Contactează-ne

Actualitate

De ce nu am fost la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Este pentru prima dată, de la alegerile democratice din 20 mai 1990, când nu am fost la vot. Prima oară, când am fost la alegeri democratice, a fost pe vremea lui Iliescu. Acum, nu am renunţat la vot de frica coronavirusului, cu care te poţi intersecta mult mai uşor dacă te duci în piaţă sau la market.

Nu m-am dus să votez atât din cauză de Iohannis, cât şi din cauza penuriei de candidaţi credibili la Neamţ. Totala implicare a lui Klaus Iohannis în politică, de ani buni, în care ne transmite zilnic, explicit şi neconstituţional, pe cine să votăm şi pe cine să nu votăm, nu am considerat-o decât o încercare brutală de a-mi anula dreptul de a decide singur, fără a fi dirijat decineva. Prin implicarea sa făţişă în politică, Klaus Iohannis a anulat caracterul de imprevizibilitate al rezultatului votului, lucru pe care l-am urât în comunism.

Implicarea preşedintelui Iohannis în politică m-a convins că va deschide Cutia Pandorei, plină cu noi tipuri de fraude electorale. De la alegerile din 1990 şi până la alegerile recente, nu am avut ocazia să aud despre atâtea fraude electorale grosolane, decât la alegerile din perioada interbelică şi la cele din 6 martie 1945.

S-a dovedit că cerinţa imperativă a lui Klaus Iohannis „Să dispară PSD!“ a inspirat atât de mult adversarii politici, încât aceştia nu au găsit decât să aplice principiul bolşevic „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile“, pentru a se conforma proiectului de ţară normală a preşedintelui. Am primit zilnic de la domnul profesor Klaus Iohannis lecţii de orientare politică, deşi această preocupare îi este interzisă expres de către Constituţie.

Nu cred că după funcţia de preşedinte, Klaus Iohannis se va întoarce la catedră, pentru a le pretinde elevilor să fie corecţi în viaţă. De asemenea, nu cred că se va pomeni în Istoria României despre un preşedinte care şi-a propus să reformeze ţara, călărind pe deşelate Constituţia. Pentru aceste devieri, preşedintele României de astăzi nu a fost suspendat din funcţie, fiind ocrotit de spaima unor români că se va supăra Europa pe noi.

În România lui Klaus Iohannis, se dovedeşte că actualele alegeri sunt o profitabilă afacere, pusă la cale pentru luarea în stăpânire a ultimei redute democratice, Parlamentul. Pentru a nu ajunge să-mi reproşez că am avut vreo contribuţie la acest „nou mod de a face politică“, am decis să nu merg la vot. Am decis să merg la aceste alegeri numai pe mâna celor care cad în fund de admiraţie de câte ori apare Iohannis la televizor, pentru a ne ţine litanii despre orientarea sa politică şi despre „toxicitatea PSD“.

La aceste alegeri, românii l-au contrazis pe Klaus Iohannis că „Epoca PSD trebuie să se încheie definitiv“

În 30 de ani de democraţie, nu s-a mai întâmplat ca după alegerile locale, toate partidele să se declare învingătoare. Înţelepciunea electoratului a atins cote nebănuite, reuşind să-i mulţumească pe toţi, echilibrând balanţa.

Electoratul nu a trimis PSD în derizoriu, ci doar a echilibrat ponderea acestuia cu cea a PNL, statuând necesitatea existenţei celor doi poli ai politicii româneşti, contrar cerinţelor lui Klaus Iohannis. Mai rar aşa performanţă. Nici PSD nu este mare perdant, nici PNL nu este mare câştigător.

Liberalii au reuşit o performanţă, aceea de a se putea declara victorioşi la Bucureşti, pe rezultatele USR-PLUS. Această victorie i-a costat scump pe liberali, plătind ca tribut mandatele de primar de la Timişoara, Braşov şi Alba Iulia, pe care le-a preluat USR -PLUS. Iohannis declara eşecul PSD, negând evidenţa că acest partid a rămas cu cei mai mulţi primari, cu cei mai mulţi preşedinţi de Consiliu Judeţean şi cu scorul politic de 31%.

Asta a hotărât electoratul, sancţionând implicarea partizană în politică a preşedintelui. Nici la Neamţ, electoratul din mediul urban nu s-a înghesuit la urne, pentru a acorda credit masiv liberalilor, conform îndemnurilor prezidenţiale, semn că credibilitatea acestuia este în cădere liberă.

La Piatra Neamţ, penuria de candidaţi credibili ne-a oferit un primar cu o legitimitate modestă

Ca pietrean, aş fi mers la vot dacă ar fi existat un candidat credibil. Singura calitate evidentă a noului primar ales e tinereţea, ceea ce mi se pare mult prea puţin, chiar şi pentru un municipiu din provincie. mNoul primar este un personaj fără umbră. Adică fără substanţă în ce priveşte profesionalismul, personalitatea şi experienţa.

Fiind la început de drum, nu oferă nicio certitudine, mandatul său aflându-se sub semnul hazardului. În acest mandat, primăria se va transforma în clasă pregătitoare, în care ucenicia în administrarea ei se va realiza pe banii noştri, fără a avea vreo certitudine asupra eficienţei experimentului lung de patru ani. Nu am fost la vot, pentru că nici candidaţii şi nici sloganurile lor nu m- au convins că merită să risc pe ei un vot.

Am început să-mi preţuiesc votul şi nu-l mai ofer, pentru a promova personaje conjuncturale sau dubioase. Doresc să introduc votul în urnă, nu să-l arunc în urnă. Un primar sau un preşedinte de Consiliu Judeţean ales este fiul ploii, dacă nu a reuşit să convingă electoratul că are nevoie şi de o echipă de consilieri, care să-i susţină proiectele promise.

Altfel, proiectele acestora rămân la stadiul de promisiuni electorale. Este plin cimitirul de aleşi cu promisiuni neonorate. Tot fiu al ploii este şi un primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean, care trebuie să negocieze la sânge, pentru a avea sprijinul consilierilor vreunei majorităţi conjuncturale. Marea majoritate a acestor negocieri au un caracter oneros, de care ne- am săturat.

Nu am fost la vot şi pentru că în lunga listă de actuali primari, sunt mulţi care se află la al patrulea sau al cincilea mandat, candidând de fiecare dată din partea altui partid. Sunt primari cu partid la purtător. Nici Piatra Neamţ nu a făcut excepţie. Actualul primar este la început de drum, dar nu se ştie ce drum va alege pe viitor. Până atunci, rămâne să-l îndrume doar umbra foştilor primari. Să sperăm că nu este vreo umbră a unui dirijor printre ele.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. Stefan

    4 octombrie 2020 at 5:57 PM

    Dl Carabelea este nepot (de var) al lui Pinalti!Asa ca, stiti cine il va indruma!

  2. V.Vasile

    5 octombrie 2020 at 7:47 AM

    Bun articolul, foarte bun !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Toamna îşi intră în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de ploi şi vijelii ■ de săptămîna viitoare se răceşte dramatic ■ maximele diurne vor fi cuprinse între 13 - 15 grade, iar minimele nocturne scad pînă la 3 grade ■

Vremea schimbă foaia şi de la zile însorite şi temperaturi de 25 de grade, maximele diurne scad săptămîna viitoare pînă la 13 grade. Şi nopţile vor aduce temperaturi mult prea mici pentru acest moment al anului şi avem promisiunea unei minime de infarct, 3 grade.

Toate acestea se vor întîmpla săptămîna viitoare, însă pînă atunci meteorologii au emis o informare de vreme rea, valabilă toată ţara, de ieri, 16 septembrie, de la ora 19:00, care expiră sîmbătă, 18 septembrie, la ora ora 10:00 şi anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată şi intensificări ale vîntului.

„În intervalul menţionat în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp, iar pe alocuri, 30…40 l/mp, îndeosebi la munte.

Temporar vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 70 km/h. Astfel de fenomene se vor semnala începînd din după-amiaza zilei de vineri (17 septembrie) pe arii restrînse şi în restul teritoriului“, conform ANM.

Chiar de azi, 17 septembrie, vremea intră în declin şi pe lîngă ploi şi furtuni valorile termice scad şi se opresc la 24 de grade ziua şi 15 grade peste noapte. Plouă în aversă şi sîmbătă, 18 septembrie, dar în răstimpuri vedem şi soarele. Maxima diurnă nu mai trece de 21 de grade, în timp ce minima nocturnă scade pînă la 13 grade. Duminică, 19 septembrie, va fi o zi cu cer variabil şi soare, însă se face din ce în ce mai rece, astfel încît toamna îşi intră în drepturi la finele celei de-a doua decade a lunii, iar la amiază nu vor fi mai mult de 18 grade. Şi noaptea se răcoreşte binişor şi vor fi minime de 10 grade.

Frigul adevărat vine de la începutul săptămînii viitoare. Aşa se face că luni, 20 septembrie, va fi soare, dar cu dinţi, pentru că în cel mai cald moment nu vor fi mai mult de 13 grade. Acest lucru influenţează şi regimul termic nocturn, iar minima scade la doar 7 grade. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de marţi 21 septembrie. Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 14 grade în termometre.

Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 4 grade. Cam la fel se anunţă vremea şi miercuri, 22 septembrie, cer variabil cu soare, dar o maximă care ajunge cu greu la 13 grade. Urmează cea mai rece noapte din intervalul de prognoză, iar minima scade dramatic pînă la 3 grade. Pînă spre finele săptămînii nu sînt noutăţi, 13 grade ziua, cer acoperit şi 3 pînă la 6 grade se anunţă peste noapte. Mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 17 grade la prînz.

Citește știrea

Actualitate

Fraude cu subvenţii la angajare, fără clemenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cei trei inculpaţi arestaţi preventiv pentru fraudă cu subvenţii pentru angajare nu s-au consolat cu cătuşele şi au contestat privarea de libertate la Curtea de Apel Bacău. Nu au convins instanţa care i-a păstrat după gratii, iar demersul inutil i-a costat pe fiecare dintre inculpaţi cîte 250 de lei.

„În baza art.425/1 alin.7 pct.1 lit.b C.pr.pen., raportat la art.204 C.pr.pen., respinge contestaţiile formulate de contestatorii – inculpaţi Samoilă Raul Cristian, Blaj Alin Ionuţ şi Bacoşcă Adrian împotriva încheierii nr. 90/U din 10.09.2021 pronunţată în dosarul nr. 2404/103/2021 al Tribunalului Neamţ. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă contestatorii inculpaţi la plata a cîte 250 lei fiecare, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă“, conform încheierii de şedinţă de la Curtea de Apel Bacău.

În cauză sînt acuze de fraudare a bugetului de stat prin acordarea de subvenţii pentru angajări fictive. Pentru 140 de noi angajaţi doar pe hîrtie, acuzaţii ar fi obţinut ilegal 1,44 milioane de lei. Pe 9 septembrie 2021, poliţişti Serviciului Economic din Poliţia Neamţ, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Judeţean, au efectuat 9 percheziţii, din care 4 avînd loc în Neamt, 3 în Dîmboviţa şi cîte una la Iaşi şi Ilfov. În vizor au fost persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea ilegală de fonduri şi tentativă la această acuzaţie şi fals în înscrisuri sub semnatură privată.

„Au fost puse în executare cinci mandate de aducere, iar după audieri trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Persoanele bănuite s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat care, în perioada octombrie 2020 – iunie 2021, ar fi înfiinţat trei societăţi cu sedii în Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov, în cadrul cărora ar fi angajat fictiv 140 de persoane“, a transmis Poliţia Neamţ. Ulterior, membrii grupului ar fi solicitat de la agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov subvenţii în baza prevederilor legle. Prin activitatea infracţională s-ar fi cauzat un prejudiciu estimat la peste 1.439.000 lei.

Citește știrea

Actualitate

„Profii de sex”, înapoi la catedră?!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd cu 13 septembrie profesorul Constantin Pipirigeanu s-a întors la catedră ■ instanţa a decis reintegrarea în învăţămînt şi plata retroactivă a salariilor ■ şi profesorul de sport de la Rediu a participat la concursul de ocupare a unui post prin suplinire ■ el are nevoie de un certificat de integritate comportamentală ■

Sistemul de învăţămînt românesc se confruntă cu imposibilitatea de a înlătura de la catedră cazurile de cadre didactice care, prin comportamentul lor inadecvat, au adus prejudicii de imagine grave sistemului de educaţie şi au revoltat, la culme, părinţii. La nivelul judeţului Neamţ este de notorietate sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul profesorului de matematică Constantin Pipirigeanu, implicat în scandalul cu tentă sexuală de la Liceul „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamţ.

El a fost reclamat de o elevă de la seral pentru avansurile sexuale pe care i le-ar fi făcut pe o reţea de socializare. De la liceul în cauză se ştie că a demisionat, imediat după izbucnirea scandalului, dar titular fiind la Şcoala Dumbrava Roşie şi la Şcoala „Regina Maria” din Bicaz, i s-a desfăcut contractul de muncă fiind înlăturat din învăţămînt, încă de anul trecut. Surprinderea tuturor a fost aceea că instanţa de judecată a dispus reîntoarcerea sa la catedră, începînd cu data de 13 septembrie, precum şi plata retroactivă a salariilor pentru perioada în care a fost înlăturat din învăţămînt, instanţa constatînd faptul că membrii CA-urilor de la cele două şcoli nu ar fi respectat prevederile Codului Muncii, de sancţionare graduală, ceea ar fi presupus, mai întîi, diminuarea cu 15% a salariului şi ulterior alte sancţiuni care ar fi condus la desfacerea contractului de muncă.

Atît conducerile celor două şcoli cît şi Inspectoratul Şcolar şi-au rezervat dreptul de a ataca cu recurs sentinţa Tribunalului Neamţ apreciind, în continuare, că faptele care i-au fost puse în sarcină profesorului Pipirigeanu sînt incompatibile cu prevederile Statutului cadrelor didactice. Inspectorul şcolar general Mihai Obreja a declarat că, pentru moment, îşi rezervă dreptul de a nu comunica mai mult pe acest subiect delicat.

Reamintim că în spaţiul public a apărut informaţia că profesorul îi cerea elevei sale poze nud. „Doar sîntem adulţi, Sîntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză „incendiară” ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia”. În schimb i se sugera elevei că nu va avea probleme la matematică: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna”. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?”. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni”, replica fiind: „Atunci?… eu de ce nu văd nici o poză?”. La un moment dat, exasperată de insistenţele cadrului didactic, tînăra l-a reclamat la conducerea şcolii, iar cazul a devenit ulterior public.

Şi proful de sport vrea înapoi la catedră

Nici în cazul profesorului de sport de la Şcoala Rediu, Ştefan Burlacu, acuzat şi el că a hărţuit sexual, tot prin interemediul unei reţele de socializare, mai multe fetiţe, cu vîrste cuprinse între 10- 11 ani, care au primit de la cadrul didactic mai multe mesaje ce aveau conotaţii sexuale şi care chiar a fost arestat preventiv, în data de 5 iulie, lucrurile nu sînt mai simple.

Deşi nu e titular şi nici nu a promovat examenul de definitivat, învăţămîntul nu poate scăpa aşa uşor nici de el, întrucît acesta s-a prezentat la concursul de selecţie, din această toamnă, pentru suplinire. Reintegrarea acestuia în învăţămînt depinde, însă, în cazul său, de un certificat de integritate, pe care acesta trebuie să-l obţină de la Poliţie. La solicitarea redactorilor Monitorul, Serviciul de comunicare al IJP Neamţ ne-a informat că a fost eliberat un asemenea document.

„Urmare a solicitării adresate Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, persoanei în cauză i-a fost eliberat certificatul de integritate comportamentală, ce conţine măsurile penale, dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii 118 din 2019 privind Registrul Naţional automatizat cu privire la persoanele care comit infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Pe fondul unei legislaţii neunitare pe acest subiect, legiuitorii cred că este nevoie de acte normative mai clare, care să facă lumină în astfel de situaţii delicate. „A trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă a PNL potrivit căreia va exista tolereanţă zero pentru orice fel de abuzuri de natură sexuală sau fizică asupra minorilor.

Numai că trebuie foarte mult atenţie în elaborarea legii pentru a nu permite abuzuri în desfacerea contractului de muncă al unor cadre didactice, de exemplu. Trebuie făcută clar distincţia între astfel de persoane cu un comportament deviant şi majoritatea cadrelor didactice, oameni devotaţi sistemului, cu merite în formarea unor generaţii întregi de copii”, a precizat deputatul nemţean Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Trending