Contactează-ne

Actualitate

Adăposturile civile, iată care-i starea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aproximativ 31% din populaţia Romanului şi a oraşului Tîrgu Neamţ are unde se adăposti în caz de război ■ cel mai bine stă oraşul Bicaz ■ la Piatra Neamţ există 29 adăposturi publice ■ în evidenţa ISU, în judeţ sînt 73 de adăposturi publice şi private ■

Pentru că se tot vorbeşte de un conflict armat la graniţile Ucrainei, mai exact de o invazie rusă în ţara vecină, am avut curiozitatea jurnalistică de a afla capacitatea de adăpostire a populaţiei judeţului Neamţ, în caz că ar fi nevoie.

Această responsabilitate o au, prin Legea 16/1996 a protecţiei civile, autorităţile publice centrale şi locale. În PiatraNeamţ, în conformitate cu declaraţiile Serviciului comunicare din primărie, există 29 de adăposturi publice de protecţie civilă, la o populaţie de aproximativ 85.000 de locuitori.

„De 28 dintre ele sînt responsabile asociaţiile de proprietari, iar unul este disponibil la Sala Polivalentă. Ele sînt funcţionale, avînd o capacitate totală de adăpostire a circa 3.600 de persoane. Pe lîngă acestea, sînt folosite şi subsolurile tehnice ale blocurilor din oraş“.

În celălalt municipiu din judeţul Neamţ, la Roman există o capacitate de adăpostire a aproximativ 30% din locuitori.

„Pe raza municipiului Roman există 10 adăposturi civile, prevăzute cu instalaţii filtroventilaţie, evacuări de urgenţă, substanţe de stingere, mobilier şi echipamente primare de intervenţie. Toate acestea sînt marcate şi simbolizate corespunzător, conform legislaţiei  în vigoare, iar capacitatea totală de adăpostire este de 19.755 de persoane (la o populaţie de 53.713 conform recensămîntului din 2011 – n.r.). , reprezentînd 31% din populaţie.

Este important  să precizăm că alte 300 de subsoluri de blocuri se pot amenaja ca adăposturi, acestea trebuind să fie operative cu 24 de ore înainte de ocupare. Cele 10 adăposturi se află în următoarele zone: strada Tineretului, strada 1 Decembrie, Ştefan cel Mare, Sala Sporturilor şi strada Vasile Lupu“, a declarat Dragoş Toma, consilier al primarului pe probleme de comunicare.

Acesta a mai precizat că că toate cheile la aceste adăposturi se află la şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. În oraşul de sub Cetatea Neamţ, capacitatea de adăpostire a populaţiei este cam aceeaşi ca la Roman.

„La Tîrgu Neamţ avem două adăposturi pregătite şi igienizate anul trecut. Cred că în acestea putem adăposti cam 30-35% din populaţia oraşului.  Unul din ele se află în zona gării şi un al doilea în zona centrală, ambele fiind modernizate, conform prevederilor legale, încă de anul trecut“, a declarat primarul Daniel Harpa.

În oraşul de sub baraj, Bicaz, lucrurile par a sta ceva mai bine, în conformitate cu declaraţiile primarului Nicolae Sălăgean:

„În oraşul nostru există un adăpost antiaerian în subsolul Policlinicii, dar avem pregătite astfel de spaţii şi în clădirile de la spitalul din localitate. Acolo se pot adăposti în caz de nevoie 200 de persoane, respectiv 5% din populaţie. Spun că stăm mai bine pentru că  un alt spaţiu de adăpostire este cel de la blocurile ANL din strada Piatra Corbului, pentru 100 de persoane.

La Bicaz a fost revizuită capacitatea de adăpostire a tuturor subsolurilor de la blocurile construite în perioada 1950 – 1955. Per total, Bicazul are o capacitate de a adăposti 2.500 – 3.000 de persoane. Am stat de vorbă cu asociaţiile de proprietari, dar la vizitele făcute am constatat, recunosc, faptul  că, pe ici pe colo,  proprietarii mai ţin în aceste adăposturi şi cîte un butoi cu murături sau un sac de cartofi“, a menţional edilul Bicazului.

Lucrurile stau mai prost în mediul rural, unde conform ISU există un adăpost la Crăcăoani, unul la Piatra Şoimului şi tot unul la Tarcău. În rest, soluţia este cea de pe vremea bunicilor, adăpostul în beciul casei. La  nivelul judeţului Neamţ potrivit evidenţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava există 73 adăposturi de protecţie civilă publice şi private.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending