Contactează-ne

Actualitate

Accidente şi intervenţii pe munte. Turişti salvaţi pe întuneric de pe traseul Cabana Dochia – Cascada Duruitoarea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vremea frumoasă de la finele săptămînii trecute a atras iubitorii de drumeţii montane ■ nu au lipsit incidente neplăcute, la ele intervenind salvamontiştii ■

Sfîrşitul de săptămînă a adus vreme excelentă şi condiţii numai bune pentru drumeţii pe cărările montane, traseele care duc la cabana Dochia fiind pline de turişti. Din păcate, nu au lipsit evenimentele nedorile, care au fost bine gestionate şi rezolvate de lucrătorii din cadrul Salvamont Neamţ.

Unul dintre incidentele neplăcute a avut loc pe 24 iunie 2022, cînd salvatorii montani au fost solicitaţi să intervină în Masivul Ceahlău, în zona Piciorul Fîntînelelor. Apelul pentru ajutor a venit prin numărul unic de urgenţă 112, anunţîndu-se că o femeie şi-a pierdut cunoştinţa.

„Echipa de intervenţie din Baza Durău s-a deplasat în urma unui apel 112 în vederea acordării primului ajutor şi transportul unei turiste care şi-a pierdut conştienţa“, conform Salvamont Neamţ. Femeia a fost coborîtă de pe munte, fiind pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate unui echipaj din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ. Un alt eveniment nedorit a avut loc pe 25 iunie, mult după lăsarea întunericului, foarte aproape de miezul nopţii.

„Acţiune în derulare. Salvamont Neamţ intervine la această oră în zona de vest a Masivului Ceahlău pentru găsirea şi evacuarea a patru turişti dintre care doi copii minori. După primele informaţii, grupul din Iaşi a coborît din zona superioară spre Cascada Duruitoarea, a înaintat greu şi a fost surprins (fără surse de lumină) de căderea întunericului într-o zonă stîncoasă şi dificilă. Intervine echipa care asigură permanenţa în Baza Salvamont Durău“, mai arată aceeaşi sursă.

Chiar dacă în numeroase rînduri salvamontişii au atras atenţia turiştilor că atunci cînd pleacă în drumeţii montane trebuie să fie bine echipaţi şi să aibă inclusiv surse de lumină, sfaturile acestora sînt, în continuare, ignorate. Cei ce urcă pe munte trebuie să aibă echipament adecvat, bocanci de drumeţie şi pelerine de ploaie, la fel de importante fiind şi lanternele.

De preferat sînt cele cele frontale, care asigură o mai bună vizibilitate. Grupul turiştilor din Iaşi nu este un caz izolat. Au mai fost situaţii cînd teribilişti au plecat la drum în şlapi sau tenişi, bazîndu-se pe lumina telefoanelor mobile, care oricum este insuficientă, plus că aparatele se descarcă de cele mai multe ori înainte ca aventurierii să ajungă la destinaţie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending