Contactează-ne

Actualitate

De ce nu am fost la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Este pentru prima dată, de la alegerile democratice din 20 mai 1990, când nu am fost la vot. Prima oară, când am fost la alegeri democratice, a fost pe vremea lui Iliescu. Acum, nu am renunţat la vot de frica coronavirusului, cu care te poţi intersecta mult mai uşor dacă te duci în piaţă sau la market.

Nu m-am dus să votez atât din cauză de Iohannis, cât şi din cauza penuriei de candidaţi credibili la Neamţ. Totala implicare a lui Klaus Iohannis în politică, de ani buni, în care ne transmite zilnic, explicit şi neconstituţional, pe cine să votăm şi pe cine să nu votăm, nu am considerat-o decât o încercare brutală de a-mi anula dreptul de a decide singur, fără a fi dirijat decineva. Prin implicarea sa făţişă în politică, Klaus Iohannis a anulat caracterul de imprevizibilitate al rezultatului votului, lucru pe care l-am urât în comunism.

Implicarea preşedintelui Iohannis în politică m-a convins că va deschide Cutia Pandorei, plină cu noi tipuri de fraude electorale. De la alegerile din 1990 şi până la alegerile recente, nu am avut ocazia să aud despre atâtea fraude electorale grosolane, decât la alegerile din perioada interbelică şi la cele din 6 martie 1945.

S-a dovedit că cerinţa imperativă a lui Klaus Iohannis „Să dispară PSD!“ a inspirat atât de mult adversarii politici, încât aceştia nu au găsit decât să aplice principiul bolşevic „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile“, pentru a se conforma proiectului de ţară normală a preşedintelui. Am primit zilnic de la domnul profesor Klaus Iohannis lecţii de orientare politică, deşi această preocupare îi este interzisă expres de către Constituţie.

Nu cred că după funcţia de preşedinte, Klaus Iohannis se va întoarce la catedră, pentru a le pretinde elevilor să fie corecţi în viaţă. De asemenea, nu cred că se va pomeni în Istoria României despre un preşedinte care şi-a propus să reformeze ţara, călărind pe deşelate Constituţia. Pentru aceste devieri, preşedintele României de astăzi nu a fost suspendat din funcţie, fiind ocrotit de spaima unor români că se va supăra Europa pe noi.

În România lui Klaus Iohannis, se dovedeşte că actualele alegeri sunt o profitabilă afacere, pusă la cale pentru luarea în stăpânire a ultimei redute democratice, Parlamentul. Pentru a nu ajunge să-mi reproşez că am avut vreo contribuţie la acest „nou mod de a face politică“, am decis să nu merg la vot. Am decis să merg la aceste alegeri numai pe mâna celor care cad în fund de admiraţie de câte ori apare Iohannis la televizor, pentru a ne ţine litanii despre orientarea sa politică şi despre „toxicitatea PSD“.

La aceste alegeri, românii l-au contrazis pe Klaus Iohannis că „Epoca PSD trebuie să se încheie definitiv“

În 30 de ani de democraţie, nu s-a mai întâmplat ca după alegerile locale, toate partidele să se declare învingătoare. Înţelepciunea electoratului a atins cote nebănuite, reuşind să-i mulţumească pe toţi, echilibrând balanţa.

Electoratul nu a trimis PSD în derizoriu, ci doar a echilibrat ponderea acestuia cu cea a PNL, statuând necesitatea existenţei celor doi poli ai politicii româneşti, contrar cerinţelor lui Klaus Iohannis. Mai rar aşa performanţă. Nici PSD nu este mare perdant, nici PNL nu este mare câştigător.

Liberalii au reuşit o performanţă, aceea de a se putea declara victorioşi la Bucureşti, pe rezultatele USR-PLUS. Această victorie i-a costat scump pe liberali, plătind ca tribut mandatele de primar de la Timişoara, Braşov şi Alba Iulia, pe care le-a preluat USR -PLUS. Iohannis declara eşecul PSD, negând evidenţa că acest partid a rămas cu cei mai mulţi primari, cu cei mai mulţi preşedinţi de Consiliu Judeţean şi cu scorul politic de 31%.

Asta a hotărât electoratul, sancţionând implicarea partizană în politică a preşedintelui. Nici la Neamţ, electoratul din mediul urban nu s-a înghesuit la urne, pentru a acorda credit masiv liberalilor, conform îndemnurilor prezidenţiale, semn că credibilitatea acestuia este în cădere liberă.

La Piatra Neamţ, penuria de candidaţi credibili ne-a oferit un primar cu o legitimitate modestă

Ca pietrean, aş fi mers la vot dacă ar fi existat un candidat credibil. Singura calitate evidentă a noului primar ales e tinereţea, ceea ce mi se pare mult prea puţin, chiar şi pentru un municipiu din provincie. mNoul primar este un personaj fără umbră. Adică fără substanţă în ce priveşte profesionalismul, personalitatea şi experienţa.

Fiind la început de drum, nu oferă nicio certitudine, mandatul său aflându-se sub semnul hazardului. În acest mandat, primăria se va transforma în clasă pregătitoare, în care ucenicia în administrarea ei se va realiza pe banii noştri, fără a avea vreo certitudine asupra eficienţei experimentului lung de patru ani. Nu am fost la vot, pentru că nici candidaţii şi nici sloganurile lor nu m- au convins că merită să risc pe ei un vot.

Am început să-mi preţuiesc votul şi nu-l mai ofer, pentru a promova personaje conjuncturale sau dubioase. Doresc să introduc votul în urnă, nu să-l arunc în urnă. Un primar sau un preşedinte de Consiliu Judeţean ales este fiul ploii, dacă nu a reuşit să convingă electoratul că are nevoie şi de o echipă de consilieri, care să-i susţină proiectele promise.

Altfel, proiectele acestora rămân la stadiul de promisiuni electorale. Este plin cimitirul de aleşi cu promisiuni neonorate. Tot fiu al ploii este şi un primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean, care trebuie să negocieze la sânge, pentru a avea sprijinul consilierilor vreunei majorităţi conjuncturale. Marea majoritate a acestor negocieri au un caracter oneros, de care ne- am săturat.

Nu am fost la vot şi pentru că în lunga listă de actuali primari, sunt mulţi care se află la al patrulea sau al cincilea mandat, candidând de fiecare dată din partea altui partid. Sunt primari cu partid la purtător. Nici Piatra Neamţ nu a făcut excepţie. Actualul primar este la început de drum, dar nu se ştie ce drum va alege pe viitor. Până atunci, rămâne să-l îndrume doar umbra foştilor primari. Să sperăm că nu este vreo umbră a unui dirijor printre ele.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. Stefan

    4 octombrie 2020 at 5:57 PM

    Dl Carabelea este nepot (de var) al lui Pinalti!Asa ca, stiti cine il va indruma!

  2. V.Vasile

    5 octombrie 2020 at 7:47 AM

    Bun articolul, foarte bun !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending