Contactează-ne

Actualitate

Curs de comunicare la Spitalul Roman. Instruiți au fost… portarii unității

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conducerea unității sanitare a organizat un curs de pregătire cu personalul de pază ■ un specialist în comunicare le-a explicat despre modul în care trebuie să se poarte cu bolnavii și aparținătorii ■

Comunicarea rămâne în orice instituție o „artă”, motiv pentru care tot mai multe instituții încearcă să își pregătesc angajații, oferindu-le informații privitoare la modul în care trebuie să interacționeze cu persoanele care intră în unitatea pe care o conduc. La finele săptămâni trecute, conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a organizat o instruire cu cei 16 portari care păzesc instituția.

„De ce trebuie învățați portarii cum să se comporte cu bolnavii și vizitatorii!?” s-ar putea întreba unii. Răspunsul este simplu: pentru că portarul într-un spital este acea primă persoană pe care un  aparținător sau un pacient o întâlnește atunci când vrea să se interneze sau să pătrundă în incinta unei unități sanitare. Acordul lor e primordial pentru ca o persoană să poată pătrunde într-un spital sau să poată lăsa un pachet, care trebuie să ajungă la timp la persoana internată.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență Roman, Andreea Trifan, a explicat faptul că acest curs face parte dintr-un program mai amplu de instruire a întreg personalului angajat al unității sanitare. „Acest curs a fost special conceput pentru personalul de pază al Spitalului de Urgență Roman, cu scopul de a îmbunătăți relația cu pacienții și aparținătorii.

Au fost abordate o serie de teme legate de dezvoltarea abilităților de comunicare empatică și eficientă, pentru a asigura o experiență mai plăcută și reconfortantă pentru pacienți și aparținători. S-a avut în vedere și îmbunătățirea relațiilor interpersonale și crearea unui mediu cald și prietenos în cadrul spitalului. O altă temă de dezbatere a fost legată de înțelegerea importanței ascultării active și a comunicării nonverbale.

Portarii au fost învățați cum să identifice nevoile și emoțiile pacienților, în situații de stres. Angajații au mai fost instruți și cu tehnicile necesare pentru gestionarea, cu tact, a situațiilor tensionate”, a precizat Andreea Trifan, care a subliniat și faptul că angajatul din poarta spitalului sau de la CPU trebuie să găsească, în momente adesea critice, răspunsuri potrivite și calmante pentru aparținătorii ce se interesează de starea de sănătatea unei persoane apropiate.

„Omul din poarta spitalului trebuie să fie empatic și înțelegător pentru situația critică în care se află un bolnav, care suferă de diverse afecțiuni grave, dar se impune și construirea unui climat de încredere și sprijin reciproc. Ne dorim ca acest curs să ofere personalului de pază instrumentele necesare pentru a asigura un mediu prietenos și înțelegător pentru toți cei care trec pragul spitalului.

Prin îmbunătățirea abilităților de comunicare, vom contribui la un climat mai plăcut și mai cald pentru pacienții și aparținătorii acestora”, a mai spus Andreea Trifan. Despre adevărul faptului că portarul dintr-un spital este acel „mic sau mare Dumnezeu“, relevantă este o întâmplare care a făcut înconjurul țării acum câțiva ani.

În aprile 2019, publicația „Banatul azi” făcea cunoscut faptul că ministrul Sănătății în Guvernul Viorica Dăncilă, temuta Sorina Pintea, a nu a fost lăsată de către un portar să intre în Spitalul din Dej, județul Cluj. „Reacția cea mai simpatică a avut-o cel de la pază. M-a întrebat ce caut în spital. Era ora 22.00. M-am prezentat, i-am spus cine sunt și i-am spus că vreau să urc pe secție. El m-a anunțat: «Nu cred că puteți, la ora asta!». Eu i-am replicat – «Cred că pot!».

L-am rugat să cheme medicul de gardă, lucru de care nu a mai fost nevoie, pentru că tocmai ieșise din serviciu un medic de la Urgențe”, a relatat, într-un interviu ulterior întâmplării, Sorina Pintea. După această întâmplare portarul, încurcat, s-a scuzat: „Știu că sunteți ministru, dar…eu îmi fac treaba!”. Sorina Pintea a fost ministrul Sănătății în perioada 29 ianuarie 2018 4 noiembrie 2019, fiind „celebră” pentru vizitele sale neanunțate în spitale. Dar și cu altele…

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending