Contactează-ne

Actualitate

Catalogul electronic, pași spre implementarea în școlile nemțene

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în acest an școlar, sunt deja 22 de unități de învățământ din județul Neamț care folosesc catalogul electronic ■ pare a fi o inițiativă menită să ușureze munca profesorilor, să descurajeze absenteismul și să faciliteze accesul părinților la informații despre actul educativ ■

Primarul Leonard Achiriloaei a facilitat joi, 16 noiembrie 2023, o întâlnire a directorilor de școli din municipiul Roman cu un furnizor de servicii digitale, care a încercat să-i convingă pe șefii unităților de învățământ despre oportunitățile pe care le oferă digitalizarea servicilor de evaluare a elevilor.

„Sunt angajat în sprijinirea Educației și conștient de transformările digitale din societatea noastră. Am discutat despre un pas important în această direcție – implementarea catalogului electronic în școli, o inițiativă menită să aducă beneficii semnificative pentru viitorul tinerilor noștri și pentru modernizarea actului educațional.

Cred că reprezintă o propunere viabilă, care va elimina birocrația prin automatizarea sarcinilor administrative, oferind în același timp statistici complete despre progresul elevilor. Mai mult, va facilita comunicarea directă pe o singură platformă între părinți, elevi și cadrele didactice. O inițiativă menită să ușureze munca profesorilor, să descurajeze absenteismul și să faciliteze accesul părinților la informațiile legate de actul educativ.

În următoarea perioadă, fiecare școală va avea oportunitatea de a testa gratuit acest instrument până la începutul anului viitor. Deciziile privind implementarea vor fi luate în funcție de experiența acumulată și de necesitățile specifice ale fiecărei unități de învățământ”, a consemnat pe pagina Facebook, primarul Leonard Achiriloaei.

Edilul susține că municipiul Roman trebuie să se îndrepte către un sistem educațional modern și adaptat nevoilor secolului XXI. De precizat că aceste servicii digitalizate ar trebui să fie achitate de conducerile de școli din fondurile primite de la Ministerul Educației Naționale, prin finațarea per elev.

Anul acesta, ministerul a aprobat ca în 1.156 de școli din România evaluarea elevilor să se facă prin intermediul cataloagelor electronice. Programul se aplică din luna septembrie 2023 și în 22 de unități școlare din Neamț. Printre ele figurează Liceul Teologic Ortodox ”Cuvioasa Parascheva” Agapia, Școala Gimnazială Bălțătești, Școala Gimnazială Crăcăoani, Școala Gimnazială Dragomirești.

Mai sunt Școala nr.1 Dumbrava Roșie, Școala ”Episcop Melchisedec” Gârcina; Școala ”Carmen Sylva” Horia; Școala Gimnazială Ion Creangă, Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costache” –  Mănăstirea Neamț; Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” Piatra Neamț; Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț; Colegiul Național Pedagogic ”Gheorghe Asachi” Piatra Neamț; Colegiul Forestier Piatra Neamț; Liceul de Artă ”Victor Brauner” Piatra Neamț.

Altele-s Liceul Economic ”Alexandru Ioan Cuza” Piatra Neamț; Școala de Artă ”Sergiu Celibidache” Roman; Școala Gimnazială ”I.Gervescu” Săvinești; Școala Gimnazială ”V.Mitru” Tașca; Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Târgu Neamț și Școala Gimnazială Nr.2 Piatra Neamț. Obligațiile școlilor care folosesc catalogul electronic au fost stabilite prin Ordinul MEN 3896 din 28 martie 2023.

Acesta stipulează regulile pe care trebuie să le respecte unitățile de învățământ în anul școlar 2023/2024. Potrivit actului normativ citat, școlile sunt obligate să asigure măsurile de securitate a prelucrării datelor și să garanteze următoarele drepturi: de a fi informat; de acces; la rectificare; la restricționarea prelucrării datelor și dreptul la portabilitatea datelor.

Potrivit art.13 din ordin editarea notelor, calificativelor și absențelor este permisă, pe bază de acces, doar persoanelor responsabile care au capacitatea de modificare conform unor prevederi.. Se mai stipulează și faptul că elevii și părinții/reprezentanții legali au drept de a vizualiza catalogul electronic în baza unor date de acces prestabilite, respectiv nume de utilizator și parolă. În anumite condiții, aceasta poate fi modificată.

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending