Contactează-ne

Actualitate

Clădirile din Roman prin lentila aparatului foto

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Casa Fălcoianu s-a deschis o expoziţie de fotografii şi aparate de fotografiat ■ acestea au aparţinut ilustrului medic Epifanie Cozărescu ■ cele 141 de fotografii reprezintă clădiri vechi ale Romanului, mare parte din ele demolate de comunişti ■

La Muzeul de Istorie Roman s-a deschis, chiar înainte de Crăciunul anului trecut, o expoziţie de fotografii, alb-negru, din colecţia medicului Epifanie Cozărescu, intitulată generic Sub lentila aparatului fotografic, în care sînt expuse 141 de fotografii dar şi de aparate de fotografiat din anii 1960, 1970 şi 1980.

„Expoziţia va fi deschisă publicului, spre vizitare, pînă în data de 1 martie 2021. Aceasta e intitulată de noi, generic, Sub lentila aparatului fotografic şi cuprinde nu doar 141 de fofografii, din care 140 făcute de doctorul Epifanie Cozărescu, ci şi aparate vechi de fotografiat, aparţinînd medicului cunoscut şi ca un pasionat al artei fotografice. Expoziţia este amenajată în corpul B al Muzeului de Istorie, în Casa Fălcoianu, pentru că aici se găseşte şi Colecţia permanentă de istorie a medicinei şi farmaciei, care poartă numele Epifanie Cozărescu, întemeietorul colecţiei.

Am legat această expoziţie, aşa cum am procedat şi altădată, de numele renumitului medic romaşcan, numai că de data aceasta vorbim despre pasiunea doctorului Fălcoianu de a face fotografii. Din cele 141 de imagini fotografice expuse, 140 îi aparţin şi sînt fotografii realizate de acesta în anii ’60, ’70 şi ’80, în perioada în care în oraşul Roman erau demolate vechile clădiri cu arhitectură deosebită şi istorii frumoase, case aparţinînd unor mari personalităţi, cunoscute, şi cu relevanţă, în varii domenii de activitate, atît la nivel local, cît şi la nivel naţional.

O bună parte din aceste clădiri nu mai există astăzi decît în fotografii, iar cele care mai există adăpostesc instituţii ale statului. Din această categorie face parte şi clădirea Muzeului, cunoscută ca fiind Casa Nevruzzi. Este vorba de corpul principal care se regăseşte în fotografiile din colecţia doctorului Epifanie Căzărescu. Nu e singurul exemplu şi aici am mai putea adăuga şi alte exemple, precum Casa Ioachim (care găzduieşte Biblioteca Municipală George Radu Melidon – n.r.), monument arhitectonic recent restaurant“, a declarat muzeografa Iulia Butnariu, autoarea proiectului.

Aceasta susţine că şi în această nouă expoziţie se vede dragostea medicului romaşcan, pentru istoria oraşului care l-a adoptat. Epifanie Cozărescu (1914 – 2010) a fost preşedintele de onoare al Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei din Roman. Cetăţean de onoare al municipiului, este considerat o adevărată istorie vie a Romanului. Cînd a împlinit venerabila vîrstă de 95 de ani a fost omagiat şi de Societatea de Istorie a Medicinei din Bucureşti, în anul 2009.

Născut la Cernăuţi, în 24 ianuArie 1914, a moştenit pasiunea pentru istorie de la tatăl său care a fost şeful Arhivelor Mitropolitane din Cernăuţi. A urmat, ca şi Eminescu Şcoala primară şi Liceul Aron Pumnul, absolvind, ulterior, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, în 1941 devenind doctor în ştiinţe medicale.

A fost medic de regiment pe frontul din Moldova, în 1944, căzînd prizonier de război şi a urmat cursuri de Istorie a Medicinei la Cluj, sub conducerea ilustrului profesor Iuliu Haţieganu. A studiat arhivele din numeroase oraşe ale ţării, printre care Roman, Piatra Neamţ, Piteşti sau Cluj Napoca.

În timpul regimului comunist a avut domiciliu forţat la Roman, perioadă în care a fost medic internist la Spitalul Precista Mare, unde înfiinţează şi primul Muzeu de Istorie a Medicinei din oraş, ulterior desfiinţat odată cu retrocedarea clădirii monument a spitalului către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Mare parte a ceea ce a rămas din acest muzeu se află azi în Colecţia Epifanie Cozărescu de la Muzeul de Istorie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending