Contactează-ne

Actualitate

Admitere la liceele din Neamţ. O analiză despre primele şi ultimele medii la unităţi cu pretenţii, dar şi la altele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ s-a terminat procedura de repartizare computerizată la liceele din Neamţ ■ nici un elev nu va rămîne în afara sistemului de educaţie, indiferent de media de absolvire ■

Rezultatele la admiterea computerizată au ajuns şi în şcoli, urmînd să-şi facă propriile analize în ceea ce priveşte mediile de admitere, cele mai mari şi cele mai mici. Am discutat cu o parte dintre directorii unităţilor de învăţămînt liceal din judeţul Neamţ, despre calitatea elevilor pe care i-au primit în clasa a IX-a.

Profesorul Grigoruţă Oniciuc, director al Colegiului Naţional Petru Rareş a atras atenţia asupra faptului că analiza realizată privind cele mai mari şi cee mai mici medii de admitere trebuie făcută respectînd un criteriu corect de comparaţie, care ţine de numărul de clase din planul de şcolarizare.

„Orice comparaţie pe care am face-o este corectă doar în situaţia în care comparăm numărul de copii din două clase similare de la noi şi de la Colegiul Naţional Roman Vodă, de exemplu. Nu pot compara cea mai mare medie de la un liceu cu o singură clasă cu acelaşi profil. Este evidet că media cea mai mare de admitere va fi la cel cu doaro clasă. Dacă facem altfel de comparaţii, informaţiile promovate sînt false.

Să luăm un exemplu. La Colegiul Calistrat Hogaş utima medie de admitere e mai mică ca la noi, pentru că au doar o clasă. Ceea ce ne bucură este faptul că ne-au venit copii cu note foarte mari, de la Dămuc, Farcaşa, Crăcăoani, care au intrat la profil Matematică – Informatică. Primul copil intrat cu 9,95 este de la Şcoala Vaduri“, a precizat directorul Grigoruţă Oniciuc.

La Colegiul Calistrat Hogaş, la profilul Ştiinţele Naturii, la clasa de Matematică – Informatică, intensiv engleză, media cea mai mare ese de 9,80 şi este a unui elev de la Şcoala Nr.2 Piatra Neamţ, La clasa de Matematică – Informatică, cea mai mare medie este de 9,64, iar cea mai mică de 8,84. La clasa de Ştiinţele Naturii, grupă intensiv engleză, cea mai mare medie este de 9,90, iar cea mai mică de 9,04.

La clasa de Filologie, cea mai mare medie este de 9,46, iar cea mai mică de 8,62. La cea de a doua clasă de Filologie – Bilingv, cea mai mare medie a obţinut-o un copil de la Şcoala 5 Piatra Neamţ şi este de 9,80, iar cea mai mică este 8,22, elev de la Bizaz Chei. La clasa de Ştiinţe Sociale – intensiv engleză, cea mai mare medie e una a unui elev care a studiat la Calistrat Hogaş – 9,78, în timp ce cea mai mică medie este de 8,85 (elev de la Şcoala Daniela Cuciuc.

La Colegiul Naţional Petru Rareş vor funcţiona două clase de Matematică – Informatică – 52 elevi. Cea mai mare medie este de 9,99 (elev provenind de la Liceul de Informatică ), iar cea mai mică este de 9,19. La clasa de Ştiinţele Naturii cea mai mare medie de admitere este de 9,95 (elev de la Şcoala Vaduri) şi cea mai mică de 8,98.

Colegiul va funcţiona cu două clase de Ştiinţe Sociale, unde cea mai mare medie de admitere este de 9,82 (elev de la acelaşi colegiu) şi cea mai mică de 8,60 (elev de la Bărgăoani). Medii foarte mari au copiii provenind de la şcoli din mediul rural. La Colegiul Gheorghe Asachi, la clasa de Ştiinţe ale Naturii (26 elevi) cea mai mare este de 9,09 şi cea mai mică de 8,55.

Informatică Piatra Neamţ, Roman Vodă, Vasile Sav, Ion Ionescu de la Brad…

La clasa de Ştiinţe Sociale ( 26 elevi) cea mai mare medie este de 9,62 şi cea mai mică de 8,40. În clasa de Puericultură (24 elevi), cea mai mare medie de admitere a fost 8,59 şi cea mai mică 7,65. La cele două clase de învăţător-educatoare cea mai mare medie este de 9,75 şi cea mai mică de 8,07.

La Colegiul Naţional Roman Vodă vor funcţiona două clase de Filologie. Cea mai mare medie este de 9,35 şi cea mai mică de 8,17. La Matematică – Informatică au intrat 78 de absolvenţi, cea mai mare medie fiind 9,99 şi cea mai mică de 8,90. La clasele de Ştiinţe ale Naturii (52 elevi) cea mai mare medie e 9,91 şi cea mai mică de 8.83. La Ştiinţe Sociale au intrat 52 de copii, cea mai mare medie este de 9,51 şi cea mai mică de 8,52.

Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ va funcţiona cu şase clase de Matematică Informatică (intensiv). Cu cea mai mare medie, 9,96, au intrat doi copii, unul de la Şcoala 5 şi celălalt de la Şcoala Nr.3 Piatra Neamţ. Cea mai mică medie de admitere este de 8,64. Liceul Tehnologic Vasile Sav Roman va funcţiona o clasă de Matematică – Informatică.

La aceasta, cea mai mare medie este de 9,53 (elev de la Trifeşti) şi cea mai mică medie de 8,37 (elev de la Şcoala 5 Roman). În cele două clase de Tehnică de calcul au intrat 48 de elevi, cea mai mare medie fiind de de 9,23 (elev de la Şcoala Nr.8 Roman) şi cea mai mică de 7,63. Anul acesta, la acest liceu va funcţiona o clasă cu profil nou, de Electronică – Automatizări (24 elevi). Cea mai mare medie este de 7,64 şi cea mai mică de 7,46.

Cea mai mare medie la clasa de „Electricieni“ este de 7,95 şi cea mai mică de 7,04. La Mecanică, (24 elevi), cea mai mare medie este a unui copil de la Iugani judeţul Iaşi – 7,40 şi cea mai mică de 6,64 (elev de la Scoala Adjudeni). La Colegiul Spiru Haret din Piatra Neamţ, la clasa de Economic (24 elevi) cea mai mare medie este de 8,58, iar cea mai mică 8,30.

La clasa de Comerţ (24 elevi) cea mai mare medie este de 8,48 şi cea mai mică de 8,34. La Liceul Vasile Alecsandri Săbăoani va funcţiona o clasă de Ştinţele Naturii (26 locuri), unde s-a intrat cu media 9,26, iar cea mai mică a fost 6,47. La clasa de Ştiinţe Sociale (26 elevi), cea mai mare medie de intrare este de 7,97 şi cea mai mică de 5,79.

La Liceul Agricol Ion Ionescu de la Brad, la profilul Tehnician Veterinar au intrat 21 de elevi. Cea mai mare medie de admitere este de 6,10, iar cea mai mică medie de 3,13. În conformitate cu Legea Educaţiei, nici un absolvent de gimnaziu, indiferent de media de absolvire, nu va rămîne pe dinafara sistemului, ei urmînd a fi integraţi în învăţămîntul profesional, unde repartizarea computerizată se va face astăzi, 15 iulie 2022.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending