Contactează-ne

Actualitate

Cît costă un pacient la vremuri pandemice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ministerul Sănătăţii a impus spitalelor non-Covid să limiteze internările ■ la Roman sînt blocate 100 de paturi ■ la unele spitale, CAS Neamţ a decontat doar la nivelul cheltuielilor efectiv realizate ■

În urmă cu două săptămîni, conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman se plîngea despre faptul că, odată cu măsurile impuse de legislaţia în vigoare, legate de pandemia de SARSC Cov 2, au ajuns în situaţia de a nu mai putea realiza contractul cadru semnat cu cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ.

În acelaşi timp, cheltuielile unităţilor cu echipamente de protecţie a salariaţilor au crescut substanţial şi sînt greu de acoperit. Spitalele s-au aflat în situaţia de a nu-şi putea acoperi cheltuielile necesare rezolvării cazurilor pacienţilor internaţi, în condiţiile în care unitatea din Roman are blocate, de la intrarea în pandemie, 100 de paturi.

„De la începutul pandemiei am fost obligaţi să luăm măsuri de prevenire a răspîndirii virusului. S-a creat un spaţiu de izolare la parterul spitalului, unde pacienţii aşteaptă rezultatele testelor. Pe de altă parte, pandemia a impus să achiziţionăm un volum mai mare de echipamente de protecţie. Dacă pînă la intrarea în pandemie un cadru medical purta o bonetă, o mască şi mănuşi de unică folosinţă, de la izbucnirea ei am fost obşigaţi să achiziţionăm combinezoane speciale, halate de unică folosinţă, ochelari, viziere, care au încărcat facturile. De la minister ne-a venit o adresă prin care ni s-a impus limitarea internărilor. În aceste condiţii s-a ajuns la situaţia ca în unele luni să avem mai puţine externări decît cele prevăzute în pe care-l avem cu CJAS Neamţ.

Prin crearea spaţiilor de izolare avem blocate 100 de paturi. Situaţia din spitalul nostru este aceeaşi ca a tuturora din Romania, unde nu s-au putuit respecta numărul de internări/externări impus de contractul care datează din 2018“, declara pe 15 februrie dr. Maria Andrici, managerul spitalului. Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a explicat modul în care s-au făcut decontările la nivelul unităţilor sanitare cu paturi, în timpul pandemiei de coronavirus, în conformitate cu prevederile HG 252/30 martie 2020, privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii pe perioada stării de urgenţă şi ale HF 438/28 mai 2020.

În acest sens, sumele decontate din bugetul Fondului Naţional de Sănătate „se realizează la nivelul valorii de contract sau la mivelul cheltuielilor efectiv realizate, prin închierea unor acte adiţionale de suplimentare a sumelor cheltuielilor efectiv realizate este mai mare decît valoarea de contract pe toată perioada stării de urgenţă instituită pînă la data de 14 mai 2020“.

Decontări la nivelul cheltuielilor efectiv realizate

Începînd cu 15 mai 2020 decontarea serviciilor acordate pacienţilor diagnosticaţi cu SARS Cov 2 s-a realizat conform prevederilor HG 438/28 mai 2020.

Prin urmare, Casa de Sănătate a decontat în 2020 către cele două spitale suport Covid suma de 78.071.631,07 lei, către Spitalul Judeţean, faţă de suma contractată în valoare totală de 78.601.151, 59 lei. La Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani a fost decontată suma de 14.585.453, 17 lei, faţă de cea contractată în valoare de 14.596.8710,98 lei.

Pentru serviciile acordate pacienţilor cu afecţiuni acute, suspecţi sau confirmaţi cu coronavirus au fost decontate sume la nivelul cheltuielilor efectiv realizate, fiind efectuate plăţi peste valoarea de contract. Atfel Spitalul Judeţean a primit în 2020 suma de 72.975.076,08 lei, din care suma de 13.026.282,17 lei, reprezintă diferenţa dintre cheltuiala efectiv realizată şi suma contractată iniţial – 59.948.793 lei. Către Spitalul Bisericani s-a decontat o contravaloare a serviciilor acordate pacienţilor acuţi de 2.409.796,62 lei, din care 439.311,40 lei, reprezintă diferenţa dintre cheltuiala efectiv realizată şi suma contractată iniţial – 1.931.462,95 lei.

În ceea ce priveşte seviciile pentru bolnavii cronic în cazul celor doi furnizori, decontarea s-a realizat în limita valorii de contract, în timp ce serviciile de spitalizare de zi, cu excepţia pacienţilor oncologici, în cadrul Spitalului Judeţean nu au putut fi realizate, ceea ce a dus la imposibilitatea decontării acestor servicii nerealizate. Pentru celelalte unităţi sanitare cu paturi aflate în relaţie contractuală cu CJAS decontarea s-a făcut la nivelul cheltuielilor efectiv realizate în limita valorii de contract, în situaţia în care valoarea aferentă indicatorilor realizaţi a fost în mod constant mai mică sau egală cu nivelul cheltuielilor efectiv realizate.

În 2020. la Spitalul Roman a fost decontată suma de 41.585.891,32 lei, faţă de suma contractată de 41.859.370,06 lei. Către Spitalul Bicaz a fost decontată suma de 3.459.468,08 lei, faţă de suma contractată de 349.288, 93 lei. Către Spitalul Tîrgu Neamţ a fost decontată suma de 13918.945,88 lei, faţă de suma contractată în valoare totală de 14.0006273,52 lei. „Insistăm asupra faptului că trei unităţi sanitare cu paturi, respectiv SMU Roman, Spitalul Bicaz şi Spitalul Tîrgu Neamţ nu şi-au realizat indicatorii stipulaţi în contractele de furnizare a serviciilor medicale încheiate cu CAS Neamţ, situaţie în care sumele care le-au fost decontate au fost la nivelul cheltuielilor efectiv realizate, în limita valorilor de contract“, se precizează în răspunsul trimis redacţiei Monitorul, unul semat de directorul general CAS Neamţ, Marieana Atomulesei şi directorul relaţii contractuale, Gabriela Zamfir.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending