Actualitate
Zvonuri despre desființarea unor firme din industria textilă

■ o firmă din Roman a anunțat AJOFM că-și suspendă activitatea pentru doi ani ■ restructurări, de mică dimensiune, au fost făcute de un alt angajator, care a disponibililizat 25 de posturi ■ AJOFM Neamț a acordat în ultimii doi ani 5000 avize pentru muncitori aduși în Asia ■ AFOFM Neamț a sesizat Avocatul Poporului despre discriminarea românilor la noi în țară ■
În ultimele săptămâni, pe rețelele de socializare au început să se răspândească informații despre desființarea unor firme din domeniul industriei textile. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Daniel Chirilă, a făcut o serie de precizări referitoare la acest aspect.
„În momentul de față, pentru zona Roman am primit notificări de la două firme din domeniul industriei textile. Prima este de la o firmă cu capital străin, care în luna august figura la noi cu 73 de angajați. Firma ne-a notificat că își suspendă activitatea pentru doi ani. Din cei 73 de angajați și-au găsit joburi noi 20, 50 dintre aceștia fiind așteptați la Bursa Locurilor de Muncă, de vineri, 11 octombrie, sau la întocmirea dosarelor pentru primirea ajutorului de șomaj.
Noi invităm pe cei concediați la sediul ALOFM din Roman pentru a-i consilia și a-i include la cursurile de reconversie profesională. Cât despre cea de a doua firmă, care are 700 de angajați, zvonul despre restructurare a activității sale este unul fals. Și această firmă ne-a notificat că restructurează doar 25 de posturi. Dintre acestea, două persoane și-au rezolvat situația, 23 înscriindu-se la șomaj.
Aceste restructurări de la Roman nu sunt dramatice ținând cont de faptul că piața muncii în acest oraș este diversificată și nu există mari probleme să absoarbă un număr atât de mic de șomeri”, a declarat directorul AJOFM, care a mai adăugat faptul că, în restul județului mai există câteva notificări de restructurare la firma de stat Hidroelectrica, dar și aici vor fi create alte locuri de muncă.
Daniel Chirilă a ținut să mai atragă atenția asupra unui alt aspect legat de tendința românilor de a nu mai accepta angajarea pe salariul minim pe economie, pe care-l oferă majoritatea firmelor din județul Neamț și de aceea nemțenii sunt în căutarea de locuri de muncă în alte țări. „Din păcate, și în rețeaua EURES numărul locurilor de muncă sunt foarte puține și din această cauză am renunțat la organizarea acelor burse pentru străinătate
A trecut vremea când românii plecau la cules căpșuni în Spania. Asta pentru că nivelul de salarizare din România s-a apropiat de cel din țări ale Uniunii Europene. Ca instituție, m dat în ultimii doi ani 5.00 de avize de lucru pentru muncitori din afara spațiului Uniunii Europene. La Roman avem câteva firme care ne solicită constant astfel de avize pentru muncitori, în domeniul construcțiilor, panificației, accesoriilor auto, etc.
Încercarea noastră de a le trimite muncitori români se lovește de refuzul firmelor de a angaja conaționali, ceea ce ne-a determinat să sesizăm Avocatul Poporului despre acest aspect, apreciind că e vorba despre discriminare. Cred că este nevoie de o dezbatere publică pe acest subiect pentru că, în opinia mea, există pericolul în viitorul apropiat al izbucnirii unor conflicte interetnice ca în Franța. Acești muncitori trăiesc în dormitoare comune, în condiții modeste, unele precare”, a precizat directorul AJOFM.
Politicile economice dezastruoase au îngropat industria textilă
Inginerul Sorin Chiriac, patronul unei firme de confecții foarte cunoscută în România și peste hotare a analizat situația din domeniu, acuzând politicile economice dezastruoase ale Guvernului. „Închiderea a zeci de fabrici din industria textilă românească a avut drept cauză principală majorarea consecutivă a salariilor și suprataxarea muncii, punând firmele în imposibilitatea de a mai fi rentabile.
Noi am intrat încă de anul trecut în insolvență, fiind nevoiți să disponibilizăm un număr semnificativ de angajate, care, după știința noastră, nu-și găsiseră locuri de muncă nici după o lungă perioadă. Am fost salvați de faptul că suntem un brend cunoscut în industria modei din țară și străinătate. Este o poveste și cu această reconversie de care se tot vorbește la noi. Nu e simplu ca o femeie la 45-50 de ani să meargă în altă industrie.
Ce va putea ea să facă? Cât despre aducerea de forță de muncă din Asia e și aici o tâmpenie, pentru că ajunge în România doar forță de muncă necalificată. Acești oameni nu cunosc limba, trebuie cazați, trebuie să li se asigure transportul cu avionul, etc. Puțini rezistă să muncească și după puțin timp fug”, a explicat inginerul Sorin Chiriac. Încă din 2023, „Ziarul Financiar” atrăgea atenția asupra faptului că România și-a pierdut statutul de „croitorașul Europei”, în țară fiind în anii din urmă mii de firme care lucrau în lohn.
Foloseau mână de lucru puțin calificată și ieftină. Acum, patronii străini își relochează afacerile spre zone cu mână de lucru ieftină. Numai anul trecut au dispărut 1.200 de firme, în care lucrau 10.000 salariați. Aceeași sursă afirmă că, în urmă cu 15 ani, în industria textilă din România își desfășurau activitatea 310 mii salariați. La finalul anuluii 2022, România mai avea 9.350 de fabrici care produceau textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte, cu peste 1.200 mai puţine decât în 2021 şi cu aproape 2.000 mai puţine decât în 2008.

-
Actualitate2 săptămâni,
PSD la Guvernare, ce nemţeni sunt în cărţi şi pentru ce funcţii?
-
Actualitate2 săptămâni,
PSD intră la guvernare. Pronostic confirmat
-
Actualitate2 săptămâni,
Un deputat de Neamţ e la un pas să fie dat afară din partid. Ce replică dă acesta. Cine a pierdut controlul
-
Actualitate2 săptămâni,
Deversare controlată la barajul Izvoru Muntelui
-
Actualitate2 săptămâni,
Titluri de stat Fidelis în iunie 2025. Câștigă până la 8,35% pe an, fără impozit! Uite ce condiții trebuie să îndeplinești
-
Actualitateo săptămână,
CSM Ceahlăul are o misiune aproape imposibilă. Cu cine se va duela în Liga 2
-
Actualitateo săptămână,
Un proiect de lege pentru a susţine performanţa zace în sertarele Parlamentului. Ce spune deputatul de Neamţ care l-a iniţiat
-
Actualitate2 săptămâni,
Descoperă o „Călătorie subacvatică”: perle, corali și viețuitoare fascinante, într-o expoziție spectaculoasă la Roman