Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Zona Roman, în topul somajului judetean

Știre publicată în urmă cu

în data de

• cea mai mare rata a somajului se înregistraza în sapte comune din zona orasului de la malurile Moldovei • în primele patru luni, la nivel de judet, si-au gasit un serviciu peste 10.000 de persoane • multi someri au gasit slujbe dupa absolvirea cursurilor de calificare •

Pe parcursul lunii trecute, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Neamt si-a facut bilantul activitatii pentru primele patru luni din acest an. S-a constatat o scadere a numarului celor aflati în cautarea unui loc de munca si o crestere a celor care au intrat în cîmpul muncii în aceasta perioada. AJOFM Neamt avea în evidenta 8.953 de someri, dintre care 2.637 indemnizati. La începutul anului, în judet erau peste 10.000 de persoane fara o slujba. Rata somajului a atins nivelul de 4,2 %, fata de 5%, cît era la începutul anului. „Ponderea cea mai mare a somerilor în populatia activa se înregistreaza în sapte comune din zona Roman, între 10,6% si 17,2%, în doua localitati din zona Tîrgu Neamt, – între 8,8% si 10%, si într-o comuna din zona Piatra Neamt, cu 8,6%“, a declarat Rodica Popescu, directorul AJOFM Neamt. În ce priveste ocuparea, în perioada mentionata, 10.731 de persoane s-au încadrat prin medierea muncii (jumatate din cifra estimata pentru întreg anul), iar alti 961de nemteni au obtinut o slujba dupa consilierea si orientarea profesionala. Circa 180 de someri participanti la cursurile de formare au obtinut o slujba la absolvire, alti 165 de absolventi de studii medii sau superioare au fost angajati prin subventionarea locurilor de munca la angajatori. Aproape 600 de someri peste 45 de ani sau unici întretinatori ai familiilor monoparentale au obtinut un serviciu prin subventionarea locurilor de munca la angajatori, din totalul de 1.195 propus pentru 2007. Putin peste 700 de nemteni au fost încadrati prin ocuparea temporara a fortei de munca în lucrari publice de interes comunitar si alte 48 de persoane de etnie rroma au fost angajate prin programul special de ocupare a fortei de munca pentru comunitati cu numar mare de tigani. 68 de persoane în cautarea unui loc de munca din mediul rural au fost încadrate prin programul special de ocupare pentru localitatile defavorizate.

Cursuri de formare în meserii cautate pe piata muncii

În acest moment, sînt în derulare 20 de cursuri de formare profesionala în ocupatiile de patiser, frizer, operator calculatoare, ospatar, bucatar, inspector resurse umane, zidar, agent paza, mozaicar, contabil si brutar. Din acestea, 9 sînt pentru 227 persoane (215 someri si 12 care platesc cursul) sînt în zona Roman, tot 9 – dar cu 222 de persoane, majoritatea someri – sînt în zona Piatra Neamt. Alte doua stagii de pregatire, care au inclus 50 de persoane, sînt la Tîrgu Neamt. În total, se scolesc 499 de cursanti, din care numai 30 nu au calitatea de somer. „În acest an, ne-am mai propus autorizarea altor doua ocupatii cautate pe piata muncii, cofetar si asfaltator, în afara celor 22 de ocupatii în care sîntem autorizati si pentru care putem organiza programe de formare profesionala“, a mai spus Rodica Popescu. În luna aprilie, a avut loc primul tîrg de joburi din acest an, Bursa generala. 81 de agenti economici au oferit 667 de locuri de munca. Au participat peste 900 de nemteni, iar la final au fost selectate, în vederea angajarii, 258 de persoane, iar 33 au plecat acasa cu un nou contract de munca. În ceea ce priveste programul de vizite organizat lunar la angajatori, în perioada ianuarie-aprilie 2007 au fost vizitati de functionarii de la Somaj 756 de angajatori, din totalul de 2.780 planificat pentru acest an. Cu ocazia acestor întîlniri, angajatorii au fost informati asupra facilitatilor oferite în vederea crearii de locuri de munca, în formarea personalului propriu si s-au depistat problemele cu care se confrunta ei pe piata muncii. Pentru mediatizarea serviciilor oferite de institutie au fost realizate pliante pentru fiecare categorie de beneficiari, care au fost distribuite în cadrul actiunilor de informare initiate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending