Contactează-ne

Actualitate

Agricultorii, la limita supravieţuirii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vremea nu este încă prielnică începerii lucrărilor agricole de primăvară ■ deşi rezerva de apă din sol s-a refăcut, în mare parte, nu se poate intra în cîmp din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre zi şi noapte ■ marea problemă pe care o au însă fermieri este cea financiară ■ statul are restanţe la despăgubirile pentru calamităţi încă din 2019 ■ preţul grîului " a explodat" ajungînd la un record "istoric" de 1 leu pe kilogram ■ silozurile sînt goale ■

Deşi speră că recoltele anului agricol 2021 vor fi mai bune datorită refacerii rezervei de apă din sol, cei care lucrează în domeniul agricol susţin că au, încă, mari probleme legate atît de vreme, cît mai ales de efectele secetei din ultimii ani şi de lipsurile financiare. Inginerul Vasile Balcan, managerul celei mai mari societăţi agricole din Moldova arată care sînt cauzele impasului în care se află agricultura românească.

„Sperăm ca anul agricol 2021 să fie mult mai bun ca 2020, pentru că în urma precipitaţiilor din ultima vreme s-a acumulat ceva apă în sol şi rezerva s-a mai refăcut. E drept că acest lucru nu în totalitate, dar saturaţia de apă din sol e mult superioară celei de anul trecut, cînd a fost un an cu secetă excesivă, care a calamitat suprafeţele de teren şi în proporţie de 100%.

În această primăvară avem însă ceva probleme legate de variaţiile de temperatură de la noapte la zi, care sînt foarte mari şi crează un stres puternic plantelor. Ca şi la oameni acesta se resimte puternic şi în sectorul vegetal. Au început însămînţările la culturile de primăvară de: ovăz şi orzoaică, grîu de primăvară, în măsura în care s-a putut intra în teren.

Deşi pentru unele culturi timpul este foarte întîrziat nu am putut intra pe parcele întregi din cauza solului îmbibat de apă. Dacă temperaturile vor creşte, vom încerca să intrăm în cîmp, în săptămîna 5-11 aprilie, în funcţie de valorile de temperatură din sol, în special.

Se impune, urgent, însămînţarea suprafeţelor ce vor fi cultivate cu: floarea soarelui, soia şi porumb, care au nevoie de o temperatură a solului de 5-6 grade Celsius şi de o temperatură corespunzătoare în aer. În societatea noastră încercăm să realizăm lucrări agricole în cîmp, în măsura în care avem îndeplinite, în tarla, condiţile climaterice amintite”, a declarat Vasile Balcan, managerul SC „Marsat” SA Roman, cea mai mare societate agricolă din zona Moldovei, care dezvoltă afaceri şi în Republica Moldova.

Stocurile de grîu în silozuri sînt zero

Societatea „Marsat” deţine şi cele mai mari silozuri din Moldova iar managerul general al acesteia susţine că anul acesta stocurile de cereale sînt zero, la ora la care vorbim. „Stocurile de grîu în silozurile noastre sînt zero. Sperăm să le refacem din noua producţie, dacă aceasta va fi bună”, a mai adăugat Vasile Balcan.

În lumea fermierilor se vorbeşte de o majorare a preţului pîinii, în perioada următoare care va fi determinată de preţul grîului la Bursa din Franţa. În aceste condiţii şi în România, în 2021, preţul de vînzare al grîului a început în forţă cu o ţintă clară: nivelul de 1 leu pe kilogramul de cereale. Specialiştii spun că preţul la grîu este făcut de cerere, iar cum în acest început de an calendaristic, oferta nu este deloc una generoasă, cantităţile limitate fac ca preţul grîului să se îndrepte spre un record absolut.

Situaţia este similară şi pe bursa europeană de referinţă, bursa Euronext de la Paris, unde preţul grîului este cu 12% mai mare ca anul trecut. Fermierul nemţean se plînge de faptul că din cauza calamităţilor de anul trecut majoritatea agricultorilor români „sînt la pămînt”. „După cum se ştie seceta de anii trecuţi a calamitat culturile în proporţie de 30 pînă la 100%. Guvenul a promis marea cu sarea, dar pînă acum nu s-au lichidat plăţile pentru calamităţi decît la nivelul a 11% pentru producţia anului 2019.

Cei mai mulţi producători agricoli, în special micii fermieri, nu au nici un fel de rezerve finaciare, împrumuturi la bănci nu au cum să facă, aşa încît am fost nevoiţi ca societate să reeşalonăm datoriile la peste 90% din micii fermieri, cărora le prestăm servicii. Este vorba de reeşalonarea datoriilor pentru inputuri: seminţe, îngrăşăminte, pesticide, motorină, datorii pe care le au încă de anul trecut, la care se adaugă sumele contractate anul acesta”, a mai declarat Vasile Balcan.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bugetul Târgului este supus la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectul de hotărîre privind veniturile, cheltuielile urbei şi obiectivele de investiţii ce vor primi finanţare va fi dezbătut în şedinţa din 12 aprilie ■ pe ordinea de zi sînt menţionate opt proiecte de hotărîre ■

Bugetul oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021 va fi supus luni, 12 aprilie, votului consilierilor locali, convocaţi într-o şedinţă extraordinară, cu opt puncte pe ordinea de zi.

