Contactează-ne

Prima pagină

Cronica pisălogului – Istoria se repetă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bârjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor, caricaturist și autor al „Cronicii pisălogului” scria, în urmă cu două decenii şi jumătate, în săptămânalul „Gazeta de Roman” peste 280 de tablete umoristice, majoritatea însoțite de caricaturi inspirate. În numărul de astăzi republicăm una în care autorul face o demostrație a ceea ce înseamnă greșelile istoriei, făcute de conducători, aici sau în lumea largă. Ca de obicei își susține ideile cu exemple concrete. Pomenește despre impunerea în România postbelică a ateismului, adus pe tancurile rusești,neezitând să vorbească despre distrugerea bisericilor în numele sistematizării ceaușiste. Pisălogul nu evită nici subiecte cum ar fi prostituția. Reamintește despre greșelile comuniștilor, din vremea regimului Gheorghe Ghiorghiu Dej, de industrializare forțată a României, pentru asigurarea nevoilor economiei URSS, dar și despre  îmbogățirea celor care după 1990 au tăiat-o la fier vechi. Repercusiunile au însemnat transformarea țării într-o piață de desfacere a celor mai discutabile și nesănătoase produse occidentale. Pisălogul își încheie demostrația socotind că renunțarea, în ultimele decenii de guvernare democratică, la reorganizarea teritorială și renunțarea la reînființarea județelor abuziv-desființate a fost tot o greșeală a istoriei.

După lupte seculare care au durat mai bine de aproape o bucată de vreme, am reușit, în sfârșit, să ne rupem gâtul. Mai bine zis au reușit străinii să ni-l rupă. Spun că istoria se repetă deoarece, după război, comuniștii au importat de la ruși ateismul care nu a distrus bisericile decât acolo unde cerea planul de sistematizare, iar față de Dumnezeu au avut mai mult o poziție neutră.

Și acum – ce credeți dumneavoastră – a venit din America satanismul care defăimează tot ce-i sfânt. Istoria se repetă. Pe vremuri, între cele două războaie, erau bordeluri pe care le-au închis comuniștii. Au făcut și ei ceva bun. Acum acestea s-au redeschis. Nu analizăm aici cauza pentru care unele femei își vând onoarea, cum ar fi de pildă sărăcia sau setea de prea mult lux.

Dinainte de război se vindeau pe tarabe „Aventurile submarinului Dox”, broșuri cu cântece legionare, iar cărțile deocheate erau rare și s-au interzis după `44 cum ar fi de pildă „Elevul Dima dintr-a șaptea”. Și înainte de război mai vedeau pe coperta unor reviste câte o femeie care-și etala coapsele, dar nu și rușinea, ca în zilele noastre.

Deci nu apăreau goale pușcă pe tarabe. Pozele de pe reviste, nu femeile. De fapt, unora dintre ele nici nu le lipsește mult. De ce spun că se repetă istoria? Pentru că înainte vreme moșierii și marii bogătași nu erau puși la punct când săvârșeau o fărădelege, fapt pentru care românii au spus o zicală cunoscută: „corb la corb nu-și scoate ochii”.

Apropo de treaba asta: ce-ați mai auzit: e adevărat că Miron Cozma e închis, dar primește bănet mai mult ca un muncitor la forjă? E nevoie să mai spuns că istoria se repetă? Se repetă. Da. Am scăpat de dracu și am dat de tat-su. Nu mă refer la conducătorii noștri, că nu-mi stă în caracter. Vreau să spun că a plecat „cazaciocul” și a venit „lambada”. Da. Se repetă.

Romanii au venit în Dacia cu bucătăria lor (limbi de privhighetoare), turcii au venit cu braga și cu baclavale, rușii au venit cu „marojna” – un fel de înghețată – și în ultimii ani americanii ne-au adus chimicale răcoritoare. Ca să vă conving că am dreptate, rușii ne-au ajutat să ne punem pe picioare industria, ca să poată profita ei, adică să valorifice în țara lor produsele noastre.

Spun că istoria se repetă pentru că unii străini ne ajută să distrugem industria ca să poată profita. Și ei, adică să valorifice în țara noastră produsele lor. Istoria e lucru mare, domnule! Oamenii care nu au cunoscut sau au ignorat trecutul, au repetat greșeli făcute de înaintașii lor, cu urmări nefaste asupra urmașilor. Cine știe cum va scrie viitorimea istoria zilelor noastre, dacă o vor mai numi istorie și nu se vor călăuzi după Chamfort care spunea că: „istoria popoarelor supuse tiranilor nu este decât o culegere de anecdote”.

Și, între noi  fie vorba, chiar liberi nu suntem, de vreme ce depindem de alții. Dar să revenim la oile noastre! Să recunoască și domniile voastre că eu nu-mi vărs  amarul numai de la alegeri încoace, l-am vărsat și mai înainte. Ce arată asta? Că istoria se repetă, cum s-au repetat și pe vremea lui Iliescu unele nedreătăți de pe vremea lui Ceaușescu. Nu-mi cereți exemplificări, că vă voi vorbi iar despre reînființarea județului.

Nota Redacției: Rubrică susținută de consilierul județean PMP, Sorin Dumitru Cazan

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending