Contactează-ne

Actualitate

Cerinţe aberante şi fără bază juridică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ministerul Educaţiei vrea să oblige elevii, părinţii şi cadrele didactice să de o declaraţie că nu vor filma şi difuza în spaţiul public lecţiile on-line ■ Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ, este de părere că iniţiativa Ministerului Educaţiei este una bună ■

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a solicitat marţi, 27 octombrie, părinţilor, elevilor şi profesorilor să semneze o declaraţie, pe proprie răspundere, prin care părinţii şi elevii se obligă să nu înregistreze şi să nu difuzeze cursurile on-line.

Atît reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, cît şi ai Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi îşi exprimă dezacordul faţă de un asemenea document, care în opinia părinţilor nu are nici o valoare juridică. „Este clar că avem nevoie de disciplină şi regulamente la nivelul sistemului de educaţie, dar nu prin documente acre nu sînt redundant.

Susţinem necesitatea instaurării disciplinei şi susţinem şi dreptul cadrelor didactice de a-şi apăra imaginea. Şi noi, părinţii, vrem aceste lucruri. Solicitarea ministerului de a primi astfel de declaraţii, pe proprie răspundere, trebuiau să meargă pe filiera contracului educaţional, un document care este specificat în Regulamentul de organizare şi funcţionare, ca act subsecvent în Legea Educaţiei.

În acest moment o asemenea declaraţie nu are nici un temei legal şi nu face altceva decît să semene discordie în rîndul părinţilor. Mulţi dintre aceştia vor refuza, pe bună dreptate, să dea asemenea declaraţii“, a precizat, pentru Monitorul, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România.

Declaraţia pentru elevi şi părinţi invocă două articole din Legea Educaţiei şi Ordinul 5.545 din 2020 al Ministrului Educaţiei, dar şi un articol din Codul Penal. Reprezentanţii elvilor şi ai părinţilor apreciază că în plină criză pandeemică, cînd tot mai multe şcoli trec pe scenariul roşu, altele ar trebui să fie priorităţile Ministrului Educaţiei şi Cercetării, respectiv cele legate de asigurarea infrastructurii şcolare.

Contactat telefonic, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Gabriel Ploscă, este de părere că iniţiativa Ministerului Educaţiei este una bună, ţinînd cont de faptul că de cîţiva ani elevii îşi permit să filmeze diverse aspecte în timpul orelor de curs, pe care apoi le publică pe paginile de socializare, încălcînd dreptul la imagine al cadrelor didactice.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending