Contactează-ne

Actualitate

Alegeri parlamentare 2020 – Democraţia a înfrânt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ prezenţa a fost de doar 29,09% ■ PSD a câştigat alegerile cu 30%, AUR este marea surpriză, cu 14% ■ PSD are sigur trei deputaţi şi un senator, PNL doi deputaţi şi un senator, AUR şi USR câte un deputat ■ mai rămân pentru redistribuire un deputat şi un senator ■

Absenteismul este cuvântul de ordine al alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020. Doar 31,84% dintre români au votat, iar la Neamţ procentul a fost şi mai mic: 29,09%, respectiv doar 134.763 de alegători. Rezultatele finale oferite de Biroul Electoral Judeţean arată astfel: Camera Deputaţilor – PSD – 33.07%; PNL – 23.60%; AUR – 13.72%; USR – 12.71%; Pro România – 4.50 %; PMP – 4.22%. La Senat – PSD – 33.50%; PNL – 23.14%; AUR – 14.31%; USR – 13.08%; Pro România – 4.60%; PMP – 4.46%. Aşadar, PSD a câştigat alegerile în judeţ, PNL s-a clasat pe locul al doilea, dar a pierdut alegerile în Piatra Neamţ şi Roman, USR a scăzut ameţitor în opţiunile de vot, cădere dură după rezultatele de la alegerile europarlamentare de exemplu.

Surpriza evidentă în Neamţ, dar şi la nivel naţional, este AUR, partid care s-a clasat pe locul trei în opţiunile electoratului, în judeţ. PMP şi Pro România nu au trecut de pragul de 5% în Neamţ şi au mari probleme şi la nivel naţional. Dacă Pro România pare că şi-a luat adio de la intrarea în Parlament, PMP este “pe muchie”, speranţa fiind legată de voturile din diaspora, în special cele din Republica Moldova.

Cum se distribuie mandatele la Neamţ

La Neamţ, mandatele aflate în joc sunt 8 de deputaţi şi trei de senatori. Înainte de redistribuire, “împărţeala” arată astfel: 3 mandate de deputat PSD – Ciprian Şerban, Oana Bulai, Remus Munteanu – două mandate PNL – Mugur Cozmanciuc, Laurenţiu Leoreanu – un mandat AUR – Dumitrina Mitrea – un mandat USR – Iulian Bulai. Rămâne să fie stabilit la cine ajunge încă un mandat de deputat, după redistribuire, totul depinzând în mare parte dacă PMP va intra în Parlament, ceea ce este foarte probabil. Cele trei mandate de senator se împart astfel: un mandat la PSD – Răzvan Cuc – un mandat PNL – Eugen Ţapu, iar un mandat se va afla la cine va merge după redistribuire, şanse mai mari părând să aibă AUR, dar nimic nu este tranşat definitiv.

Ce se întâmplă pe plan local, în consiliile locale şi în cel judeţean

Rezultatele alegerilor parlamentare ar putea avea un impact şi în ceea ce priveşte alianţele pe plan local, în consiliile locale şi în cel judeţean. Înainte de alegerile generale, se părea că PNL va da tonul majorităţilor cu USR, PRO România şi, eventual, PMP, deşi ultimul nu şi-a definit foarte clar poziţia. Lucrurile s-ar putea complica în condiţiile în care, cel mai probabil, PRO România nu va intra în Parlament, iar liderul de la centru, Victor Ponta, a dat semnale în noaptea numărării voturilor că se retrage de la şefia partidului.

Dacă aşa vor sta lucrurile, rămâne de văzut cine va prelua formaţiunea şi “în siajul” cărui partid vor ajunge aleşii locali ai PRO România. Dacă PMP intră în Parlament, acestea sunt informaţiile la momentul redactării articolului, cel mai probabil va fi curtat de PNL pentru o guvernare pe dreapta, la centru, care se poate traduce şi într-o alianţă pe plan local.

Cine va da Guvernul?

La acest moment calculele sunt extrem de complicate, principala informaţie ce este aşteptată fiind cea a situaţiei PMP. După ce se va afla clar dacă PMP intră sau nu în Parlament, atunci se pot face calculele privind redistribuirea mandatelor de parlamentari şi se pot stabili procentele finale ale fiecărei formaţiuni politice. Abia atunci se va şti dacă o formulă de guvernare PNL – USR – UDMR şi, eventual, PMP, va fi viabilă. Pe de altă parte, AUR a anunţat, vedem dacă va şi face aceasta în practică, că nu va intra la guvernare nici cu PNL nici cu PSD.

Social-democraţii, deşi au câştigat alegerile, au şanse destul de mici să găsească o formulă majoritară, dar surprize în politică s-au văzut şi mai mari. Sigur, un cuvânt important, mulţi spun chiar decisiv, îl va avea preşedintele Klaus Iohannis. Oricum ar fi, la acest moment, calculele politice sunt extrem de complicate. La fel de complicate cum sunt şi vremurile pe care le trăim.

Citește știrea
3 comentarii

3 Comments

  1. Oleaca

    7 decembrie 2020 at 10:15 PM

    Pentru numele lui Dumnezeu, de ce ne-ați mai chinuit? De ce ați lăsat să moară 200 de oameni în fiecare zi ca să facem alegeri? Ce rost a mai avut această mascaradă? Acum, distinși reprezentanți ai PNL ne spun că domnul Iohannis va hotărî cine va fi premier. Păi, premierul trebuie să fie prima dată de la partidul aflat pe locul I. Ne trezim că va fi de la partidul aflat pe locul 3, de la USR-PLUS. Atunci, de ce mai sunt alegeri? Poporul muncitor a hotărât altceva.

  2. ADY

    8 decembrie 2020 at 9:20 AM

    Bulai=DEMISIA !Arata ca ai ….BUN SIMT !

  3. Cristian

    8 decembrie 2020 at 9:44 AM

    A fost un vot impotriva PNL! Prezenta redusa la vot s-a datorat pandemiei si incompetentei celor aflati la guvernare! Legimitatea celor alesi este f. redusa!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending