Contactează-ne

Prima pagină

Criminalitate organizată. În cadrul a trei anchete, ample percheziţii au fost efectuate în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii nemţeni, dar şi din alte judeţe, fac cercetări în dosare penale ■ ele vizează săvîrşirea infracţiunilor de spălare de bani, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase, concurenţă neloială şi înşelăciune ■

Procurorii DIICOT au efectuat ample percheziţii în Neamţ, în cazuri de spălare de bani, folosirea de tehnologii cu unde radio pentru furturi din bancomate, concurenţă neloială şi înşelăciune. Practic, anchetatorii au răscolit ieri Neamţul, în cadrul a trei anchete separate, fiind operate zeci de percheziţii domiciliare sau la sedii de firme.

 

Ele s-au soldat cu reţinerea unor persoane acuzate de implicarea în diverse activităţi oneroase din sfera criminalităţii organizate.  În unul dintre dosarele penale, descinderi, 41 la număr, au avut loc şi în localităţi din Bistriţa Năsăud, Dolj, Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti, într-o cauză având ca obiect constituirea unui grup infracţional organizat. Membrii acţionau, din 2021, în Marea Britanie, unde făceau contrabandă cu ţigări.

Se ocupau şi cu spălarea banilor proveniţi din fapte comise de alte grupuri.  Mari sume în numerar erau aduse în România cu ajutorul angajaţilor unor firme de transport persoane sau bagaje. La diverse destinaţii, erau preluate de cărăuşi, acoliţi ai membrilor grupării.

„Sumele de bani obţinute au fost parţial introduse în circuitul civil prin diferite metode de spălare a banilor (…). Firmele de transport au perceput un comision din valoarea banilor transportaţi, iar pentru a evita controlul autorităţilor statelor tranzitate, banii erau ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule“.

Acestea sunt precizările dintr-un comunicat emis de DIICOT pe 19 octombrie 2022, fiind dat şi un exemplu. Într-un autocar, au fost ascunse într-o componentă auto mai multe pungi ce conţineau 475 bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591 de grame, în valoare de circa 400.000 de lei. Tot ieri, descinderile din Neamţ, Bacău şi Iaşi au avut în vizor o grupare care folosea o tehnologie cu unde radio pentru a sustrage bani din bancomate.

Acuzaţiile sunt operaţiuni cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase. Zece persoane sunt bănuite că, din 2021, montau la ATM-uri sau alte terminale de plată, din ţară şi străinătate, dispozitive electronice de skimming. Cu ajutorul acestora, citeau datele cardurilor, care erau transmise prin unde radio spre telefoanele mobile deţinute de membrii grupării.

Afaceri oneroase cu robineţi

„Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar datele cardului folosit, era retras numerar cu tehnologie de comunicare prin unde radio sau erau efectuate plăţi cu ajutorul unui POS obţinut în prealabil de membrii grupării (…), prin intermediul unor societăţi administrate în fapt de către aceştia“, explică DIICOT.

În cea mai mai mare anchetă declanşată de DIICOT Neamţ, pe 19 octombrie au fost efectuate 19 percheziţii la domiciliul unor persoane fizice, la sediile mai multor societăţi comerciale şi punctele de lucru ale acestor firme din Neamţ, Alba, Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea şi Bucureşti.

Dosarul are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de concurenţă neloială şi înşelăciune, prin falsificarea marcajele produselor industriale urmate de comercializarea acestora, fiind induşi în eroare beneficiarii în ceea ce priveşte calitatea şi provenienţa.

„S-a reţinut faptul că, începând cu 2014 şi până în prezent, reprezentanţii unei societăţi au achiziţionat din spaţiul asiatic cantităţi semnificative de robineţi de diverse dimensiuni şi tipuri, produse ce nu sunt certificate în vederea comercializării în Comunitatea Europeană, pe care le falsificau prin aplicarea de serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantităţi mici“, se arată într-un comunicat DIICOT.

Ulterior toate componentele de instalaţii erau vândute ca provenind din spaţiul comunitar, fiind certificate prin utilizarea de documente false. Ofertele comerciale prezentate, care conţineau datele tehnice ale unor robineţi din Comunitatea Europeană, erau nereale şi susţinute de documente care să ateste în fals că ele corespund tehnic şi calitativ. Prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii au fost induşi în eroare despre provenienţă şi caracteristici tehnice (materialul de fabricaţie, presiunea de exploatare în siguranţă şi perioada de exploatare).

Robineţii au fost vânduţi ca fiind produşi în CE, la preţuri mult mai mari decât produse similare fabricate în spaţiul asiatic. „La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ urmează să fie conduse, în vederea audierii peste 30 de persoane. De asemenea, urmează a fi audiaţi peste 100 de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale“, a mai transmis DIICOT.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending