Contactează-ne

Actualitate

Chinuirea şi schingiuirea animalelor, aspru pedepsite. Ce prevăd noile norme pentru zoofilie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ amenzile au crescut, la fel şi pedepsele cu închisoarea ■ noile norme au fost publicate în Monitorul Oficial

Cei care sînt dovediţi că au chinuit sau au schingiuit animale vor fi pedepsiţi mai aspru. Noile norme, care prevăd pedepse de pînă la 7 ani de detenţie, au fost publicate în Monitorul Oficial. Pînă acum, pentru astfel de fapte erau prevăzute amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei. Reglementările în vigoare prevăd de acum amenzi care pleacă de la 3.000 de lei şi se opresc la 12.000 de lei.

Asta în cazul în care nu se oferă adăposturi corespunzătoare, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie ori asistenţă medicală. Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţie.

Acestea trebuie să aibă contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet înregistrat conform legii. Este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Este incriminată despărţirea puilor de mamă pînă la vîrsta de minimum opt săptămîni de viaţă în vederea comercializării, exceptînd îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creeaza suferinţă.

Este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinînd subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblînzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole.

Mai este interzisă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decît pentru imobilizarea acestora; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; rănirea cu intenţie a animalelor. Este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; schingiuirea; organizarea de lupte între animale sau cu animale; zoofilia.

Dacă o persoană e condamnată pentru una dintre aceste infracţiuni, instanta poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani. Nu constituie infracţiune fapta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reactie la atacul acestuia, precum şi sterilizarea animalelor.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Arfis

    21 mai 2022 at 11:11 PM

    Foarte buna legea pentru protectia animalelor! 7 ani sunt inca putini…atunci cand schingiui,maltratezi,ucizi un animal fara aparare!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending