Contactează-ne

Actualitate

Agricultorii, la limita supravieţuirii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vremea nu este încă prielnică începerii lucrărilor agricole de primăvară ■ deşi rezerva de apă din sol s-a refăcut, în mare parte, nu se poate intra în cîmp din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre zi şi noapte ■ marea problemă pe care o au însă fermieri este cea financiară ■ statul are restanţe la despăgubirile pentru calamităţi încă din 2019 ■ preţul grîului " a explodat" ajungînd la un record "istoric" de 1 leu pe kilogram ■ silozurile sînt goale ■

Deşi speră că recoltele anului agricol 2021 vor fi mai bune datorită refacerii rezervei de apă din sol, cei care lucrează în domeniul agricol susţin că au, încă, mari probleme legate atît de vreme, cît mai ales de efectele secetei din ultimii ani şi de lipsurile financiare. Inginerul Vasile Balcan, managerul celei mai mari societăţi agricole din Moldova arată care sînt cauzele impasului în care se află agricultura românească.

“Sperăm ca anul agricol 2021 să fie mult mai bun ca 2020, pentru că în urma precipitaţiilor din ultima vreme s-a acumulat ceva apă în sol şi rezerva s-a mai refăcut. E drept că acest lucru nu în totalitate, dar saturaţia de apă din sol e mult superioară celei de anul trecut, cînd a fost un an cu secetă excesivă, care a calamitat suprafeţele de teren şi în proporţie de 100%.

În această primăvară avem însă ceva probleme legate de variaţiile de temperatură de la noapte la zi, care sînt foarte mari şi crează un stres puternic plantelor. Ca şi la oameni acesta se resimte puternic şi în sectorul vegetal. Au început însămînţările la culturile de primăvară de: ovăz şi orzoaică, grîu de primăvară, în măsura în care s-a putut intra în teren.

Deşi pentru unele culturi timpul este foarte întîrziat nu am putut intra pe parcele întregi din cauza solului îmbibat de apă. Dacă temperaturile vor creşte, vom încerca să intrăm în cîmp, în săptămîna 5-11 aprilie, în funcţie de valorile de temperatură din sol, în special.

Se impune, urgent, însămînţarea suprafeţelor ce vor fi cultivate cu: floarea soarelui, soia şi porumb, care au nevoie de o temperatură a solului de 5-6 grade Celsius şi de o temperatură corespunzătoare în aer. În societatea noastră încercăm să realizăm lucrări agricole în cîmp, în măsura în care avem îndeplinite, în tarla, condiţile climaterice amintite”, a declarat Vasile Balcan, managerul SC “Marsat” SA Roman, cea mai mare societate agricolă din zona Moldovei, care dezvoltă afaceri şi în Republica Moldova.

Stocurile de grîu în silozuri sînt zero

Societatea “Marsat” deţine şi cele mai mari silozuri din Moldova iar managerul general al acesteia susţine că anul acesta stocurile de cereale sînt zero, la ora la care vorbim. “Stocurile de grîu în silozurile noastre sînt zero. Sperăm să le refacem din noua producţie, dacă aceasta va fi bună”, a mai adăugat Vasile Balcan.

În lumea fermierilor se vorbeşte de o majorare a preţului pîinii, în perioada următoare care va fi determinată de preţul grîului la Bursa din Franţa. În aceste condiţii şi în România, în 2021, preţul de vînzare al grîului a început în forţă cu o ţintă clară: nivelul de 1 leu pe kilogramul de cereale. Specialiştii spun că preţul la grîu este făcut de cerere, iar cum în acest început de an calendaristic, oferta nu este deloc una generoasă, cantităţile limitate fac ca preţul grîului să se îndrepte spre un record absolut.

Situaţia este similară şi pe bursa europeană de referinţă, bursa Euronext de la Paris, unde preţul grîului este cu 12% mai mare ca anul trecut. Fermierul nemţean se plînge de faptul că din cauza calamităţilor de anul trecut majoritatea agricultorilor români “sînt la pămînt”. “După cum se ştie seceta de anii trecuţi a calamitat culturile în proporţie de 30 pînă la 100%. Guvenul a promis marea cu sarea, dar pînă acum nu s-au lichidat plăţile pentru calamităţi decît la nivelul a 11% pentru producţia anului 2019.

Cei mai mulţi producători agricoli, în special micii fermieri, nu au nici un fel de rezerve finaciare, împrumuturi la bănci nu au cum să facă, aşa încît am fost nevoiţi ca societate să reeşalonăm datoriile la peste 90% din micii fermieri, cărora le prestăm servicii. Este vorba de reeşalonarea datoriilor pentru inputuri: seminţe, îngrăşăminte, pesticide, motorină, datorii pe care le au încă de anul trecut, la care se adaugă sumele contractate anul acesta”, a mai declarat Vasile Balcan.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending