Contactează-ne

Actualitate

Admitere la liceele din Neamţ. O analiză despre primele şi ultimele medii la unităţi cu pretenţii, dar şi la altele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ s-a terminat procedura de repartizare computerizată la liceele din Neamţ ■ nici un elev nu va rămîne în afara sistemului de educaţie, indiferent de media de absolvire ■

Rezultatele la admiterea computerizată au ajuns şi în şcoli, urmînd să-şi facă propriile analize în ceea ce priveşte mediile de admitere, cele mai mari şi cele mai mici. Am discutat cu o parte dintre directorii unităţilor de învăţămînt liceal din judeţul Neamţ, despre calitatea elevilor pe care i-au primit în clasa a IX-a.

Profesorul Grigoruţă Oniciuc, director al Colegiului Naţional Petru Rareş a atras atenţia asupra faptului că analiza realizată privind cele mai mari şi cee mai mici medii de admitere trebuie făcută respectînd un criteriu corect de comparaţie, care ţine de numărul de clase din planul de şcolarizare.

„Orice comparaţie pe care am face-o este corectă doar în situaţia în care comparăm numărul de copii din două clase similare de la noi şi de la Colegiul Naţional Roman Vodă, de exemplu. Nu pot compara cea mai mare medie de la un liceu cu o singură clasă cu acelaşi profil. Este evidet că media cea mai mare de admitere va fi la cel cu doaro clasă. Dacă facem altfel de comparaţii, informaţiile promovate sînt false.

Să luăm un exemplu. La Colegiul Calistrat Hogaş utima medie de admitere e mai mică ca la noi, pentru că au doar o clasă. Ceea ce ne bucură este faptul că ne-au venit copii cu note foarte mari, de la Dămuc, Farcaşa, Crăcăoani, care au intrat la profil Matematică – Informatică. Primul copil intrat cu 9,95 este de la Şcoala Vaduri“, a precizat directorul Grigoruţă Oniciuc.

La Colegiul Calistrat Hogaş, la profilul Ştiinţele Naturii, la clasa de Matematică – Informatică, intensiv engleză, media cea mai mare ese de 9,80 şi este a unui elev de la Şcoala Nr.2 Piatra Neamţ, La clasa de Matematică – Informatică, cea mai mare medie este de 9,64, iar cea mai mică de 8,84. La clasa de Ştiinţele Naturii, grupă intensiv engleză, cea mai mare medie este de 9,90, iar cea mai mică de 9,04.

La clasa de Filologie, cea mai mare medie este de 9,46, iar cea mai mică de 8,62. La cea de a doua clasă de Filologie – Bilingv, cea mai mare medie a obţinut-o un copil de la Şcoala 5 Piatra Neamţ şi este de 9,80, iar cea mai mică este 8,22, elev de la Bizaz Chei. La clasa de Ştiinţe Sociale – intensiv engleză, cea mai mare medie e una a unui elev care a studiat la Calistrat Hogaş – 9,78, în timp ce cea mai mică medie este de 8,85 (elev de la Şcoala Daniela Cuciuc.

La Colegiul Naţional Petru Rareş vor funcţiona două clase de Matematică – Informatică – 52 elevi. Cea mai mare medie este de 9,99 (elev provenind de la Liceul de Informatică ), iar cea mai mică este de 9,19. La clasa de Ştiinţele Naturii cea mai mare medie de admitere este de 9,95 (elev de la Şcoala Vaduri) şi cea mai mică de 8,98.

Colegiul va funcţiona cu două clase de Ştiinţe Sociale, unde cea mai mare medie de admitere este de 9,82 (elev de la acelaşi colegiu) şi cea mai mică de 8,60 (elev de la Bărgăoani). Medii foarte mari au copiii provenind de la şcoli din mediul rural. La Colegiul Gheorghe Asachi, la clasa de Ştiinţe ale Naturii (26 elevi) cea mai mare este de 9,09 şi cea mai mică de 8,55.

Informatică Piatra Neamţ, Roman Vodă, Vasile Sav, Ion Ionescu de la Brad…

La clasa de Ştiinţe Sociale ( 26 elevi) cea mai mare medie este de 9,62 şi cea mai mică de 8,40. În clasa de Puericultură (24 elevi), cea mai mare medie de admitere a fost 8,59 şi cea mai mică 7,65. La cele două clase de învăţător-educatoare cea mai mare medie este de 9,75 şi cea mai mică de 8,07.

La Colegiul Naţional Roman Vodă vor funcţiona două clase de Filologie. Cea mai mare medie este de 9,35 şi cea mai mică de 8,17. La Matematică – Informatică au intrat 78 de absolvenţi, cea mai mare medie fiind 9,99 şi cea mai mică de 8,90. La clasele de Ştiinţe ale Naturii (52 elevi) cea mai mare medie e 9,91 şi cea mai mică de 8.83. La Ştiinţe Sociale au intrat 52 de copii, cea mai mare medie este de 9,51 şi cea mai mică de 8,52.

Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ va funcţiona cu şase clase de Matematică Informatică (intensiv). Cu cea mai mare medie, 9,96, au intrat doi copii, unul de la Şcoala 5 şi celălalt de la Şcoala Nr.3 Piatra Neamţ. Cea mai mică medie de admitere este de 8,64. Liceul Tehnologic Vasile Sav Roman va funcţiona o clasă de Matematică – Informatică.

La aceasta, cea mai mare medie este de 9,53 (elev de la Trifeşti) şi cea mai mică medie de 8,37 (elev de la Şcoala 5 Roman). În cele două clase de Tehnică de calcul au intrat 48 de elevi, cea mai mare medie fiind de de 9,23 (elev de la Şcoala Nr.8 Roman) şi cea mai mică de 7,63. Anul acesta, la acest liceu va funcţiona o clasă cu profil nou, de Electronică – Automatizări (24 elevi). Cea mai mare medie este de 7,64 şi cea mai mică de 7,46.

Cea mai mare medie la clasa de „Electricieni“ este de 7,95 şi cea mai mică de 7,04. La Mecanică, (24 elevi), cea mai mare medie este a unui copil de la Iugani judeţul Iaşi – 7,40 şi cea mai mică de 6,64 (elev de la Scoala Adjudeni). La Colegiul Spiru Haret din Piatra Neamţ, la clasa de Economic (24 elevi) cea mai mare medie este de 8,58, iar cea mai mică 8,30.

La clasa de Comerţ (24 elevi) cea mai mare medie este de 8,48 şi cea mai mică de 8,34. La Liceul Vasile Alecsandri Săbăoani va funcţiona o clasă de Ştinţele Naturii (26 locuri), unde s-a intrat cu media 9,26, iar cea mai mică a fost 6,47. La clasa de Ştiinţe Sociale (26 elevi), cea mai mare medie de intrare este de 7,97 şi cea mai mică de 5,79.

La Liceul Agricol Ion Ionescu de la Brad, la profilul Tehnician Veterinar au intrat 21 de elevi. Cea mai mare medie de admitere este de 6,10, iar cea mai mică medie de 3,13. În conformitate cu Legea Educaţiei, nici un absolvent de gimnaziu, indiferent de media de absolvire, nu va rămîne pe dinafara sistemului, ei urmînd a fi integraţi în învăţămîntul profesional, unde repartizarea computerizată se va face astăzi, 15 iulie 2022.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Este oferită o dobîndă generoasă la titlurile Tezaur. Statul împrumută, din nou, bani de la populaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru investiţia de un an se oferă o dobîndă de 8,25% ■ titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate pînă la finalul lunii august 2022 ■

Statul are visteria cam goală şi, din nou, împrumută bani de la populaţie. Oferă o dobîndă ce nu poate concura cu cele acordate de băncile comerciale, iar pentru investiţia de un an ea este de 8,25%. Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate de cei care au ceva economii cu începere de la data de 8 august 2022. Au maturitate de un an, valoare nominală de 1 leu şi sînt în formă dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 8 – 26 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice, care sînt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual. Operaţiunile ce pot fi realizate online sînt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi GhidTezaur online şi Tezaur online; în perioada 9 – 29 august titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului; în perioada 8 – 26 august 2022 în mediul urban şi 8 – 25 august 2022 în mediul rural, titlurile de stat pot fi achiziţionate prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română SA.

Dobînda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sînt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate face una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sînt eligibile persoanele fizice care au împlinit vîrsta de 18 ani la data subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sînt neimpozabile.

Fondurile obţinute de emitent vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Titlurile de stat sînt o formă de finanţare a bugetului, prin care statul se împrumută de la cetăţenii pentru o perioada clară de timp, între 1 şi 3, ani, iar dobînda este anunţată înainte de emiterea titlurilor. Este una dintre cele mai sigure investiţii, iar banii obţinuţi cu titlu de dobîndă nu sînt impozabili.

