Contactează-ne

Actualitate

Creşa nr. 1 a fost arondată Liceului Vasile Conta, la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura a avut la bază o hotărîre adoptată de Consiliul Local în luna martie, ca urmare a modificărilor aduse Legii educaţiei naţionale

Creşa nr. 1 din Tîrgu Neamţ a trecut recent din subordinea administraţiei publice locale în cea a Liceului Vasile Conta.

Măsura a avut la bază o hotărîre adoptată de Consiliul Local în luna martie, ce a ţinut cont de modificările aduse Legii educaţiei naţionale în ce priveşte noul statut al  învăţămîntului antepreşcolar. Argumentele au fost prezentate în documentaţia aferentă proiectului de hotărîre prezentat legislativului local.

,,La nivelul oraşului Târgu Neamţ funcţionează Creşa nr.1, situată în strada Panazol nr.3, aflată în prezent în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială a oraşului Târgu Neamţ, avînd o capacitate de 70 de copii. Luînd în considerare faptul că Liceul Vasile Conta are în subordinea sa Grădiniţa cu program prelungit nr.1 Târgu Neamţ, precum şi faptul că imobilul grădiniţei este situat lîngă Creşa nr.1, şi anume pe strada Panazol nr.2, se consideră oportună arondarea Creşei nr.1 Târgu Neamţ la  Liceul Vasile Conta.

De asemenea, Liceul Vasile Conta şi-a exprimat acordul de principiu privind arondarea prin adresa nr. 946/ 07.02.2022. Avînd în vedere faptul că legiuitorul a  lăsat la aprecierea autorităţilor locale problema arondării creşelor la o unitate de învăţămînt de nivel preşcolar cu program prelungit cu personalitate juridică sau la o unitate de învăţămînt care are în structură învăţămînt preşcolar, sau acordarea de personalitate juridică acestora, se consideră oportună arondarea Creşei nr. 1 la Liceul Vasile Conta”, au motivat iniţiatorii proiectului de hotărîre.

Potrivit noilor prevederi legislative, asigurarea personalului necesar desfăşurării educaţiei antepreşcolare, didactic, nedidactic şi auxiliar, se va face de către Ministerul Educaţiei.

Funcţia de educator-puericultor va putea fi ocupată de absolvenţi ai liceului pedagogic, specializaţi ca educator-puericultor, educatoare sau învăţătoare care au urmat sau vor urma pînă la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie, absolvenţi ai programelor de masterat didactic didactic, specializarea educaţie timpurie.

Prevederile se aplică chiar din anul şcolar 2021-2022, creşele fiind considerate unităţi de învăţămînt acreditate prin efectul legii. Educatorii-puericultori angajaţi pot ocupa această funcţie pînă la 1 septembrie 2025, cu condiţia îndeplinirii cerinţelor specifice din metodologia elaborată în acest sens de Ministerul Educaţiei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending