Contactează-ne

Actualitate

A fost redeschis cel mai greu treseu din Ceahlău. Recomandările salvamontiştilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salvamontiştii din masivul Ceahlău au refăcut traseul Cascada Duruitoarea - Piciorul Şchiop - Cabana Dochia - Vârful Toaca ■ el fusese închis în urma ploilor căzute în iulie anul trecut ■

Salvamontişti au refăcut traseul Cascada Duruitoarea – Piciorul Şchiop – Cabana Dochia – Vârful Toaca. Această potecă montană, foarte frecventată de turiştii experimentaţi, a fost închisă vara trecută, fiind impracticabilă din cauza precipitaţiilor căzute timp de două zile.

„Aşa cum am promis, în primăvara aceasta începem lucrările de amenajări tehnice pentru ca traseul să poată fi parcurs odată cu deschiderea sezonului de vară. Câteva porţiuni dificile ale rutei parcurse în fiecare an de câteva zeci de mii de turişti au fost afectate de calamităţi şi a trebuit închis circulaţiei. Nu sunt lucrări ample findcă nu avem nici capacitatea tehnică, nici umană şi nu asta este rolul nostru pe munte“, a declarat Raul Paplicef, şeful Salvamont Neamţ.

Munca salvatorilor montani nu a fost deloc uşoară, din cauza reliefului extrem de accidentat. Au fost înlăturate toate pericolele iminente, arbori căzuţi, stânci şi fragmente instabile ale fostelor amenajări distruse parţial sau total de torenţii formaţi în urma precipitaţiilor însemnate cantitativ. În paralel, sunt montate elemente de siguranţă, lanţuri, „mâini curente“, scări, podeţe, care pot fi folosite de turişti pentru a traversa zonele dificile.

Traseul poate fi folosit de mâine, 14 mai, dar salvamontiştii îl recomandă doar turiştilor experimentaţi şi echipaţi corespunzător. Anul trecut, pe 19 şi 20 iulie, codurile colorate de instabilitate atmosferică accentuată s-au adeverit, în seara primei zile, ploi însemnate cantitativ căzând în judeţul Neamţ. Cea mai afectată a fost zona de munte, fiind vorba de staţiunea Durău, plus localităţile Ceahlău, Izvorul Muntelui ori Pipirig.

Cât priveşte traseul Staţiunea Durău – Poiana Viezuri – Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia el are două particularităţi. Prima parte, cea din staţiune şi până la căderera de apă, este relativ uşoară, o drumeţie care nu necesită prea mare efort. Greul începe abia după cascadă, până la refugiul montan de pe creasta Ceahlăului urmând o porţiune în care îţi dai sufletul. Despre întregul traseu se spune că poate fi parcurs în aproximativ cinci ore, dar pentru cei cu o condiţie fizică nu prea strălucită ascensiunea se duce spre şapte ore, chiar mai mult.

Din staţiune şi până la cascadă sunt necesare cam două ore. Se traversează pârâul Nicanului, urmează o porţiune, în pantă, printre blocuri de stâncă, iar după circa o oră în faţă apare Poiana Viezuri, la 1.189 de metri altitudine. Drumul spre Duruitoarea traversează câteva luminişuri uri, apoi continuă prin pădure, poteca fiind mărginită pe stânga de blocurile de stâncă desprinse din abrupturile de piatră ale vârfului Toaca şi Pietrei Ciobanului. Apoi, după o altă porţiune liniştită, în faţă îţi apare una din bijuteriile Ceahlăului.

Cascada Duruitoarea este situată la circa 1.250 de metri altitudine, fiind formată din două trepte despărţite de un prag săpat în stâncă. Zgomotul ei ce se aude din depărtare ca un „duruit“ de unde şi numele dat. Este monument al naturii cu regim de arie protejată de interes naţional de tip peisagistic. Căderea de apă măsoară aproape 25 m şi este despărţită de un prag în două părţi distincte. Pragul superior are aproximativ 20 de metri, la baza lui apa săpând prin eroziune marmite, iar pragul inferior are circa 5 metri, răsfirând apa în evantai peste stâncă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Biciclist băut, a accidentat o femeie pe trecerea pentru pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un biciclist care a consumat alcool înainte de a porni la drum a accidentat o femeie care traversa o stradă din Târgu Neamţ, pe o trecere pentru pietoni.

Nedoritul eveniment s-a produs luni, 26 septembrie, în oraşul de la poalele Cetăţii Neamţului.

“La data de 26 septembrie a.c., în jurul orei 16:00, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 53 de ani, din Târgu-Neamț, se deplasa pe bicicletă, pe strada Ștefan cel Mare, în Târgu-Neamț, ar fi surprins și accidentat o femeie, de 62 ani, din aceeași localitate, care era angajată în traversarea străzii prin loc cu marcaj pietonal.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea femeii de 62 de ani.

Ambele persoane implicate în evenimentul rutier au fost testate cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 0,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul biciclistului.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Nemţeanul dispărut în Ungaria a fost victima unui accident mortal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Deznodământ tragic, din păcate, în cazul nemţeanului dispărut în Ungaria la mijlocul acestei luni. Conform autorităţilor din ţara vecină, acesta a fost victima unui accident mortal produs pe 16 septembrie pe teritoriul Ungariei.

“La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost informați de către autoritățile din Ungaria, că persoana în cauză a fost victima unui eveniment rutier, petrecut la data de 16 septembrie a.c., pe teritoriul Ungariei, în urma căruia a rezultat decesul acesteia”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Remintim că Ioan Aanei împreună cu fiul său au plecat cu un autocar spre Anglia, pe 14 septembrie. Ajuns în Ungaria, bărbatului de 56 de ani i s-a făcut rău şi a fost internat într-un spital din ţara vecină, pe 15 septembrie. A fost externat în aceeaşi zi şi de atunci familia nu a mai putut lua legătura cu el, motiv pentru au sesizat poliţiştii în legătură cu dispariţia sa.

Citește știrea
Advertisement

Trending