate în Parcul Municipal, au fost un real succes. Proiecţiile au adus împreună sute de romaşcani, într-o atmosferă relaxantă, vehiculîndu-se aproximativ 700 de spectatori pe seară.

„Mă bucur că am reuşit să diversific paleta de activităţi, în primul rînd pentru romaşcani, în această perioadă a concediilor, în care cu toţii dorim să strîngem amintiri frumoase, alături de familie şi prieteni. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, celor care aţi participat împreună cu cei mici la proiecţia dedicată lor.

Dar şi în seara următoare, la proiecţia dedicată publicului general. Vă asigur că, în curînd, la Roman, vom avea şi alte evenimente frumoase, care să ne aducă împreună, fiind convins că acestea sînt benefice comunităţii noastre“ se consemnează pe pagina de Facebook a primarului Leonard Achiriloaei .

Cum postarea a apărut după seria de avarii la apă, spiritele s-au încins, din nou, pe pagina de socializare, existînd păreri pro şi contra unor astfel de manifestări. „Ce ziceţi de proiecţia Apă non- stop la robinete? Sigur ar fi o încîntare pentru toţi cetăţenii Romanului, fiind pe gustul tuturor. Ar fi un real succes!“ e de părere Nicoleta Lucia.

Vero Vero crede că e păcat, deoarece pentru a putea viziona un film romaşcanii trebuie să meargă la Bacău, pentru că din trei săli de cinema, autorităţile nu au fost în stare să modernizeze măcar una. John Gabriel e de părere că trebuiau mai multe scaune pentru că multă lume a fost nevoită să stea în picioare (în seara cînd s-a proiectat filmul de desene animate Luca – n.r.).

Există şi cîrcotaşi care susţin că 12.000 lei pentru două seri de proiecţie înseamnă enorm de mult, în condiţiile în care nu există o prioritizare a investiţiilor şi edilii „aruncă cu banii pe Apa Sîmbetei“. Asta în condiţiile în care ar trebui să se strîngă ban peste ban, pentru a rezolva problema apei la Roman, cînd de la o lună la alta sutele de kilometri de conducte, unele din perioada antebelică, ca cea din Smirodava, cedează unele după altele.

Este criticat şi fostul primar Lucian Micu, care din împrumutul bancar a trecut la schimbarea pavelelor. La fel de criticată este şi decizia actualului edil şef, care a scos din centru arborii de tuia şi i-a înlocuit cu salcîmi ornamentali şi rulouri de iarbă, deja distrusă în cîteva locuri. Unul din „avizaţi“ anunţă deja că municiplaitatea intenţionează să „arunce iar bani publici“ pe organizarea Zilelor Diasporei, la sfîrşitul lunii august.

Citește știrea

Actualitate

Tîlhari mici, la drumul mare. Patru adolescenţi au la activ două infracţiuni de tîlhărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru adolescenţi cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, au găsit alt mod de a-şi petrece vacanţa de vară şi în decurs de cîteva zile, au prădat două persoae. Au fost identificaţi recent, fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

Anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi, pe 8 august 2022, de către o femeie de 36 de ani, din judeţul Bacau, cu privire la faptul că a fost victima infracţiunii de tîlhărie. Din cercetările efectuate pînă în prezent a reieşit că infracţiunea a fost comisă pe o stradă din Piatra Neamţ.

„În urma activităţilor investigative efectuate de poliţişti, au fost identificate patru persoane, cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, din Piatra Neamţ, bănuite de comiterea faptei. Victima ar fi fost ameninţată cu acte de violenţă, fiindu-i sustraşi 50 de lei“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Cercetarile efectuate au relevant faptul că, la data de 27 iulie 2022, în jurul orei 21:30, aceleaşi persoane ar fi exercitat ameninţări cu acte de violenţă asupra unui bărbat de 40 de ani, din Piatra Neamţ, pe care l-ar fi deposedat de o borsetă.

În acesta erau documente persoanele şi un telefon mobil. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliţiei, în vederea continuării cercetărilor, iar în baza probatoriului administrat, au fost reţinute pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de tîlhărie calificată. Urma să fie sesizată Judecătoria Piatra Neamţ, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Citește știrea
AdvertisementTrending