Contactează-ne

Eveniment

A trecut la cele veșnice academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anunțul privind decesul său a fost făcut, duminică, 20 august de către Universitatea Ecologică ■ venerabilul om de știință avea 100 de ani ■ în vara acestui an conducerea Primăriei Roman i-a conferit o ”Diplomă de Excelență” la aniversarea a 100 de ani de viață ■ Academicianul era ”Cetățean de onoare al municipiului Roman” ■

Potrivit unui anunț făcut pe pagina de Facebook de către conducerea Universității Ecologice din București, în dimineața zilei de 20 august academicianul Nicolae Bălăceanu Stolnici a trecut în neființă.

”La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).

După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB, în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie. Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi”, au scris reprezentanții UEB.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a ştiut să exprime o profesiune de credinţă dătătoare de încredere şi de speranţă şi a pledat pentru spiritualitate, pentru bine şi iubire de oameni, a transmis preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, după decesul academicianului.

S-a stins, la vârstă centenară, medicul Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, provenit dintr-o familie cu rădăcini cunoscute din timpul Cruciadei Târzii. Duce cu sine în mormânt o lume întreagă, cu bunele şi cu relele vieţii sale, pe care le va judeca numai Dumnezeu. Mi-a plăcut mereu să-l ascult şi să-l citesc pentru că a ştiut să exprime o profesiune de credinţă dătătoare de încredere şi de speranţă.

A sfidat mereu greutăţile şi a pledat pentru spiritualitate, pentru bine şi iubire de oameni, inclusiv în anii din urmă, pe această scenă recentă a vieţii, tulburate de ‘progresism’, neomarxism şi ‘anularea culturii’. Profesiunea de credinţă şi secretul longevităţii au ieşit limpede la lumină într-un memorabil interviu: ‘Sunt un optimist!’. Academia Română îi aduce omagiul cuvenit, ca unui senior de vârstă şi ca unui savant. Să-i fie ţărâna uşoară şi amintirea de neclintit”, a declarat Ioan-Aurel Pop, în mesajul remis către AGERPRES.

O carieră remarcabilă, dar și controverse 

Reamintim faptul că academician Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut pe 7 iulie 1923 la Bucureşti. El era descendentul unei familii nobiliare române cu originile în secolul al XIII-lea, căreia – în secolul al XVII-lea – Aula imperială vieneză (Leopold I) i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano – German şi i-a concesionat stema. A avut acces la cultură încă din copilărie, pe care şi-a petrecut-o la Stolnici, în conacul boieresc în care a crescut.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a urmat Liceul I.C. Brătianu din Piteşti, unde a dat bacalaureatul în anul 1941. Între anii 1941-1947 a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, obţinând în anul 1948 titlul de Doctor în Medicină şi Chirurgie. A fost membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România. De asemenea, a fost director de Onoare al Institutului de Antropologie “Fr. I. Rainer” al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie.

A fost autor şi coautor a peste 300 de lucrări ştiinţifice şi 28 de cărţi şi monografii din diferite domenii: medicină, cibernetică, istorie şi antropologie.

Era profesor asociat la numeroase universităţi de renume din Anglia, Brazilia, Spania şi Franţa. Pentru toate meritele științifice, academicianul a fost declarat membru al Adunării Naţionale şi al Consiliului Naţional al Bisericii Ortodoxe Române şi Preşedinte al Societăţii Ateneul Român.

În anul 2007, CNSAS decidea că academicianul a fost colaborator al poliției politice comuniste, lucru necontestat de către acesta. Presa cita documente că Bălăceanu-Stolnici a fost informator al Securităţii începând cu anul 1974, având numele de cod „Laurenţiu”.

Dincolo de aceste aspecte, ca om de știință, Bălăceanu – Stolnici a avut o carieră remarcabilă și a primit numeroase titluri, premii şi distincţii, fiind de menţionat insigna de evidenţiat în munca sanitară în anul 1979, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Gr. T. Popa” din Iași, al Universității din Petroșani și al Universității Ecologice din București, decoraţia „Crucea Patriarhală”, „Marele Premiu” al Societății Franceze de Sinteze Înalte, Meritul Maltez în grad de Ofițer – în 1993, Ordinul Steaua României în grad de Cavaler sau Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

Romanul – orașul de inimă

Legăturile cunoscutului om de știință cu Romanul au fost de notorietate, astfel încât în această vară, când acesta se simțea din ce în ce mai slăbit, municipalitatea Roman i-a acordat o nouă ”Diplomă de Excelență”. În cursul acestei duminici, de 20 august, primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei a notat pe pagina sa de Facebook. ”Am aflat cu tristețe de trecerea în neființă a domnului academician Constantin Bălăceanu Stolnici. Moartea sa reprezintă o pierdere enormă pentru cultura și învățătura românească. Sincere condoleanțe familiei și prietenilor.

Ultima întrevedere a primarului cu Academicianul-Balaceanu-Stolnici in vara acestui-an-la-Roman

Ultima vizită a academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici la Roman, în vara acestui an

Cu doar puțin timp în urmă, am avut onoarea să sărbătorim alături de el împlinirea vârstei de 100 de ani, în municipiul Roman, aici unde își avea rădăcinile. Să păstrăm vie amintirea sa prin continuarea promovării valorilor pe care le-a îndrăgit și susținut!”, se spune în mesajul de condoleanțe al primarului municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Romanul a fost dintotdeauna oraşul inimii academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, oraşul copilăriei sale, copilărie pe care şi-o petrecea în casa bunicului Mauriciu Riegler – fost primar al Romanului în perioada 1905-1907.

Și deputatul Dan Laurențiu Leoreanu, în mandatul căruia venerabilul academician a fost declarat ”Cetățean de onoare” al Romanului are doar cuvinte de regret privind dispariția venerabilului om de știință, chiar dacă la o vârstă înaintată.

Slujbă de pomenire la Roman pentru academician

Slujbă de pomenire la Roman pentru academician

”Regretăm cu toții trecerea în neființă a unei personalități marcante a României contemporane, un om care s-a implicat în ultimele decenii în viața științifică, culturală, socială, filantropică a țării. Este o pierdere pentru noi, toți, pentru că deși avea o vârstă înaintată, avea o înțelepciune de invidiat. Cel care a trecut astăzi, la 20 august, în neființă, va rămâne, în continuare, pentru noi toți, un reper, pentru că îndemnurile sale născute dintr-o vastă experiență de viață sunt perfect valabile. De aceea, cu toții, ne plecăm frunțile, aducând un pios omagiu pentru modul exemplar de viață din ultimele decenii, prin care a adus cotribuții esențiale la cercetarea medicală românească. Dumnezeu să-l odihnească în pace și de acolo, de Sus, să rămână sursă de inspirație pentru noi, cei care, aici, la Roman, îl vom comemora în permanență, păstrându-i vie imaginea în inimă și în suflet”, a declarat pentru ”Monitorul” deputatul Dan Laurențiu Leoreanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending