Contactează-ne

Actualitate

Clădirile din Roman prin lentila aparatului foto

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Casa Fălcoianu s-a deschis o expoziţie de fotografii şi aparate de fotografiat ■ acestea au aparţinut ilustrului medic Epifanie Cozărescu ■ cele 141 de fotografii reprezintă clădiri vechi ale Romanului, mare parte din ele demolate de comunişti ■

La Muzeul de Istorie Roman s-a deschis, chiar înainte de Crăciunul anului trecut, o expoziţie de fotografii, alb-negru, din colecţia medicului Epifanie Cozărescu, intitulată generic Sub lentila aparatului fotografic, în care sînt expuse 141 de fotografii dar şi de aparate de fotografiat din anii 1960, 1970 şi 1980.

„Expoziţia va fi deschisă publicului, spre vizitare, pînă în data de 1 martie 2021. Aceasta e intitulată de noi, generic, Sub lentila aparatului fotografic şi cuprinde nu doar 141 de fofografii, din care 140 făcute de doctorul Epifanie Cozărescu, ci şi aparate vechi de fotografiat, aparţinînd medicului cunoscut şi ca un pasionat al artei fotografice. Expoziţia este amenajată în corpul B al Muzeului de Istorie, în Casa Fălcoianu, pentru că aici se găseşte şi Colecţia permanentă de istorie a medicinei şi farmaciei, care poartă numele Epifanie Cozărescu, întemeietorul colecţiei.

Am legat această expoziţie, aşa cum am procedat şi altădată, de numele renumitului medic romaşcan, numai că de data aceasta vorbim despre pasiunea doctorului Fălcoianu de a face fotografii. Din cele 141 de imagini fotografice expuse, 140 îi aparţin şi sînt fotografii realizate de acesta în anii ’60, ’70 şi ’80, în perioada în care în oraşul Roman erau demolate vechile clădiri cu arhitectură deosebită şi istorii frumoase, case aparţinînd unor mari personalităţi, cunoscute, şi cu relevanţă, în varii domenii de activitate, atît la nivel local, cît şi la nivel naţional.

O bună parte din aceste clădiri nu mai există astăzi decît în fotografii, iar cele care mai există adăpostesc instituţii ale statului. Din această categorie face parte şi clădirea Muzeului, cunoscută ca fiind Casa Nevruzzi. Este vorba de corpul principal care se regăseşte în fotografiile din colecţia doctorului Epifanie Căzărescu. Nu e singurul exemplu şi aici am mai putea adăuga şi alte exemple, precum Casa Ioachim (care găzduieşte Biblioteca Municipală George Radu Melidon – n.r.), monument arhitectonic recent restaurant“, a declarat muzeografa Iulia Butnariu, autoarea proiectului.

Aceasta susţine că şi în această nouă expoziţie se vede dragostea medicului romaşcan, pentru istoria oraşului care l-a adoptat. Epifanie Cozărescu (1914 – 2010) a fost preşedintele de onoare al Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei din Roman. Cetăţean de onoare al municipiului, este considerat o adevărată istorie vie a Romanului. Cînd a împlinit venerabila vîrstă de 95 de ani a fost omagiat şi de Societatea de Istorie a Medicinei din Bucureşti, în anul 2009.

Născut la Cernăuţi, în 24 ianuArie 1914, a moştenit pasiunea pentru istorie de la tatăl său care a fost şeful Arhivelor Mitropolitane din Cernăuţi. A urmat, ca şi Eminescu Şcoala primară şi Liceul Aron Pumnul, absolvind, ulterior, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, în 1941 devenind doctor în ştiinţe medicale.

A fost medic de regiment pe frontul din Moldova, în 1944, căzînd prizonier de război şi a urmat cursuri de Istorie a Medicinei la Cluj, sub conducerea ilustrului profesor Iuliu Haţieganu. A studiat arhivele din numeroase oraşe ale ţării, printre care Roman, Piatra Neamţ, Piteşti sau Cluj Napoca.

În timpul regimului comunist a avut domiciliu forţat la Roman, perioadă în care a fost medic internist la Spitalul Precista Mare, unde înfiinţează şi primul Muzeu de Istorie a Medicinei din oraş, ulterior desfiinţat odată cu retrocedarea clădirii monument a spitalului către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Mare parte a ceea ce a rămas din acest muzeu se află azi în Colecţia Epifanie Cozărescu de la Muzeul de Istorie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending