”Astăzi, 6 august, de sărbătoarea Probajenilor, este Ziua Muntelui Ceahlău.
Voi, cei care veți fi pe Toaca, să nu uitați că primii oameni care au escaladat Panaghia, în 20 august 1950, au fost doi adolescenți, în vârstă de 16-17 ani, elevi ai liceului„Petru Rareș” din Piatra Neamț, Romeo Findrihan, cap de coardă, și Vasile/Valerică Ardeleanu, secund.
Drept coardă s-au folosit frânghii de cânepă, obișnuite în gospodăriile țărănești pe atunci. Pitoanele au fost făurite de fierarul din Dobreni, Ion Mihuț, iar carabinierele au provenit de le serviciul de pompieri ai orașului.
Întreaga echipă a fost alcătuită din elevi ai Liceului Petru Rareș, pregătirea lor tehnică făcându-se pe stâncile de pe Pietricica, în iulie-august 1950. La baza Panaghiei s-a fixat o placă de oțel cu numele celor doi tineri alpiniști. Nu știu dacă mai este acolo.
Când sunteți sus, pomeniți în gând numele celor curajoși, deschizători de drum, Romică și Valerică!
Dumnezeu să-i țină în lumină!” a scris prof. Mihai Mancaș pe contul său de Facebook.
Schimbarea la Fata a Domnului este prăznuita pe 6 august. În această zi, mii de oameni urcă muntele pentru a participa la slujba religioasă de la Schitul Ceahlău, aflat pe platou, în apropierea cabanei Dochia. Această sărbatoare amintește de minunea petrecuta pe muntele Tabor, unde Hristos isi descopera dumnezeirea Sa prin natura umana pe care a asumat-o.
Pe Ceahlău poate fi urmărit și fenomenul numit „Umbră piramidală” la 6 august (dar și după această dată, vreme de câteva zile). Fenomenul se datorează compunerii a cel puțin patru umbre : Vârful Toaca, Stânca Piatra Ciobanului, Piatra Vâlcanului și Panaghia, în funcție de umiditate și de poziția soarelui.