Citește știrea

Actualitate

Primăria, mulţumită de succesul cinema în aer liber. „Cîrcotaşii“: „Ce ziceţi de proiecţia Apă non-stop la robinete?“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aleşii locali au aprobat cheltuirea a 12.000 lei pentru două seri de cinema în aer liber ■ „cîrcotaşii“, exasperaţi de desele avarii la apă, spun că asemenea acţiuni fac parte din seria „chelul şi tichia de mărgăritar“ ■

Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, se arată încîntat de reuşita organizării, în aer liber, a două seri de proiecţii cinematografice, vineri, 5 august şi a doua zi. A spus că serile de film organizate în Parcul Municipal, au fost un real succes. Proiecţiile au adus împreună sute de romaşcani, într-o atmosferă relaxantă, vehiculîndu-se aproximativ 700 de spectatori pe seară.

„Mă bucur că am reuşit să diversific paleta de activităţi, în primul rînd pentru romaşcani, în această perioadă a concediilor, în care cu toţii dorim să strîngem amintiri frumoase, alături de familie şi prieteni. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, celor care aţi participat împreună cu cei mici la proiecţia dedicată lor.

Dar şi în seara următoare, la proiecţia dedicată publicului general. Vă asigur că, în curînd, la Roman, vom avea şi alte evenimente frumoase, care să ne aducă împreună, fiind convins că acestea sînt benefice comunităţii noastre“ se consemnează pe pagina de Facebook a primarului Leonard Achiriloaei .

Cum postarea a apărut după seria de avarii la apă, spiritele s-au încins, din nou, pe pagina de socializare, existînd păreri pro şi contra unor astfel de manifestări. „Ce ziceţi de proiecţia Apă non- stop la robinete? Sigur ar fi o încîntare pentru toţi cetăţenii Romanului, fiind pe gustul tuturor. Ar fi un real succes!“ e de părere Nicoleta Lucia.

Vero Vero crede că e păcat, deoarece pentru a putea viziona un film romaşcanii trebuie să meargă la Bacău, pentru că din trei săli de cinema, autorităţile nu au fost în stare să modernizeze măcar una. John Gabriel e de părere că trebuiau mai multe scaune pentru că multă lume a fost nevoită să stea în picioare (în seara cînd s-a proiectat filmul de desene animate Luca – n.r.).

Există şi cîrcotaşi care susţin că 12.000 lei pentru două seri de proiecţie înseamnă enorm de mult, în condiţiile în care nu există o prioritizare a investiţiilor şi edilii „aruncă cu banii pe Apa Sîmbetei“. Asta în condiţiile în care ar trebui să se strîngă ban peste ban, pentru a rezolva problema apei la Roman, cînd de la o lună la alta sutele de kilometri de conducte, unele din perioada antebelică, ca cea din Smirodava, cedează unele după altele.

Este criticat şi fostul primar Lucian Micu, care din împrumutul bancar a trecut la schimbarea pavelelor. La fel de criticată este şi decizia actualului edil şef, care a scos din centru arborii de tuia şi i-a înlocuit cu salcîmi ornamentali şi rulouri de iarbă, deja distrusă în cîteva locuri. Unul din „avizaţi“ anunţă deja că municiplaitatea intenţionează să „arunce iar bani publici“ pe organizarea Zilelor Diasporei, la sfîrşitul lunii august.

Citește știrea

Actualitate

Tîlhari mici, la drumul mare. Patru adolescenţi au la activ două infracţiuni de tîlhărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru adolescenţi cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, au găsit alt mod de a-şi petrece vacanţa de vară şi în decurs de cîteva zile, au prădat două persoae. Au fost identificaţi recent, fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

Anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi, pe 8 august 2022, de către o femeie de 36 de ani, din judeţul Bacau, cu privire la faptul că a fost victima infracţiunii de tîlhărie. Din cercetările efectuate pînă în prezent a reieşit că infracţiunea a fost comisă pe o stradă din Piatra Neamţ.

„În urma activităţilor investigative efectuate de poliţişti, au fost identificate patru persoane, cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, din Piatra Neamţ, bănuite de comiterea faptei. Victima ar fi fost ameninţată cu acte de violenţă, fiindu-i sustraşi 50 de lei“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Cercetarile efectuate au relevant faptul că, la data de 27 iulie 2022, în jurul orei 21:30, aceleaşi persoane ar fi exercitat ameninţări cu acte de violenţă asupra unui bărbat de 40 de ani, din Piatra Neamţ, pe care l-ar fi deposedat de o borsetă.

În acesta erau documente persoanele şi un telefon mobil. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliţiei, în vederea continuării cercetărilor, iar în baza probatoriului administrat, au fost reţinute pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de tîlhărie calificată. Urma să fie sesizată Judecătoria Piatra Neamţ, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Citește știrea
AdvertisementTrending