Potrivit proiectului iniţiat de conducerea primăriei, totalul sumelor preconizate a intra în alcătuirea bugetului urbei s-ar cifra la 74.013.578 lei, în care sunt incluse veniturile proprii estimate a fi obţinute din impozite şi taxe locale în valoare de 8.687.000 lei, la care s-ar adăuga 12.022.000 lei, din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 12.585.000 lei, cu titlu de sume defalcate din tva, subvenţii aşteptate de la bugetul de stat în valoare de 7.562.000 lei, subvenţii de la alte administraţii în valoare de 160.000 lei, finanţare Delgaz pentru extindere reţea gaze naturale în cartierul Blebea ce ajunge la 680.000 lei etc. De asemenea, sînt cuprinse în bugetul estimat pentru anul 2021 şi fonduri de 30.461.000 lei aşteptate de la Uniunea Europeană pentru proiecte derulate la nivel local.

Proiectul de hotărîre aflat în mapele consilierilor locali cuprinde şi cheltuileile programate pentru anul în curs, defalcate pe secţiunea de funcţionare şi cea de dezvoltare, precum şi obiectivele din lista de investiţii pentru anul 2021. Un alt proiect de hotărîre ce va fi supus dezbaterii consilierilor se referă la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli estimat al Spitalului Orăşenesc Sf.Dimitrie Târgu Neamţ, urmînd să fie luată în discuţie şi modificarea statului de funcţii al unităţii sanitare. Participanţii vor mai avea de luat hotărîri în privinţa Bugetului de venituri şi cheltuieli al Direcţiei de Asistenţă Socială a oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021, precum şi a listei de investiţii aacestei instituţii.

Discuţiile vor continua tot pe tema banilor, pentru că va fi cerută aprobarea consilierilor locali pentru condiţiile contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 6.000.000 lei de la Banca Comercială Română, pentru care s-ar lua în calcul o perioadă de rambursare de 96 luni, după care se va supune la vot şi proiectul privind creditul menţionat. În cadrul şedinţei vor mai fi luate decizii în privinţa casării unor active fixe din domeniul privat al urbei şi a lotizării unui teren.

Citește știrea

Actualitate

Cînd evaziunea nu mai duce la puşcărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evazioniştii scapă de detenţie în anumite condiţii ■ prejudiciul nu trebuie să depăşească 100.000 de euro şi trebuie achitat integral ■ legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis ■

Liber la evaziune fiscală, dacă ai ceva bănuţi prin conturi. Cei care săvîrşesc de acum înainte astfel de infracţiuni scapă de detenţie. Totul în anumite condiţii, respectiv prejudiciul nu trebuie să depăşească suma de 100.000 de euro, iar paguba în dauna statului trebuie achitată pînă la ultimul bănuţ. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, avînd ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvîrşirii acestor fapte. De asemenea, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvîrşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operatiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble; sustragerea de la verificări financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; substituirea, degradarea sau înstrăinarea de debitor ori de terţe persoane a bunurilor sechestrate.

În cazul unor astfel de fapte, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu trece de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de pînă la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplica amendă.

În cazul săvîrşirii uneia dintre infracţiunile menţionate anterior, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, pînă la pronunţarea unei hotărîri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobînzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcîndu-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare“. Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor.

Citește știrea

Actualitate

Urmărit naţional depistat în Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ el avea la activ două condamnări care însumează peste 5 ani de detenţie ■ în ambele cauze a condus fără permis, dar a mai făcut alte fapte ■

Un botoşănean în vîrstă de 53 de ani, cu două condamnări la activ, ce ar fi trebuit să se afle în penitenciar pentru executarea pedepselor privative de libertate, a fost depistat pe meleaguri nemţene.

S-a întîmplat pe 10 aprilie 2021, cînd în baza activităţilor informativ – operative, bărbatul care fusese dat în urmărire la nivel naţional a fost depistat pe o stradă din Piatra Neamţ. Pe numele lui existau două mandate de executare a închisorii ce cumulau peste 5 ani de detenţie, respectiv una de 2 ani şi 3 luni, iar cealaltă de 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare.

În principiu, a fost vorba de conducere fără permis, dar şi alte fapte. Pe 2 noiembrie 2020, Judecătoria Rîmnicu Vîlcea, a emis primul mandat, unul de 2 ani şi 3 luni de detenţie, pentru săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, fals privind identitatea, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea oamenilor legii.

Ulterior, pe 23 martie 2021, Judecătoria Suceava l- a condamnat în alt dosar, a doua sancţiune fiind pentru fals intelectual şi conducere fără permis. Pe 1 noiembrie 2017, fără permis, individul a ieşit cu maşina în trafic, la Rîmnicu Vîlcea, moment în care a surprins şi accidentat un pieton care traversa regulamentar.

În urma impactului, victima a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 10-12 zile de îngrijiri medicale. După accident, şoferul şi-a văzut de drum, fiind identificat a doua zi, pe raza judeţului Vîlcea, ocazie cu care a prezentat pentru identificare un act de identitate ce aparţinea unui alt bărbat. Faptele din al doilea dosar au avut loc pe 24 octombrie 2014, cînd a şofat prin Suceava fără permis, fiind tras pe dreapta de poliţiştii rutieri.

Atunci s-a legitimate doar verbal, fără a prezenta o carte e identitate, determinîndu-l astfel pe agentul constatator să întocmească proces verbal de contravenţie în care au fost consemnate date nereale. Pentru toate acestea, pe 10 aprilie 2021 a fost condus la Penitenciarul Bacău pentru executarea pedepselor privative de libertate.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending